Fără toată Transilvania recuperată, după 23 august 1944, nu ar fi fost „acelaşi lucru”

De la 23 august 1944 până la 30 decembrie 1947, naţiunea română a fost alături de Regele Mihai: prima dată, prin supunerea totală faţă de ordinul regal, la 23 august, apoi, printr-un spirit care ar fi făcut posibilă o rezistenţă în numele Regelui, inutilă, însă, care ar fi dus la un van război civil.

Dl. Lulea Marius Dorin [*] scrie, într-un articol despre 23 august 1944:

„Mareşalul încercase până în acel moment, contrar celor declarate ulterior pentru justificare de către regele Mihai I, să încheie pace cu aliaţii, dar o pace care asigure continuitate poporului român şi nu una urmată de o aspră ocupaţie sovietică. […] Ce s-ar fi putut întâmpla dacă acel eveniment nu ar fi avut loc sau ar fi fost amânat? Cu siguranţă nimic mai rău de atât, deoarece a fost cea mai cumplită ocupaţie pe care acest teritoriu a cunoscut-o şi care are consecinţe şi astăzi.”

nordul ardealului

I-am replicat că, dacă nu mai obţineam nord vestul Transilvaniei, iar Satu Mare, Baia Mare Cluj şi Oradea erau şi azi în Ungaria, nu ar fi fost „acelaşi lucru”.

Autorul comentează că:

„Indiferent de soarta globală a războiului şi care nu putea fi decât una, Ungaria avea zero şanse să ţină Ardealul. Toată lumea cunoaştea acest lucru iar tactica militară a României şi atunci, dar şi acum, prevăd o acţiune în forţă ce ar ocupa Budapesta în doar câteva luni. Soarta Ardealului ar fi fost una singură: revenirea la România.”

iar recuperarea Ardealului este:

„teza susţinută de cei care au făcut trădarea în acel moment şi care nu şi-au respectat nici ulterior jurământul faţă de ţară preferând să ne lase în mâna ruşilor şi să plece în ţări mai bune.”

Se cuvin după clarificări:

1) Armata Română a eliberat nord vestul Ardealului la 25 octombrie 1944, deci în două luni de la actul de la 23 august 1944, şi a restabilit administraţia românească la 6 martie 1945, în nici jumătate de an de la actul de la 23 august 1944. Este un fapt, nu o teză.
2) Este eronat a afirma că înfăptuitorii actului de la 23 august 1944 „ne-au lăsat în mână ruşilor şi au plecat în ţări mai bune”. O analiză simplă va demonstra asta:

 • Iuliu Maniu – mort în închisoare, la Sighet
 • C.I.C. Brătianu – mort în închisoare, la Sighet
 • Gheorghe Brătianu – mort în închisoare, la Sighet
 • Titel Petrescu – arestat
 • Lucreţiu Pătrăşcanu – condamnat la moarte şi executat
 • g-ralul. Constantin Sănătescu – mort în ţară, bolnav, în 1947
 • g-ralul. Aurel Aldea – mort în închisoare, la Aiud
 • g-ralul. Gheorghe Mihail – arestat
 • col. Dumitru Dămăceanu – arestat
 • Gheorghe Ionescu-Bălăceanu – arestat
 • Ioan Mocsony-Stârcea – arestat
 • Victor Rădulescu-Pogoneanu – arestat
 • Camilian Demetrescu – arestat
 • Grigore Niculescu-Buzești – condamnat în contumacie; a urmat calea exilului
 • Neagu Djuvara – a urmat calea exilului
 • Jacques Vergotti – a urmat calea exilului
 • Mircea Ionniţiu – a urmat calea exilului
 • M.S. Regele Mihai – a urmat calea exilului

________

Notă: [*] Autorul este un admirabil activist unionist:

„Lulea Marius Dorin este inginer constructor de meserie şi practicant, dar a devenit extrem de interesat de istoria poporului român şi bun cunoscător al situaţiei geopolitice regionale. Acest lucru a rezultat din interesul deosebit pe care l-a manifestat faţă de restanţele istorice ale poporului român cu precădere existenţa a peste trei milioane de români la est de Prut- Basarabia.  Din calitatea de preşedinte CCIE, membră a P.U. Acțiunea 2012 – Basarabia e România, cunoaște foarte bine toate problemele care stau în calea reparării istorice, iar Platforma de Bloguri de la Adevărul i-a oferit ocazia de a vorbi direct despre această problemă.”

Reclame

2 comentarii

Din categoria Universale

2 răspunsuri la „Fără toată Transilvania recuperată, după 23 august 1944, nu ar fi fost „acelaşi lucru”

 1. Cu tot respectul pentru autor, care armata romana ar mai fi ocupat Budapesta? Aceea care a fost trimisa de Maresalul Antonescu in haine de vara la Stalingrad? Sau cea pe care ar fi murit pe linia Carpatilor, cu spatele la Transilvania, la sfarsitul anului 1944?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s