Cu ce flori a fost întâmpinat Iisus?

Mulţi oameni îşi aşterneau hainele pe drum, iar alţii presărau ramuri, pe care le tăiaseră de prin copaci.”

 

Când Hristos a intrat în Ierusalim în ultima duminică dinainte de Paşti, unii creştini spun că a fost întâmpinat cu sute de flori colorate, dar de fapt I s-au întins veşminte şi I s-au presărat ramuri bogate de finic [1] pe drum. 

După unii, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este numită “Floriile” datorită suprapunerii acesteia cu festivitatea zeiţei romane a florilor, Flora (28 aprilie), venerată prin ramuri înverzite simbolizând renaşterea naturii.  

 

Mesia nu a fost întâmpinat cu viorici, margarete, florentine şi florini. ‘Florin’ – ca nume – vine tot de la romani, şi nu înseamnă deloc floricică bărbătească (florens = prosper, înfloritor). Onomastica de Florii este o practică de dânşii inventată (românaşii florinei), şi ca orice tradiţie ce-apare numai în ‘biblia’ scrisă de oameni şi nu cea dictată de Dumnezeu, n-are substanţă (creştină) sau temei (floral) [2]:  

Iubite Florin şi Florina, poţi să- ţi aduci prietenii în casă şi să vă  veseliţi de naşterea ta, dar nu uita semnificaţia sărbătorii. De Florii, urarea să fie: “La Intrarea Domnului în Ierusalim, inima ta să aparţină Oraşului Sfânt!”, iar osanaua la care să-ţi fie gândul să fie cea pentru Mesia: “Osana, Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului, Împăratul lui Israel!”.

___________________________________

Notă: [1] Conform DEX online, finicul = palmier-curmal din ţările calde, cu ale cărui ramuri a fost întâmpinat Iisus la intrarea Sa triumfală în Ierusalim”. Conform Wikipedia, „Cu toate că locul lui de origine este necunoscut din cauza cultivării îndelungate, probabil este provenit din terenurile din jurul Golfului Persic” (cf. Morton, J. 1987. Date. p. 5–11. În: Fructe ale climatelor calde).

[2] E adevărat, deşi n-au fost flori, trebuie să admitem că momentul a fost unul…. floral (în sensul poetic al florii).

(republicat din 8 aprilie 2012)

9 comentarii

Din categoria Sarbatoare

9 răspunsuri la „Cu ce flori a fost întâmpinat Iisus?

 1. mitica

  Ioan 12:13 a luat ramuri de finic, şi I-a ieşit în întîmpinare, strigînd: „Osana! Binecuvîntat este Celce vine în Numele Domnului, Împăratul lui Israel!”

 2. Multumesc, draga Mitica, pentru intarirea scripturistica a osanei: Am scris numele cu „N” mare, am schimbat „care” cu „ce” (este mai melodios) si-am adaugat „Imparatul lui Israel”.
  Conform dictionarului, finicul este un palmier-curmal; oricum, nu-i salcie, planta impartita de Florii chiar de Biserica Ortodoxa (finicul nu creste-n Romania, deci s-a ales o planta accesibila).
  Oricum, finicul nu are flori: onomasticiile numelor florale de Florii, sarbatorite de un procent covarsitor al populatiei (s-a estimat ca ar fi 1,5 milioane de romani), n-au fundament biblic.

 3. mitica

  Draga Tudor ,ai scris frumos despre sarbatoare.
  Si eu cred ca cea mai mare bucurie ar fi ca toti cei care-si serbeaza ziua ,,de Florii” sa-I faca un loc special in inima lor IMPARATULUI
  si nu doar ei
  din moment ce Biblia spune :
  Împăratul tău vine la tine;

  Zaharia 9:9 Saltă de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine la tine; El este neprihănit şi biruitor, smerit şi călare pe un măgar, pe un mînz, pe mînzul unei măgăriţe.

  Ioan 12:14 Isus a găsit un măgăruş, şi a încălecat pe el, dupăcum este scris:
  „Nu te teme, fiica Sionului; iată că Împăratul tău vine călare pe mînzul unei măgăriţe.”

 4. blogideologic

  Mulţumesc

 5. Pingback: Recapitulare (5) M.(atrix).T.V. | tudorvisanmiu

 6. Pingback: În căutarea unei temelii solide | tudorvisanmiu

 7. Pingback: Debut de Florii | tudorvisanmiu

 8. Pingback: Domnişoara Luni | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s