Ultima afacere a domnului Lambrino

Anul trecut, Casa de Licitații Andreas Thies din Germania a organizat o licitație de ordine naționale istorice, care s-a desfășurat în ziua de 11 iulie 2020. Printre piesele licitate s-au aflat și trei colane ale unor ordine naționale românești din vremea Regatului, provenite din anturajul familiei Lambrino.

Cea mai importantă dintre piesele licitate (lotul 218) era Colanul Ordinului Carol I – cel mai înalt ordin național al Regatului. Licitația, așa cum puteți vedea, pornea de la 20.000 de Euro (suma de rezervare):

Colanul Ordinului Carol I, scos la licitație în Germania.

Alte piese licitate erau Colanul Ordinului Ferdinand I (lotul 219) și Colanul Ordinului Serviciul Credincios (lotul 221).

Conform anunțului, cele trei Colane reprezentau însemele Suveranului Ordinului, purtate de Regele Carol al II-lea și moștenite de Regele Mihai I. Casa de Licitație pretindea că deține un certificat ce autentifică proveniența, primită din partea unui „membru al Casei Regale a României”. Respectivul nu era nimeni altul decât domnul Paul Lambrino, iar Colanele nu aparținuseră nici Regelui Carol al II-lea, nici Regelui Mihai I.

O explicație se impune:

Suveranul Ordinelor Naționale este Șeful Statului – în vremea Regatului era Regele, în vremea Republicii este Președintele – care deține, pentru ceremonial, și însemnele Colanului (cel mai înalt grad) pentru fiecare Ordin. Ordinul, dacă nu i-a fost acordat direct, îl deține doar temporar și nu are un brevet pentru acesta, afară de Statutul Ordinului. Însemnele respective („metalul”) îi sunt puse la dispoziție doar în virtutea funcției sale, în perioada cât o exercită, și revin succesorului.

Ordinul Carol I a fost creat în 1906, în timpul Regelui Carol I, cu toate gradele până la Colan. Atât Regele Carol al II-lea cât și Regele Mihai I au primit Colanul ca Principi Moștenitori, la majoratul regal (18 ani), în 1911, respectiv, 1939.

Ordinul Ferdinand I a fost creat în 1929, în timpul Regenței Regelui Mihai I, cu toate gradele până la Colan. Singurii cavaleri ai Ordinului purtători ai Colanului au fost: Regina Maria, Mareșalul Alexandru Averescu, Mareșalul Constantin Prezan, Nicolae Iorga, Alexandru Vaida-Voevod, Iuliu Maniu și Generalului Henri Berthelot.

Ordinul Serviciul Credincios a fost creat în 1932, în timpul Regelui Carol al II-lea, dar gradul de Colan i s-a adăugat în 1937.

***

Ce s-a întâmplat, la 6 septembrie 1940, cu decorațiile Regelui Carol al II-lea și Însemnele Suveranului Ordinelor Naționale? Teoretic, fostul suveran Carol al II-lea putea lua cu în Exil decorațiile personale, iar Însemnele Suveranului trebuiau predate Regelui Mihai I. Ce s-a întâmplat, de fapt? Vom scrie altădată despre acest subiect.

Ce pretindea că vinde Casa de Licitație? Nici mai mult, nici mai puțin decât Însemnele Suveranului Ordinului Carol I, Ordinului Ferdinand I și Ordinului Serviciului Credincios. Iată descrierea lotului 218:

Putem presupune că experții Casei de Licitații au verificat autenticitatea pieselor. Mai departe, documentarea privind proveniența lor are mari lacune: evident, dacă ar fi fost purtate de Regele Mihai, Însemnele Ordinului Carol I – sau oricărui alt ordin – n-ar fi ajuns niciodată la domnul Lambrino. În cel mai rău caz, ar fi fost confiscate de statul comunist iar, în cazul fericit, Regele Mihai le-ar fi putut aduce în Exil.

Au aparținut piesele respective Regelui Carol al II-lea? Un răspuns sigur ar putea fi dat mergând pe urma lor. Știm deja că domnul Lambrino a obținut numeroase bunuri prin Monique Urdăreanu, văduva lui Ernest Urdăreanu, preluate de la Elena Lupescu, ultima soție a Regelui Carol al II-lea.

Pentru bunuri de așa valoare, Statul Român ar fi putut să intervină și să exercite dreptul de preempțiune, în baza Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil. Asta, dacă licitația ar fi avut loc în țară. În străinătate, însă, Ministerul Culturii – sau altă instituție românească – nu ar fi putut decât să liciteze. Bugetarea ad-hoc a minim 60.000 de Euro pentru Colanele a trei Ordine Regale (dintre care numai unul a fost reînviat de Republică) depășea, evident, disponibitățile existente.

Cine a cumpărat, în final, cele trei piese? Nu putem decât specula. Este oare o coincidență că, în septembrie 2020, la Casa de Licitații Historic s-a licitat Colanul Ordinului Ferdinand, începând cu 15.000 de Euro (Licitația Romania Regală Partea II, lot 300), iar în mai 2021, aceeași casă a licitat Colanul Ordinului Carol I, începând cu 20.000 de Euro (Licitația 10 Mai – Partea I, lot 209)? Casa de Licitații nu a precizat cine a fost purtătorul inițial. Este de urmărit dacă, la un moment dat, o să apară la o licitație românească și Colanul Ordinului Serviciul Credincios.

La scurt timp după această licitație, domnul Lambrino a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare și, fugind din țară, a fost dat în urmărire internațională. Banii pentru traiul de fugar și i-a asigurat în vara anului 2020, vânzând câteva piese istorice, cu complicitatea instituțiilor și personalităților care, în ultimele decenii, au cultivat pe impostorul ce și-a transformat bunicul într-o afacere, de care au profitat corupții zilei.

Scrie un comentariu

Din categoria Impostori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s