Acţiunea şi reacţiunea maselor (din Principiile Mecanicii…. Sociale)

În anul 1687,  Newton (1) a enunţat cele trei legi ale fizicii mecanice care l-au făcut faimos. Acestea sunt valabile nu numai pentru corpuri, dar şi pentru ansamblul unitar de corpuri omeneşti numit “societate umană”.
Din Principiul I al Mecanicii (2) tragem concluzia că societatea stă pe loc dacă nu primeşte un impuls şi derapează ca un tren nebun dacă nu pui un zid în faţa ei. De asemenea, este inutil să o tragi într-o direcţie dacă cineva cu aceeaşi forţă o trage în alta: masa de oameni va rămâne pe loc.

Principiul al II-lea al Mecanicii spune că F = ma (3), adică Forţa este produsul dintre masă şi acceleraţie. Din această lege deducem faptul că Forţa societăţii umane este produsul dintre numărul de persoane care alcătuiesc masa de oameni şi acceleraţia vitezei cu care ei dau un răspuns (adică acţionează).
Cel mai interesant este Principiul al III-lea al Mecanicii (4): dacă cineva “acţionează” asupra societăţii cu o forţă de acţiune, atunci va primi din partea ei o forţă de reacţiune, de aceeaşi mărime şi direcţie, însă îndreptată în partea opusă. De aceea, dacă rezistă acestei forţe, acel cineva fie are o acceleraţie foarte mare (la propriu, pentru că trebuie să fugă cât îl ţin picioarele), fie are alături de el o altă societate (iar asta explică multe….).

În fine, o ultimă întrebare rămâne fără răspuns: cu câţi Newton este egală Forţa societăţii umane? Există vreun dinamometru care să o poată măsura? Poate o fi inventat cineva şi o astfel de maşinărie…  Sau poate nu ne-am orientat corect: poate trebuie să ţinem cont şi de suprafaţa pe care o ocupă societatea. În acest caz, mărimea fizică ar fi presiunea (5), unitatea de măsură Pascal (6), iar instrumentul de măsură un barometru. Dar asupra cui apasă societatea umană? Probabil asupra solului pe care stă, însă pe noi nu ne interesează această valoare, ci Presiunea ca raport între Forţa societăţii umane şi suprafeţei Pământului pe care locuieşte….  Barometrul a crăpat….

(republicat de pe Vindecătoru’ – 3 noiembrie 2011, joi)

NOTE: (1) Sir Isaac Newton (1643 – 1727) a fost un renumit om de ştiinţă englez, cunoscut mai ales pentru cele trei legi ale sale, enunţate în lucrarea sa “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” (1687), în care a descris Legea Atracţiei Universale.
(2) Principiul inerţiei: “Orice corp își menţine starea de repaus sau de mișcare rectilinie uniformă atât timp cât asupra sa nu acţionează alte forţe care să-i modifice această stare mecanică sau suma forţelor care acţionează asupra sa este nulă”.
(3) Principiul fundamental al dinamicii: „Vectorul forţă este proporţional cu produsul dintre masă şi vectorul acceleraţie” (formula F = ma a fost enunţată iniţial vectorial în lucrarea “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”)
(4) Principiul acţiunii şi reacţiunii: “Când un corp acţionează asupra altui corp cu o forţă (numită forţă de acţiune), cel de-al doilea corp acţionează şi el asupra primului cu o forţă (numită forţă de reacţiune) de aceeaşi mărime şi de aceeaşi direcţie, dar de sens contrar.”
(5) Presiunea este raportul dintre Forţă şi Suprafaţă
(6) 1 Pascal (Pa) = 1 Newton/ metru pătrat

BIBLIOGRAFIE: Wikipdia – Legile lui Newton; Caietul de fizică clasa a IX-a, semestrul 2, lecţia „Principiile Mecanicii Newtoniene” (prof. Cristina Pavăl; 2.02.2012)

Post scriptum: Un alt principiu newtonian, „Principiul suprapunerii forţelor”, conform căruia „Dacă mai multe forţe acţionează asupra unui punct material, fiecare forţă va produce propria sa acceleraţie independent de prezenţa celorlalte forţe, acceleraţia rezultantă fiind suma vectorială a acceleraţiilor individuale”. Totuşi, cum societăţile umane nu pot acţiona în acelaşi loc fără să interacţioneze, lăsăm acest principiu pentru o eră mai…. neutră 🙂

3 comentarii

Din categoria Omul Joi

3 răspunsuri la „Acţiunea şi reacţiunea maselor (din Principiile Mecanicii…. Sociale)

  1. Pingback: Recapitulare (12) “România mea merită iubită” | tudorvisanmiu

  2. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

  3. Robert Chiritoiu

    CoVID ne arata ca societăţile umane POT acţiona în acelaşi loc(planeta pâmănt) fără să interacţioneze, prin puterea GÂNDULUI, adevărata putere a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s