30 ianuarie 1933: Inaugurarea Clasei Palatine, la Bucureşti. Prima lecţie a fost de zoologie

2015-04-15 10.17.33

30 ianaurie 1933: La Palatul Regal din Bucureşti, în prezenţa Majestăţii Sale, o slujbă religioasă precede cea dintâi oră de clasă liceală a Marelui Voevod de Alba Iulia. Începea liceul cu patru colegi: Tănase Mărgelatu, Mircea Ionniţiu, Stefan Popescu, Dan Cernovodeanu.

Acum 85 de ani, la 30 ianuarie 1933, avea loc, la Bucureşti, inaugurarea Clasei Palatine a Principelui Moştenitor Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a ministrului instrucţiunii publice, Dimitrie Gusti.

Reproduc mai jos Proces verbal Nr.5 din anul şcolar 1932-1933 (A.N.I.C., fond 2903, dosar 1020. Condica de Procese-verbale a Colegiului Naţional „Sf. Sava”, f. 7):

„În ziua de 30 Ianuarie 1933 s-a făcut inaugurarea şcolii înfiinţate pentru Măria Sa Mihai Mare Voevod al Albei Iuliei:
Serviciul religios cu sfinţirea apei s-a făcut de către S. Sa Părintele N. Popescu, prof.univ., în ziua de 30 Ianuarie, în prezenţa M.S. Regelui şi a M.S. Mihai Mare Voevod, împreună cu întreaga Curte Regală, a d-lui. Ministru al Instrucţiunii şi Cultelor D. Gusti, a corpului profesoral şi a elevilor aleşi pentru a urma cursurile împreună cu Măria Sa.

2015-04-15 10.17.48

Cum a decurs această solemnitate se reproduce după o compunere făcută de Măria Sa pentru lecţia de limba română:
”De acum încolo, voi face şcoala cu mai mulţi colegi, aleşi de la mai multe licee din Bucureşti. Ziua de inaugurare a fost la 30 Ianuarie 1933. Am aşteptat cu nerăbdare această zi şi am fost emoţionat, fiindcă începeam un lucru cu totul neobişnuit. Această inaugurare s-a făcut în sala cea nouă de gimnastică. În aşteptarea tatei, corpul profesoral şedea în partea stângă în cap cu domnul ministru D. Gusti, iar în dreapta şedeau dl. N. Saxu şi Dl.Lct.Col. E. Pălăngeanu, gata să dea răspunsurile la slujba religioasă. În miloc eram aliniaţi noi, cei cinci elevi, pregătiţi să spunem pe rând diferite rugăciuni. Părintele N. Popescu, în faţa mesei de rugăciune, aştepta sosire tatei, care a intrat apoi în sală, însoţit de Curtea Sa. Imediat după aceasta s-a început slujba religioasă, a căror răspunsuri erau căutate de Dnii. N. Saxu şi Pălăngeanu. La terminarea slujbei, S. Sa Preotul a prezentat crurea pentru închinare tatei, asistenţei şi nouă elevilor, trecând apoi la sfinţirea localului cu aghiasmă. După ce elevii au fost prezentaţi tatei, serbarea a luat sfârşit.”

După terminarea acestei solemnităţi, elevii au intrat în clasă. Domnul profesor Al. Mumuianu a făcut o lecţie din Zoologie la care a asistat şi M.S. Regele împreună cu dl. Ministru al Instrucţiunii.”

P.S.: Fotografiile sunt reproduse la Ion Conea, „Un prinţ prin ţara lui”, Ed. Scrisul Românesc S.A., Craiova, 1940, cu descrierea „30 ianuarie 1933: La Palatul Regal din Bucureşti, în prezenţa Majestăţii Sale, o slujbă religioasă precede cea dintâi oră de clasă liceală a Marelui Voevod de Alba Iulia. Începea liceul cu patru colegi.” Cei patru erau Tănase Mărgelatu, Mircea Ionniţiu, Ştefan Popescu, Dan Cernovodeanu. La scurt timp s-au alăturat clasei Dan Mavrus (care lipsise de la inaugurare) şi doi fii de ţărani, Radion Chiaburu din Basarabia şi Gheorghe Duşa din Făgăraş.

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un comentariu