De ce Inima Reginei Maria va fi dusă la Pelişor ci nu la Balcic sau Bran

„Era o tradiţie mai veche din ţările scandinave, dar şi medievala a cavalerilor teutoni, să-şi depună inima într-un loc drag lor.” – Diana Mandache

„Inima Reginei” (2007), documentar realizat de Camelia Csiki

BALCIC SAU BRAN?

„Branul a fost pentru ea inima ei, aşa s-ar putea spune şi trebuie să fie acolo!” – MS Regele Mihai I al României (21:56-22:02)

„Ea a spus foarte clar că a vrut ca inima să fie la Balcic. […] Alţii spun că nu se poate, pentru că nu mai este România, dar eu cred că asta nu are importanţă. […] Oricum, a fost dorinţa Reginei şi nu cred că putem să ne opunem la această dorinţă.” – ASR Principesa Margareta a României (22:18-23:01)

„Regele nu a dat încă răspunsul pentru că are o foarte serioasă dilemă. Una este că ce spune omul în testament trebuie respectat. Casa Regală este o instituţie care respectă cuvântul dat. Pe de altă parte, nefiind pământ românesc, îţi vine greu, ca şef al familiei, să laşi inima în afara pământului ţării. […] Dacă ar fi să accepte să nu fie la Balcic, probabil la Bran se va gândi, pentru că acolo a şi stat […].” – (23:02-23:50)

Caseta de argint

DE CE NU SE POATE LA BALCIC

Mircea Angelescu, director Direcţia de Patrimoniu din Ministerul Culturii:

„Poziţia ministerului este foarte clară şi foarte simplă. […] Prima problemă este cea a inimii propriu-zise, şi care, evident, ţine de voinţa Familiei Regale, pe care o vom respecta. În ceea ce priveşte cutia în care se află Inima Reginei, ea este un bun cultural şi va urma toate procedurile aplicabile unui bun cultural de o asemenea valoare.

Camelia Csiki: Înţeleg că sunteţi de acord să daţi inima, dar cutia trebuie să rămână la muzeu?

Sigur că da, aşa este. Inima va avea soarta şi destinaţia pe care Familia Regală o vor hotărî. Dacă Familia Regală doreşte ca inima să se ducă la Balcic împreună sau depusă în cele două cutii, mă gândesc că s-ar putea să avem probleme […] Ar însemna să fim de acord cu exportul definitiv al unor bunuri de patrimoniu din categoria tezarului […] ceea ce este exclus.”

DE CE NU LA BRAN:

„Cred că specialiştii vor fi de acord ca inima să fie depusă la Bran, însă, în momentul de faţă, nu ştiu dacă Branul este o destinaţie fericită tot din punct de vedere juridic. […]”

(25:44-27:45)

Astăzi, Castelul Bran este o proprietate a familiei Principesei Ileana de Habsburg, administrată de aceasta.

DE CE LA PELIŞOR:

Castelul Pelişor, proprietate a Casei Regale a României, este închiriat Ministerului Culturii, care îl administrează. Transferul din subsolul Muzeului Naţional de Istori a Inimii Reginei Maria împreună cu cutia de argint s-a făcut printr-o decizie a Guvernului României, dată la 23 septembrie 2015.

Marţi, 3 noiembrie 2015, inima Reginei Maria va fi așezată în Camera de aur a Castelului Pelișor, acolo unde ea a încetat să bată în ziua de luni, 18 iulie 1938, ora 17:38.

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s