O clarificare necesară: raportul dintre Şeful Statului şi Parlament. Un semnal din Armenia

Duminică, 6 decembrie, în Armenia a avut loc un referendum pentru modificarea constituţiei: cetăţenii armeni au avut de ales între a păstra republica semi-prezidenţială şi a instaura o republică parlamentară. Au ales ultima variantă.
Comisa de la Veneţia recomandă României să renunţe la ambiguitatea formei republicii semi-prezidenţiale, alegând între republica prezidenţială şi republica parlamentară. Există şi o altă opţiune, care prezintă mai puţine riscuri şi mai multe beneficii: monarhia constituţională.
Monarhia constituţională este forma în care raporturile dintre şeful statului şi Parlament sunt foarte clare. Este apropiată, prin mecanismele ei de funcţionare, de republica parlamentară. Diferenţa esenţială este existenţa unui cap neutru, Suveranul, care asigură echilibrul. Or, România are nevoie în acest moment – poate în primul rând – de echilibru.

Monarhia Salvează România

Într-un raport din 21-22 martie 2014 al Comisiei de la Veneţia, respectabilul for recomandă României să renunţe la ambiguitatea formei republicii semi-parlamentare sau semi-prezidenţiale [*], clarificând atribuţiile Preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului. Altfel spus, ne recomandă să alegem între republica prezidenţială şi republica parlamentară.

Zilele trecute, o astfel de necesară clarificare a fost realizată de un stat aflat la marginea continentului european – o fostă republică sovietică: ARMENIA.

Vezi articolul original 570 de cuvinte mai mult

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s