Carol al II-lea şi Surorile

Citind cartea lui Lilly Marcou, Carol al II-lea al României. Regele trădat (Ed. Corint, 2015), am făcut constatarea unei situaţii deosebit de interesante în viaţa amoroasă a lui Carol al II-lea, Rege al României (1930-1940).

Prinţul a cunoscut-o pe prima sa dragoste, Ella Filitti, drept sora bunului său prieten, Puiu Filitti. Acesta i-a fost alături chiar în ziua de 6 septembrie 1940, a abdicării sale (v. p.375).

Pe Ioana Lambrino a cunoscut-o atât de prietenă a Ellei Filitti dar şi ca soră a prietenului său Lulu Lambrino (v. p. 115). Faptul că familia Lambrino frecventa Familia Regală explică „de ce Zizi a putut fi în preajma prinţului moştenitor încă din anii copilăriei. Mai târziu, s-au întâlnit la curse de cai, la prieteni comuni, pe aerodromuri. […]”.

Întâlnirea cu Maria Martini, liceancă, elevă a azilului „Elena Doamna”, a fost mai degrabă menită să-i abată gândul de la Zizi Lambrino.

Regina Elena a acceptat propunerea de căsătorie a acestuia, după proprile ei spuse, şi datorită suferinţei provocate de moartea fratelui ei, Alexandru (d. 25 octombrie 1920):

„Eram atrasă de Carol şi aveam impresia că l-aş putea iubi tot tipul. Dar ceea ce m-a hotărât să-i spun «da» a fost moartea lui Alexandru. În timpul exilului trăiam cu speranţa să revin în ţara mea, pe care o iubeam amândoi atât de mult, dar, odată cu dispariţia lui, am avut senzaţia că n-aş mai suporta să revăd Atena… A mă căsători cu Carol şi a trăi în România îmi apărea, în acele zile de doliu, ca o eliberare.” (v. p.148)

Este interesant de remarcat că porecla reginei Elena, în familia ei, preluată de Familia Regală a României, era „Sitta”, nume venit de la sister, adică soră.

În fine, nu putem decât specula relaţia regelui Carol al II-lea cu Constantin Lupescu, fratele Elenei Lupescu, sau mai exact importanţa ei pentru nefasta legătură între viitorul rege şi metresa sa. Din partea Elenei Lupescu, se pare că situaţia materială dificilă a părinţilor ei bolnavi a constituit unul dintre motivele ataşamentului parazitar faţă de rege (v. pp.212-213).

Se pare, însă, că Elena Lupescu n-a fost o „soră” în sensul relaţiei cu regele Carol al II-lea.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s