Dezbatere despre istoria şi perspectivele de viitor ale Monarhiei în România – 25 mai 2016

Dezbatere 25.05.2016 foto

Dezbaterea a avut loc pe 25 mai 2016 în Sala de Consiliu a Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

Am asistat la o dezbatere deosebit de oportună despre istoria şi perspectivele de viitor ale Monarhiei în România, organizată de Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti – Departamentul de Istoria Românilor şi a Sud-Estului European. Meritul organizării acestui eveniment aparţine doamnei decan Florentina Niţu, doamnei profesoare Cristina Gudin, care a moderat dezbaterea, şi domnilor profesori Cosmin Ioniţă şi Matei Gheboianu.

Dezbatere 25.05.2016

Am ascultat o prezentare fermecătoare a doamnei Stefania Dinu, un istoric şi muzeograf care ne face să iubim tot mai mult Muzeului Naţional Cotroceni, despre meritele culturale ale Casei Regale a României. Jubileul de 150 de ani al Dinastiei Române a prilejuit o admirabilă evocare a realizărilor care au conturat România modernă a Regelui Carol I, legate într-un arc peste timp de Regele Mihai I şi a cincea generaţie regală, pe care a susţinut-o doamna Sandra Gatejeanu Gheorghe, Director de Protocol al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai.

Domnul Bogdan Popa, cercetător al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, a trasat câteva abordări noi din care o reţin pe cea referitoare la incitantul subiect al mişcării de tineret trezite în ajunul Primului Război Mondial, strâns legate de persoana Principelui, apoi Regelui Carol al II-lea, al cărui „cult al personalităţii” ar putea fi înţeles şi altfel decât în felul acuzator al democratului contemporan: în jurul cui să fie unită naţiunea frământată de tendinţe extremiste sau asperităţi între regiunile istorice decât al Regelui?

Domnul Prof. univ dr. Victor Neumann, profesor al Universităţii de Vest Timişoara şi oaspete de seamă – pentru astăzi – al Facultăţii de Istorie al Universităţii din Bucureşti, a indicat câteva întrebări privind aspecte ale României moderne şi ale modernizării României pe care o istoriografie matură nu le poate evita. Ar conta prea puţin să le consemnez aici (intervenţia doamnei profesoare Mirela Murgescu a atras atenţia asupra importanţei lor deosebite), dar îmi prezint disponibilitatea de a le împărtăşi celor interesaţi şi păstrez speranţa că vor fi asumate şi valorificate lor în anii următori.

„Ceea ce poate fi” Monarhia în România a rămas o temă de gândire pe care curajoasa abordare a domnului Catalin Mihai, Preşedintele Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, a permis depăşirea unui cadru strict istoric. Scurta dezbatere care a urmat, cu intervenţii la fel de curajoase precum cea a domnului Cătălin Şerban, este de salutat.
Sper ca dezbaterea despre moştenirea Regatului României dar şi cadrul statal actual să continue prin astfel de dialoguri pe care, la acelaşi nivel cu întrebările domnului profesor Neumann dar la altă scară, o societate matură nu le poate evita.

Un comentariu

Din categoria Universale

Un răspuns la „Dezbatere despre istoria şi perspectivele de viitor ale Monarhiei în România – 25 mai 2016

  1. Cel dintai volum despre istoria regiunii Banat realizat prin cooperarea dintre istoricii romani, sarbi si unguri, „

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s