Regi şi Regine din istoria Marii Britanii ale căror inimi au fost înhumate separat de trup

Tatiana Niculescu Bran, Regina Maria. Ultima dorinţă, Editura Humanitas, Bucureşti, 2015

„Între 1307 şi 1760, istoria Angliei înregistrează peste 20 de cazuri de regi şi regine ale căror inimi sunt despărţite de trup după momentul morţii. […] două sunt principalele izvoare de inspiraţie ale acestui obicei: mistica occidentală a inimii lui Cristos şi experienţa de credinţă şi de luptă a cavalerilor cruciaţi.” (p.47)

Richard I

„În 2012, o echipă de cercetători britanici a analizat o pulbere gri-maronie păstrată într-o casetă de plumb redescoperită, prin 1830, în timpul unor excavări făcute la catedrala Note-Dame din Rouen. Era (ce mai rămăsese din ea) inima regelui Angliei, Richard I, Inimă de Leu…” (p.62)

 1. 1189 – Henric II
 2. 1199 – Richard I, Inimă de Leu
 3. 1272 – Henric III
 4. 1290 – Eleonora a Castiliei
 5. 1291 – Eleanor de Provence
 6. 1307 – Eduard I
 7. 1327 – Eduard II
 8. 1358 – Isabela a Franţei
 9. 1422 – Henric V
 10. 1503 – Elisabeta de York
 11. 1509 – Henric VII
 12. 1536 – Anne Boleyn
 13. 1547 – Henric VIII
 14. 1553 – Eduard VI
 15. 1557 – Anne de Cleves
 16. 1558 – Maria I
 17. 1587 – Maria Stuart
 18. 1603 – Elisabeta I Tudor
 19. 1619 – Ana a Danemarcei
 20. 1625 – Iacob I
 21. 1685 – Carol II
 22. 1694 – Maria II
 23. 1701 – Iacob II
 24. 1702 – William III
 25. 1714 – Regina Ana a Marii Britanii
 26. 1737 – Carolina de Ansbach
 27. 1760 – George II

Lista poate fi consultată la pp.163-164.

Reclame

7 comentarii

Din categoria Universale

7 răspunsuri la „Regi şi Regine din istoria Marii Britanii ale căror inimi au fost înhumate separat de trup

 1. Nic

  …eram curios, dupa niste luni de absenta, sa vad ce mai scrieti tu si George Damian. nu-ti fa griji, popasul a fost de foarte scurta durata. Dragul meu, raman la aceeasi parere despre tine formulata public cu ocazia acelei discutii… fastuoase…. dar nu mai prelua, febril, bazaconii precum paragraful citat, care amesteca personaje precum Edward II si Henry VIII, carora numai un sugubat(sau cineva care arunca cu vorbele, fara sa gandeasca), le-ar asocia termeni precum mistica inimii sau credinta cruciatilor. si, inca o data, nu mai tot incercati sa faceti din Regina Maria ce n-a fost. ma intreb cum ar comenta subiectul bunul tau amic @marian.

 2. Nic

  … Domnule @marian, nu prea suntem de aceeași parte a baricadei, dar povestiți undeva, dacă aveți acces la vreun blog mai deștept, cine a fost fetița Edward II si despre toate crimele odiosului Henry VIII, si haideți sa lămurim o data pentru totdeauna cât de curvistina a fost Regina Maria. Simple fapte, măcar explicați-i lui Tudor intr-un email personal. Este inadmisibil ca un viitor istoric sa preia dintr-o carte oarecare o pura idioțenie. Ne putem lua la harta cât dorim despre legionari, dar nu avem voie sa deformăm cu atata seninatate fapte arhicunoscute, nu aducem nici un serviciu istoriei României sau celei universale, si totodata confuzam tânara generație, care oricum nu prea citește nimic.

 3. Dragul meu prieten,
  Cartea Tatianei Niculescu Bran este a unei scriitoare, nu a unui istoric. Am citit-o iniţial cu entuziasm, dar prezentarea ei într-un dialog cu Horia Patapievici (29 octombrie) m-a deziluzionat. Conţine multe erori şi confuzii, din istoria României sau a Angliei (cum observi şi tu).
  Există chiar o carte savantă despre asta, scrisă de istoricul Nicolae Pepene, „Inima Reginei Maria”, din 2005, publicată la Bran. Din păcate tirajul e complet epuizat, iar editura Illustratis nu s-a îngrijit de trimiterea ei în biblioteci. Acesta e, probabil, motivul pentru care lucrarea doamnei Bran a devenit una de referinţă pentru acest subiect.
  Eu mereu l-am considerat pe Regele Ferdinand cel mai mare monarh al României, acelaşi pe care Lucian Boia îl considera un „rege slab” comparativ cu Regina Maria. Este o idee care mă deranjează profund, mai ales pentru că e enunţată tot într-o carte promovată prin maşinăria Humanitas (precum cartea doamnei Bran), „Suveranii României. Monarhia, o soluţie?”.
  Salutări cordiale, cu prietenie!

 4. Nic

  ca sa trag o concluzie la scurtul meu popas(si ultimul!)… George Damian văd ca dorește închiderea revistelor culturale(se putea o inepție mai mare?), își manifesta deschis preferințele legionare, bunul tău prieten @marian își face public relaxat antisemitismul(si spun bun fiindcă ii „promovai” intr-o veselie poveștile cu zmei(ca sa folosesc propriile tale cuvinte), in timp ce pe mine ma cenzurai de mama focului fiindca denunțam atitudinea antiromânească a unuia din corifeii-jigodii de la România Literară, propus pentru medalie). De aici apelul la el… Poate ca are o putere de convingere mai mare asupra ta. Iar tu, cu amărăciune constat, ți-ai transformat blogul intr-o obsesie monarhică… Tu nu mai ai nici o alta preocupare? Cum poți sa susții ca Ferdinand a fost cel mai mare rege al României? Un impotent – oricum intelectual era – însurat cu o curvistina, cu o atitudine profund antinaționala, intr-un moment decisiv, si care n-a cedat decât la presiunea lui Bratianu si a opiniei publice? Cred ca tocmai obsesia monarhistă e de vina pentru faptul ca ai ajuns sa preiei idioțeniile unei sclifosite scarboase, o adevarata parvenita intelectual, care și-a găsit sa scrie despre inima curvei naționale. Duceți-o frate la Crucea de piatra. Acolo ii este locul. Viitor de aur țara noastră are. In aceste condiții, Trăiască memoria lui Alexandru Ioan Cuza, măcar a încercat sa facă ceva pentru țara asta amărâta, împotriva adunăturii de ciufuți si izmeniti care alcătuiau așa zisul parlament. Când o sa publici un articol omagial despre Cuza, sa-mi dai si mie de știre. Pana atunci, la buna vedere…

 5. Nic

  …si aici chiar ma opresc. Dar m-a iritat peste măsura prezenta pe blogul tău a acestei nulitati ziaristice, T. Niculescu. A fost una din persoanele care l-au făcut pe Dan Goanta sa părăsească dezgustat BBC-ul. Era indiscutabil cel mai inteligent ziarist pe care l-a avut secția romană, cu un umor superb, mai talentat decât Traian Ungureanu, mai subtil decât Andrei Cornea. A murit sărac, uitat de toți, mâncând conserve ieftine si tolerat in nu știu ce redacție… Iar individa asta iritantala la culme uite ca a ajuns sa scrie stupizenii, dar știi, „de referința”…

 6. Nic

  …este si motivul pentru care evoc pe larg figura marelui maestru Dan Goanta, sub numele Călugărul Iasomie, in cartea mea, Dansând cu Siva… Citeste încă odata subcapitolul, Idoli, care mai de care… Hai pa…

 7. Nic

  Draga Tudor, iti răspund public, fiindcă băieții îmi citesc oricum e-mailurile, cea mai buna dovada, acum vreo doua luni, m-am uitat si eu de curiozitate pe site-ul Academiei SRI(nici nu știam ca au așa ceva!), fiindcă o ziarista pusese pe Facebook ca diplomele lor valorează cât zero barat. Doua zile mi-au oprit accesul la adresele de e-mail(in timp ce soția si băiatul aveau acces nestingherit…). Când ti-am scris pe pagina ta de FB, sub acel nume fictiv, ca dublul ofițer Duda o fi „oniric si repezit”, imediat am primit un semnal pe e-mail, indirect, de la un vechi si bun prieten, care pricepuse mesajul(vorbesc încifrat, de parca am fi la BBC, in timpul războiului, care trimitea mesaje codificate rezistentei franceze(sau așa zisei rezistente)). Da cine știe pricepe….deci… Din lecturile mele, trecute, știu ca Ferdinand oscila foarte tare, si doar presiunea făcută de Bratianu, ca si opinia publica, l-au determinat sa adopte in final o atitudine …pronationala.
  In ce privește contribuția Reginei Maria, haida de… Parca e prea mult.
  Recent m-am apucat sa recitesc The good soldier Svejk, si de acolo biografia lui Hasek, si iarăși despre cauzele războiului… Nici pana astăzi istoricii nu s-au pus de acord asupra cauzelor războiului… Bietul Princip era un amărât,alături de ceilalticomplotisti, dintre care si un musulman… Si de acolo cum s-a ajuns la fosta Iugoslavie, România, Cehoslovacia, cum s-au format…. Subiect care continua sa fie absolut fascinant. Istoria Europei centrale si de răsărit, evoluțiile după 90, ar trebui sa-ți ofere un câmp de manifestare extraordinar. In schimb, tu pari încremenit intr-o situatiemoartadin start, monarhia nu are viitor in România,ideea va apune definitiv odată cu Regele Mihai. Intr-o țara cu atâtea nostalgii antonesciene si legionare, cine crezi ca va votapentru recunoașterea Ca suveran de drept a lui Mihai? Doua scenarii îmi vin in minte, pentru tânărul excepțional Tudor Visan Miu… Unu… Indiferent de capacitatea ta, vei fi aruncat, de o mașinărie necruțătoarea, intr-un oraș de provincie, profesor de liceu, predand… despre … Monarhie? Doi… Calitatile taleextraordinare vor fi recunoscute ca atare, vei fi propulsat intr-un loc care sa-ți facă cinste si de unde poți aduce mari servicii tării… Te văd deputat in Parlamentul European, ce caută acolo Traian Ungureanu, care-si bătea joc in redacție de tot ce e românesc si căruia ii putea tot ce tine de UE, ce caută acolo Mircea Diaconu?… Oameni ca tine, si nu știu câți sunt, sunt o maresperanta pentru România, alegeți un domeniu unde poți străluci, ca in felul asta sa fii folositor tării… Destul cu toți idioții care s-au perindat prin toate cancelariile europene din90 încoace… De aceea îți spun, lărgește-ți interesul pentru istorie, uite, ce se întâmpla acum in UE este decisiv, apropiatul referendum din Marea Britanie, posibila ei dezintegrare, un nou val de separatisme, istoria se scrie chiar sub ochii tai, e prea important ca tu sa-ți umpli capul doar cu date despre amanții curvei naționale… Iartă-ma, dar n-o pot numi altfel… Cu foarte multă prețuire, Sorin Ștefan, iartă-ma si pentru greșeli, scris pe o tableta, cumplit meșteșug de tâmpenie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s