Scrisoarea lui Iuliu Maniu (1946) despre 23 august 1944

Scrisoare din 12 mai 1946,  adresată preşedintelui Tribunalului Poporului*, depusă la instanţă la 15 mai:

„Domnule preşedinte,

Din presa de azi aflu cu mirare că depoziţia mea din ziua de 11 mai a.c., dată în faţa Tribunalului Poporului privitoare la întâmplările din ziua de 23 august 1944 şi împrejurarea că am afirmat că nu ştiu ce s-a discutat în ultima audienţă pe care mareşalul Antonescu a avut-o la M. S. Regele, este interpretată în mod greşit. Astfel, presa guvernului interpretează că aş fi străin de întreaga acţiune de la 23 august 1944. Deoarece nu vreau să se strecoare aceastăeroare în aprecierea onoratului Tribunal al Poporului, vă rog să binevoiţi a lua act căînţelesul depoziţiei mele, în conformitate cu realitatea, este următorul:

1. Tendinţa mea şi a partidului meu, manifestată prin memorii, manifeste, adunări, întruniri, propagandă şi alte atitudini publice, precum şi prin pregătirea spiritului armatei, a fost înlăturarea grabnică a regimului lui Antonescu şi încheierea armistiţiului cu Naţiunile Unite, a căror concretă pregătire s-a făcut prin repetate consfătuiri clandestine, care se ţineau atât în diverse întruniri secrete cât şi în şedinţele nocturne de la Palat, în prezenţa Majestăţii Sale.

2. În afară de această acţiune internă menită să pregătească opinia publică românească, am întreprins şi am condus, pentru reuşita loviturii de la 23 august 1944, o întinsă acţiune pe plan extern încă din toamna anului 1940, prin intermediul prietenilor mei Gr. Niculescu-Buzeşti şi inginer V. R. Georgescu şi cu ajutorul trimişilor mei din străinătate. Prin desfăşurarea acestei acţiuni s-au obţinut condiţiunile de armistiţiu stabilite la Cairo, pe care eu personal le-am acceptat în numele Partidului Naţional Ţărănesc la dorinţa exprimată de reprezentanţii celor trei guverne aliate. Evenimentele de la 23 august 1944 au fost, deci, urmarea logică şi rezultatul direct al acţiunei partidului nostru, încoronată prin hotărârile înţelepte şi energice ale Majestăţii Sale Regelui.

3. Asupra celor petrecute în ziua de 23 august 1944, eu am fost audiat la Tribunalul Poporului ca martor şi nu ca istoriograf sau organizator. Sub povara jurământului, eu nu puteam mărturisi decât fapte pe care le ştiute de mine direct. Am fost întrebat ce ştiu despre ultima audienţă de la Palat a mareşalului Antonescu şi am precizat că nu pot da relaţiuni, nefiind martor ocular. Cât priveşte participarea mea la punerea concretă a aplicare a loviturii de la 23 august 1944, nu am fost întrebat.

În cazul când mi s-ar fi put aceasţă întrebare, aş fi constatat, pentru deplina clarificare a acţiunei, că amănuntele loviturii le-am discutat în repetate rânduri cu M. S. Regele, cu d-l. mareşal Stârcea, cu d-l. Niculescu-Buzeşti – care era în centrul mişcării -, cu d-l. general Sănătescu şi cu d-l. general Dămăceanu. În ziua de 23 august 1944, dumnealor, între altele, mi-au repetat dorinţa M. S. Regelui de a forma eu guvernul. Nu am acceptat, motivând că, fiind vorba de aplicarea armistiţiului, operaţie prin esenţă militară, era necesar ca preşedintele Consiliului să fie un militar. Am consimţit însă să intru în guvern ca ministru fără portofoliu, spre a da colorit politic şi popular guvernului. Despre arestarea mareşalului Antonescu am fost informat deodată cu ceilalţi conducători ai partidelor din Blocul Democratic imediat după săvârşirea ei, adică în ziua de 23 august 1944, la orele 17:30, prin dl. dr. Aurel Leucuţia, de către dl. mareşal al Palatului Mocioni Stârcea. într-un apartament al locuinţei d-lui A. Leucuţia se aflau, în acel moment, reprezentanţii Blocului Democratic în frunte cu dl. Pătrăşcanu şi Titel Petrescu, care aşteptau rezultatul loviturii de stat şi chemarea la Palat.

4. În zorii zilei următoare, dl. Gr. Niculescu-Buzeşti m-a anunţat prin dl. Leucuţia că germanii pregătesc atacul împotriva capitalei, rugându-mă să mă prezint imediat la Palat. În dimineaţa de 24 august 1944, fiind la Palatul Regal de la ora 6, am contribuit, împreună cu membrii noului guvern, aflaţi în Palat, la luarea măsurilor pentru respingerea coloanelor germane, ce se îndrep­tau spre Capitală, deci la întoarcerea armelor împotrivafoştilor „aliaţi” ai ţării; aceasta în timp ce nemţii bombardau Palatul Regal, pricinu­ind morţi şi răniţi, jertfe ale nerespectării obligaţiilor de onoare ger­mane. Am stat în Palatul Regal, care era obiectivul de căpetenie al avioanelor germane, în tot timpul bombardamentului.

Vă rog, Domnule Preşedinte, să binevoiţi a dispune ca aceste precizări să fie alăturate declaraţiilor mele din 11 mai a.c, pe care le complectează. 

Primiţi vă rog, Domnule Preşedinte, asigurarea consideraţiunii mele.”

* Scrisoare inclusă în vol. „Procesul Mareşalului Antonescu” (ed: Marcel-Dumitru Ciucă, Ed. Saeculum), VOL. II (1995), pp.111-112, şi în volumul ulterior (ed.: Ioan Dan, Ed. Lucman, 2005).

Un comentariu

Din categoria Istorie si Civilizatie

Un răspuns la „Scrisoarea lui Iuliu Maniu (1946) despre 23 august 1944

  1. Pingback: Ce a făcut Iuliu Maniu la 22, 23 şi 24 august 1944 - ILD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s