Familie

M-am născut pe 29 decembrie 1995, la Bucureşti. Am un frate geamăn, Mihai Vişan-Miu. Amândoi suntem absolvenți ai Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti (2011-2015). Eu am absolvit cursurile de licență și master în istorie modernă ale Facultății de Istorie din cadrul Universității din București (2018/2020) iar, în prezent, urmez studii doctorale în cadrul acestei facultăți. Fratele meu este absolvent al cursurilor Secţiei Design a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti și a unui master în același domeniu. Sora noastră, Andra Vişan-Miu, a absolvit și ea Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (2013).

Garden Party 2014

Tudor, Andra şi Mihai: Garden Party (10 mai 2014)

Tatăl nostru, Radu Vişan-Miu (n.5 mai 1952), este designer. Mama noastră, Mihaela, născută Mitroi (n.25 mai), este tot designer. Fratele tatălui, Constantin Vişan (n.21 mai 1945), este doctor arhitect, căsătorit cu Daniela Constantinescu. Vărul nostru, Alexandru Vişan, este student în Regatul Ţărilor de Jos (Olanda). Fratele mamei, Dudu Mitroi (n.3 decembrie 1954), este medic sportiv şi trăieşte în Australia, cu mătușa noastră, Claudia Stan, și cu verişoara noastră, Leah.

Din partea tatălui, bunicul, Ion Vişan-Miu, (n. 3 mai 1908, Coloneşti, Olt – 17 decembrie 1966, Bucureşti), fiul lui Predilă şi Rada, absolvent al Şcolii Practice Comerciale, a fost proprietarul unui birou vamal în capitala ţării.

Bunica, Eliza Laslo (n. 25 martie 1916, Piteşti – d. 29 aprilie 2008, Bucureşti), fiica lui Ştefan, meşter de alambicuri ardelean, şi al Mariei, născută Dima, fiica unor proprietari de pământ bulgari, sora Anei, a fost infirmieră la “Creşe şi cămine”, din policlinica de la nr.10 din strada Rozelor.

Din partea mamei, bunicul, Mircea Mitroi (n. 29 decembrie 1916, Secara, Ologi, Teleorman – d. 3 ianuarie 2012, Bucureşti), fiul lui Radu şi al Lixandrei, fratele lui Ispas, Marin, Ion, Ilie, Paraschivăi şi Mariei, a fost veteran în cel de al Doilea Război Mondial, contabil-şef al morii comerciale din Tulcea (1942 – 1958) şi al exploatării miniere Somova (1964 – 1972).

Bunica, Maria Covaliov (n. 14 iunie 1931, Tulcea – d. 14 mai 2015-Înălţare, Bucureşti), fiica lui Vasile şi al Evdochiei, născută Pavlov, provenind dintr-o numeroasă familie de ruşi dobrogeni, a fost secretară la secţia de învăţământ (1949 – 1954), laborantă la Întreprinderea de Construcţii Hidrotehnice Constanţa (1962 – 1964), contabilă (1964 – 1972) şi şef al serviciului de contabilitate la Somova (-1988).

Părinƫii lui Ion

Străbunicul, Predilă Vişan (1883, Coloneşti, Olt – 16 august 1959, Bucureşti), era un ƫăran din comuna Coloneşti, tată a doi copii, Ion şi Leana. După moartea prematură a soƫiei sale, el s-a recăsătorit cu altă femeie. S-a mutat la Bucureşti după fiul său, pe strada România Muncitoare.

Părinƫii Elizei

Străbunicul, Ştefan Laslo, era un meşter de alambicuri de origine ungurească. El făcuse şcoala la Budapesta şi la Viena şi ştia să vorbească maghiară şi germană. Din motive de sănătate el s-a mutat în Regatul României, în aerul proaspăt al oraşului Piteşti. În jurul anului 1921, casa i-a fost arsă şi s-a mutat împreună cu familia sa la Bucureşti.

Străbunica, Maria Dima (1893-1975), era fiica unor proprietari de pământ de origine bulgară. Părinƫii ei aveau moşii şi în Sofia, iar pe una dintre ele a fost construită una din gările oraşului. Tatăl ei a pierdut o mare parte din avere după ce a fost înşelat de un boier român.

Părinƫii lui Mircea

Străbunicul, Radu Mitroi, era fratele lui Călin şi Socola. Moşia părinƫilor săi a fost împărƫită între cei trei fraƫi. Un om bogat în satul său, el şi familia sa s-au mutat în Bazargic după ce au fost împroprietăriƫi cu teren agricol în acel oraş. După cedarea Cadrilaterului, în 1940, el şi copii săi se vor muta în Dobrogea de Nord.

Străbunica, Lixandra, era fiica unui logofăt din comuna Dracea. Tatăl ei s-a opus iniƫial căsătoriei dintre fiica sa, care se bucura de o condiƫie materială de invidiat, şi Radu, un om foarte sărac. De aceea, Lixandra a fugit de acasă, cu o salbă de aur la gât, şi s-a căsătorit cu alesul ei şi au întemeiat o familie.

Părinƫii Mariei   

Străbunica, Evdochia Pavlov (n. 1 martie 1894 – d.26 octombrie 1966, Tulcea), cea mai mică fiică a negustorilor Andrei şi Anei din Odesa, sora Anastasiei, Anei, Mariei, Parashivei, Dariei şi a lui Simion. A urmat pensionul şi a fost o doamnă cu o zestre mare.

Străbunicul, Vasile Covaliov (n. 15 august 1897, Izmail – d. 1942, Tulcea), fiul lui Mihail şi al Mariei Covaliov, menajeră la casa unui colonel, a început Şcoala de Iuncări de la Odesa, însă a terminat-o la Izmail. A fugit în Tulcea în anul 1917, devenind ofiƫer în armata română.

Post Scriptum: Elaborarea acestei genealogii şi a experienţelor de viaţă ale înaintaşilor mei poate fi urmărită pe blogul „Amintiri din Cutia de Carton”, un site de memorii ale neamurilor împletite la a cărui capăt de genealogie se află şi subsemnatul (în prezent).

16 răspunsuri la „Familie

 1. Felicitari pentru continutul excelent al blogului. Am nominalizat acest blog pentru Liebster Award.

 2. Mulţumesc pentru apreciere. La „excelent” nu pot să ajung, însă încerc să păstrez un conţinut acceptabil.
  Voi continua şirul „premierilor” printr-o postare (astăzi sau mâine).

 3. Nu puteti face nimic daca eu consider ca blogul excelent(!)

 4. Decât să vă mulţumesc 🙂

 5. Bună! Ai primit de la mine o nominalizare la „A Bouchet Of Three Awards”. 🙂 Dacă dorești să onorezi micuțul premiu cu un post, aici găsești mai multe lămuriri: http://screamifyoucan.wordpress.com/2013/07/12/nominalizare-la-a-bouchet-of-three-awards/
  O vară minunată să ai 😀
  (Apropos, suntem colegi de liceu, se pare 🙂

 6. Pingback: Cuvinte RUPTE: Fundamentalism | Dan Ghenea

 7. MMP

  Ce inseamna „crestin fundamentalist”? Ortodox? Catolic? Greco-Catolic? O sa explic imediat de ce intreb

 8. Dragă MMP,
  Fiind o întrebare, ai fi putut s-o pui la „Întrebări” 🙂
  Eu nu văd fundamentalismul creştin legat în mod invariabil de un anumit cult, ci ca pe o formă de credinţă: acceptarea fundamentelor religiei creştine – atitudine care, în contextul laicizării societăţii (sub principiile modernităţii – la care, de altfel, ader), este înlocuit cu un relativism uneori ecumenist (care mi se pare o falsificare făcută cu intenţii bune, dar în numele unei toleranţe lipsite de măsură).
  Despre FUNDAMENT am discutat cu domnul Dan Ghenea: http://danghenea.wordpress.com/2013/09/29/cuvinte-rupte-fundamentalism/

  Legat de mine: eu am fost botezat creştin-ortodox (la 1 iunie 1996), moştenind religia părinţilor mei şi a bunicilor. Firul principal al tradiţiei religioase familiale este creştin-ortodox, dar am rude apropiate care aparţin altor culte:
  1) bunica paternă, Eliza Vişan, s-a convertit de la ortodoxie la romano-catolicism, urmând traseul invers al străbunicului ei, Ştefan Laslo, convertit de la romano-catolicism la ortodoxie când a venit din Ardeal în Regat; şi vărul meu (fiul fratelui tatălui) este romano-catolic.
  2) tatăl bunicului matern, Radu Mitroi, s-a convertit de la ortodoxie la adventism (fiind atras spre această credinţă de un predicator venit în sat); nu toţi copii săi l-au urmat în această trecere, numai doi dintre copii lui, Ionel şi Maria (nu şi bunicul meu, Mircea).
  3) bunicii bunicii materne, Andrei şi Ana Pavlov, erau creştin molocani (un cult de nuanţă protestantă originat din Rusia). Negustori în Odesa, s-au restabilit la Tulcea, probabil din motive de toleranţă religioasă în Dobrogea. Copii lor au fost tot molocani. Tatăl bunicii, Vasile Covaliov, a fost ortodox. Bunica mea, Maria Covaliov, a fost botezată în ortodoxie (şi este ortodoxă), dar a primit o binecuvântare şi de la molocani. Din această parte a familiei sunt înrudit, prin alianţă, şi cu o foarte numeroasă familie baptistă (Sezonov).

 9. Ionut Dobrila

  Blogul mai are mult pana sa obtina premii. Eu vad acest blog ca o tentativa laudabila a unui tanar de a isi sustine ideile, care din pacate sunt amestecate in necunostiinta de cauza, prin necunoasterea deplina a Scripturilor, ideile crestine cu politicul. As recomanda autorului sa mearga prima data la un curs biblic (sau cateheza) la orice biserica doreste, inainte de a amesteca cele doua: religia cu politica. Fundamentele crestine sunt incalcate de politica actuala, si citind cateva articole de pe blog am sesizat un pic de naivitate specific tinerilor crezand ca cele doua se pot imbina armonios. Din pacate, realitatea este mult mai dura.

 10. Dragă Ionuţ,
  Trebuie să reproşezi asta celor care m-au „premiat” 🙂
  A da un sfat dat la persoana a III-a mi se pare ca şi cum ai vorbi cu o persoană întorcându-te cu spatele la ea.
  Mulţumesc, oricum, pentru îndemnuri.

 11. Ionut Dobrila

  mai multa smerenie nu ti-ar strica 🙂

 12. Sunt de acord. Aş formula, chiar, deviza: „Mai multă smerenie nu strică niciodată”.
  „Fără smerenie, toate sunt nimic” (Pr. Cleopa)

 13. Dana Joy

  Sunt de acord cu Ionut Dobrila. Mai multa smerenie nu ti-ar strica pt ca din cele ce scrii razabate un soi de mandrie fata de persoana ta care se crede prea importanta in acest univers, vorba poetului:Iar în lumea asta mare, noi copii ai lumii mici,/Facem pe pământul nostru muşunoaie de furnici;/Microscopice popoare, regi, oşteni şi învăţaţi/Ne succedem generaţii şi ne credem minunaţi;(Eminescu, Scrisoarea I)
  În rest, esti de apreciat pt eforturile tale de a-ți întregi și forma o cultura în lumea aceasta de adolescenti teribilisti care nu stiu sa lege două vorbe, coerent. Felicitari pt acest aspect.

 14. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

 15. Legat de comentariul doamnei (domnisoarei) ce isi spune Dana Joy,as face o singura remarca:de obicei cei „fara radacini” (mai ales cei „ridicati” de comunism si de neo-comunism)inteleg mandria celor ce vin din familii „cu radacini”,mandrie si consideratie fata de familia din care vii,fata de cele realizate de stramosi,ca un fel de madrie si laudarosenie legata de propria persoana.Ori nu este asa!Esti mandru ca ai „radacini” pentru ca aceste radacini iti dau o constiinta personala,un mod de a analiza altfel lucrurile si de a lua decizii oneste si morale,un mod de a vedea altfel lucrurile ca si cei „fara radacini”..cei..ce au distrus de fat din punct de vedere moral aceasta tara!

 16. Ion

  Si intereseaza pe cineva? Ciudatule!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s