Cum este corect: Dute sau Du-te?

Când i se pune o astfel de întrebare, o tendinţă a vorbitorului comun de limbă română este să se gândească la forma cea mai des întâlnită a unei anumite înjurători (dute-n…..) şi să răspundă astfel: „Dute se scrie legat”.
Atunci, respectivul poate fi întrebat: «De la ce verb provine „dute”?».
Răspunsul cel mai firesc este: «De la „a duce”».
Şi atunci, poate urma o explicaţie destul de surprinzătoare:
„În limba latină, verbul „dūcō, dūcere” are următoarea formă de imperativ (la prezent, singular): „dūce!”. În limba română, „a duce” are, în cazul de faţă, un sens tranzitiv, formele de imperativ la persoana a II-a singular fiind – în mod riguros din punct de vedere etimologic – cele ce urmează: „Duce-mă!”, „Duce-te!”, „Duce-l!”, „Duce-o!”, „Duce-ne!”, „Duce-vă!”, „Duce-i!”, „Duce-le!”. Totuşi, forma de imperativ la persoana a II-a singular s-a transformat, prin elidarea ultimei silabe, în „du”, formele anterioare devenind: „Du-mă!”, „Du-te!”, „Du-l!, „Du-o!”, „Du-ne!”, „Du-vă!”, „Du-i!”, „Du-le!”. „Du” are, astfel, un sens verbal de sine stătător, iar „mă”, „te”, „-l”, „-o”, „ne”, „vă”, „-i” sunt pronume personale.

Deci, în concluzie: corect este „Du-te!”, scris cu cratimă.”

Alte explicaţii, mai scurtă şi mai uşor de înţeles: 

””Dute” se scrie „du-te„. Regula este următoarea: În cazul în care ai inversiune, pui liniuţă (cratimă, n.m.). Du-te vine de la te du!, iar dacă le inversezi, pui liniuţă între ele. [….]” (Dan-blog forum)”

„cand se scrie dezlegat dute -> Întotdeauna. Şi-n general toate chestiile astea (verbele, mă rog) care se termină în -te le scriem cu cratimă […]. E simplu de verificat: dacă la prezent pot să-l pun pe te în faţă, atunci când -te e la coadă (la imperativ, adică, da’ nu-s sigură că ştiţi ce-i ăla), îl scriu cu cratimă: te duci > du-te […].” (Diacritica)

Mai puţin elegant, pentru cei ce folosesc un limbaj licenţios, vine următoarea explicaţie:

„Copii, noi scriem du-te!, de la te du!. Du-te-n ce vrei tu: într-a mă-tii, în pana mea, în State şi în general oriunde pohteşte pohta trimiţătorului. Să înjuraţi bine!” (Diacritica)

10 comentarii

Din categoria Gramatica ilustrata

10 răspunsuri la „Cum este corect: Dute sau Du-te?

 1. Pingback: Academicarea limbajului de Youtube (2) A te duce « Platforma Radar

 2. Pingback: Recapitulare (14) Pildele lui Hristos | tudorvisanmiu

 3. Pingback: Statistica anuală (2) 2013 in review | tudorvisanmiu

 4. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

 5. George

  Gresit.Dute se scrie DUTE … Cratima se pune doar pentru a marca lipsa unei litere ca in cazul „acasa-i” lipsa lui i din „acasa ii” ,a lui i din „dute in”,rezultand „dute-n” etc. sau cand vrea sa se indice pronuntare intruna a 2 sau mai multe cuvinte ca si „de a face” in „de-a-face”

 6. Sorin

  George, DUTE se scrie DU-TE pentru ca reprezinta doua cuvinte intr-unul, cum e MA-TA de la „Maica-ta” Asa este si „TE DUCI – >> DU-TE” 🙂

 7. mircea cel frumos!

  Sa-mi sugi.
  SAU
  Sa mi-o sugi
  Say
  Suge-mi-ai!
  Asa e corect? Bai literature?

 8. liviuemil

  Urit mai suna cuvintul „cratima” . „Liniuta de despartire” – ce a-ti avut cu ea ??? Un „î” din i pentru toate cuvintele uzuale si „â” din a in cuvintele derivate din Romania nu erau mai usor de retinut ???? De ce a trebuit ciuntinta limba Romana( din nou)??? Pentru ca asa a vrut Pruteanu ???

 9. Ovidiu

  @liviuemil : nu Pruteanu a vrut așa, ci alți „deștepți și culți” de la vremea aia.

 10. Gheorghe

  Waii datii in chi…a. mamii lor cu toata ortografiea lor ca nuti pune nici o lingura in fata cu mincare (de mincare poate tio pune cineva)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s