Diacritice

Consider că a folosi corect limba română este o formă de expresie a patriotismului.

Din acest motiv, recomand comentatoriilor şi bloggerilor deopotrivă să folosească diacritice în redactarea oricăror texte digitale.

Cred că, pentru utilizatorii limbei române, folosirea în redactarea la calculator a semnelor grafice de a cărei utilizare se leagă în mod invariabi ortografia limbii române (diacriticele: ă, Ă, â, Â, î, Î, ş, Ş, ţ, Ţ) nu ar trebui să ridice o problemă insurmontabilă, pe un dispozitiv de scriere modern care permite folosirea unor semne speciale încă din 1995.

Pentru a nu fi legaƫi de Microsoft Word, recomand instalarea unui soft special. În acest sens, se poate achiziţiona un soft special, precum AutoCorect (care are un cost), deşi, personal, recomand mai degrabă un program de diacritice gratuit pentru Windows XP, Windows Vista sau Linux

O altă soluţie ar fi folosirea unor tastaturi cu diacritice – dispozitive care, deocamdată, sunt destul de rare pe piaţa românească. O explicaţie destul de conspiraţionistă pentru această situaţie a fost găsită în aparenta „latinomanie” a Academiei Române: 

„Renunţarea la diacritice este unul din scopurile pe care latinomanii l-au urmărit întotdeauna. Şi continuă s-o facă şi în ziua de azi. Lipsa de reacţie a Academiei faţă de scrierea greşită practicată la calculator de majoritatea romînilor se explică numai prin faptul că Academia n-a renunţat la acest ideal latinoman de curăţa limba de literele nelatine, aşa cum în secolul 19 s-a încercat curăţarea limbii de cuvintele nelatine (prin dicţionarul scris de Laurian şi Massim din însărcinarea Academiei). [….]

Scrierea fără diacritice la calculator face ca în ziua de azi romînii să apară ca fiind cel mai incult popor din lume, singurul care nu este capabil să-şi scrie corect limba cu ajutorul unui dispozitiv de scriere modern care a permis acest lucru încă din 1995. Toate celelalte popoare sînt în stare să-şi scrie corect limba cu tastatura, numai romînii nu, pentru că Ministerul Educaţiei este controlat de Academie, iar aceasta nu vrea să vadă diacriticele pe tastaturi, vrea să vadă doar literele pur latine. Aşa că statul romîn nu impune vînzarea de tastaturi cu diacritice pe propriul teritoriu, pentru că asta ar însemna încălcarea preceptelor latinomaniei, care este încă ideologia oficială a statului romîn.

(„Crugasic” – comentariu din 01 aprilie 2012, ora 10:02, pe forumul Softpedia, pe un topic de natură lingvistică)

9 răspunsuri la „Diacritice

 1. Pingback: Debut de Florii | tudorvisanmiu

 2. Marian

  Problemele cele mai mari nu sunt cele insurmontabile, ci cele mici dar insistente 🙂

 3. Povestea diacriticelor românești CORECTE (care au virgulițe sub ș și ț, nu sedile turcești, precum și ghilimele „sus și jos”) este detaliată pe blogul d-lui Cristian Secară (http://secarica.ro/) și, pentru persoanele mai puțin tehnice, în două articole ale mele din revista IT Trends: http://ittrends.ro/2012/12/diacritice-e-simplu-sa-scrieti-corect-romaneste-i/ și http://ittrends.ro/2012/12/diacritice-e-simplu-sa-scrieti-corect-romaneste-ii/

  Contrar celor spuse mai sus, scrierea corectă nu depinde de nici un soft suplimentar sau de versiunea de Microsoft Word (dacă utilizați Windows – nu recomand!).

  Se poate scrie cu diacritice corecte, FĂRĂ a memora nici o combinație ciudată de taste, cu o simplă tastatură obișnuită, americană. În acest caz, se folosește maparea „Romanian (Programmers)”, setabilă în Control Panel (folosiți combinația AltGr dreapta+ litera). Dacă, însă, dispuneți de o tastatură fizică românească (care are diacriticele inscripționate pe taste), se folosește maparea „Romanian (Standard)” (diacriticele importante apar în zona dreapta-sus a tastaturii fizice).

  Tastaturi fizice românești se găsesc prin Metro, firmele A4Tech și Delux aveau câteva modele (o prezentare la http://multifinantare.ro/projects/257/tastatura-romaneasca-delux-om06). De asemenea, unele modele de laptopuri (în special de la Toshiba) au tastatură fizică românească.

  Vestea bună este că există un STANDARD NAȚIONAL OFICIAL de tastatură românească (vedeți blogul d-lui Secară, care e autorul) și că se pot face, destul de ușor setările corecte pe Windows XP, 7 sau 8, GNU/Linux, Mac și chiar pe tablete sau pe telefoanele mobile inteligente (Android, iOS, Windows Phone). Singurul obstacol care trebuie învins este comoditatea excesivă, indolența și ignoranța unora…

  Dacă la Windows XP mai erau necesare unele mici ajustări manuale, pentru ca lucrurile să funcționeze bine (ajustări de efectuat doar odată, la instalare – vedeți detalii în articolele citate mai sus), sistemele Windows mai noi vin cu tot soft-ul deja inclus. Nu mai vorbesc de sistemele GNU/Linux, care au rezolvat demult aceste probleme… Unele dificultăți (pătrățele în text, în loc de diacritice) pot să mai apară pe Windows XP, dacă continuați să folosiți navigatorul Web Internet Explorer 6. Acesta este un program foarte vechi, demult depășit și „decedat” (http://www.ie6death.com/), care e oricum nerecomandabil.

  Faptul că ați configurat tastatura pentru scriere cu diacritice românești NU VĂ ÎMPIEDICĂ să scrieți în limba engleză sau în românește fără diacritice. Nu doriți diacriticele, nu le tastați! 🙂

  Ahh, și încă ceva. Există pe web TONE de prostii scrise pe acest subiect, în special de către firmele care vor să vândă „programe speciale pentru scris cu diacritice”. N-aveți nevoie de nici un asemenea program, tot softul este deja inclus în sistemele de operare recente. Trebuie doar să configurați corect tastatura și să o folosiți.

  Succes!

 4. Ina

  Si va trebui, bineinteles, sa anunt toti vorbitorii de limba romana care folosesc internetul, ca trebuie sa isi instaleze fonturile necesare pt citirea diacriticelor, de asemenea si hosturile pe care am diverse site-uri, sa foloseasca in teme doar fonturi care includ si diacriticele romanesti. HA! (= LOL pt vorbitorii de rongleza) Nu, multumesc! Romanul e destept, poate sa faca un minim efort de gindire ca sa puna singur diacriticele acolo unde e nevoie de ele.

 5. @Ina

  Problema fonturilor se pune DOAR pe sistemele de operare mai vechi (la Microsoft, XP este ultimul care nu are incluse toate elementele necesare; de la Vista în sus, avem chiar pe CD fonturile corecte, mapările de tastatură standardizate, navigatoare Web care „știu” de UTF-8, etc.)

  Despre sistemele GNU/Linux și Android nu mai vorbesc, acolo povestea e rezolvată demult.

  În ceea ce privește siturile Web, tembelismul aparține exclusiv creatorilor site-ului. O temă care nu conține toate elementele necesare folosirii pentru o anumită limbă NU AR TREBUI utilizată pentru a crea situri în acea limbă.
  Romgleza NU este un compromis decent!

  Altfel spus, pentru utilizatorii finali nu mai reprezintă nici o problemă să-și echipeze calculatorul cu tot ce e necesar ca să poată citi și scrie corect texte în românește. Pentru creatorii de situri înseamnă puțin efort suplimentar, dar nu ceva ieșit din comun.

  Din punctul meu de vedere, nefolosirea corectă a limbii (diacritice, ortografie, așezare în pagină, etc.) nu e, în nici un caz, semn de deșteptăciune sau de „flexibilitate”, ci curată prostie, vecină cu analfabetismul.

 6. Ina

  Mersi, draguta! :)) Lasa, ca eu ma simt cumva mai bine dupa ce m-ai etichetat, cu romana mea demodata si fara diacritice, decit ar trebui sa se simta scriitorul articolului prezent despre folosirea „limbei” „romînilor” si chiar decit dumneata, care te pricepi la „maparea” tastaturii.

 7. Am citit ceva asemănător la Mircea Ionniţu, coleg al Regelui Mihai: Iorga a introdus scrierea cu î din i în învăţământ, iar elevul său a păstrat-o.

 8. Explică foarte multe şi argumentele sale sunt extrem de convingătoare, mai ales că face conexiuni şi cu limba-mamă, latina . 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s