Despre mine

42) Aplecare

AUTOPORTRET

Sunt o persoană cu preocupări intelectuale.

Interesele mele sunt diverse. Cred că în fața nici unui domeniu nu ne putem îngădui să fim complet ignoranți. „Sunt om și nimic din ce e omenesc nu-mi este străin”. 

În perioada liceului mi-am permis să acord prioritate unei culturi umaniste. În folosul profesiei, am favorizat istoria, domeniu prin care, în esență, putem să studiem natura omenească.

În domeniul istoric, competențele mele sunt legate cu precădere de epoca modernă și contemporană. În privința intereselor de cercetare, menționez îndeosebi: istoria regalității în România și istoriile familiale.

Cred că oricine are dreptul să-și cunoască genealogia și să practice memorialistica, pentru că toate familiile au o istorie, iar „o viaţă capătă mai mult sens atunci când este scrisă”.

În afara cărților cu subiecte istorice, citesc cărți de ficțiune și lucrări de popularizare a științei.

Sunt patriot. Cred că patriotismul se manifestă prin gesturile noastre de zi cu zi. A scrie corect în propria limbă este o dovadă de patriotism. 

Mă bucur că fac parte dintr-o generație care a beneficiat de avantajele integrării euro-atlantice a României. În același timp, sunt atașat de ideea de a trăi și munci «acasă», în «țara mea». „Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume”, a spus Regele Mihai.

În ce privește ideile mele despre politică și economie, oricare ar fi acestea, încerc să mă plasez într-o zonă a moderației. Sunt conservator și favorizez tradiția, dar nu exclud progresul. Cred că valoarea esențială a democrației este libertatea. Între etatism și minimalism, prefer un stat față de care dependențele cetățenilor să nu le știrbească autonomia personală.

Sunt partizanul ideii restabilirii formei de guvernământ monarhice în România.

Sunt creștin. Am fost botezat ortodox, dar susțin dialogul interconfesional. Credința este un aspect important al vieții mele, dar, între fideism și rațiunea, aleg rațiunea.

„Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

4 răspunsuri la „Despre mine

  1. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

  2. Religios, sunt un creştin fundamentalist şi conservator.
    As vrea sa stiu, daca nu e cu suparare, ce înseamna aceasta.

  3. „Fundamentalismul” meu am încercat să-l explic aici: https://tudorvisanmiu.wordpress.com/2014/04/13/in-cautarea-unei-temelii-solide/
    Convervatorismul vine din faptul că eu, de exemplu, consider că la baza Europei a stat creştinismul – identitate care trebuie păstrată, ci nu „dată la o parte” într-o încercare de integrare a „celuilalt”. Un model în acest sens ar fi Japonia, care este deschisă tuturor dar şi-a păstrat tradiţia.

  4. Pingback: De ce ne rușinăm cu centenarul României? - Historice.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s