The Queen sau despre cum se poartă un suveran

QUeen-elizabeth_3240651bUn bun prieten din Anglia mi-a relatat următoarea întâmplare a cărei protagonistă a fost Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Commonwealth-ului:

„Erica lucra pentru o organizație de caritate, care a fost vizitată de Regină. Bineînțeles că se știa dinainte lucrul ăsta, și ea, ca și colegele ei, s-au îmbrăcat special, cu ce aveau mai frumos(și mai scump), inclusiv pălării… Prietena și-a pus și high heels, pantofi cu toc înalt, ca să pară mai înaltă, ea fiind mai scundă decât colegele ei.

Ei bine, orice întâlnire a Reginei este guvernată de un protocol foarte special, la care toată lumea aderă… să nu uităm că e vorba de Anglia… De exemplu, Regina trebuie să-ți întindă prima mâna, nu tu… nu ai voie să o atingi de nici un fel, nu ai voie să o întrerupi…

Când a vizitat Australia, acum douăzeci de ani și mai bine, primul ministru de atunci Paul Keating părea să o fi atins cu mâna, și ziarele de aici au prezentat imaginea sub titlul, „the infamous touch”…

Ei, revenind la povestea prietenei soției, când Regina a ajuns în fața ei, Erica a făcut ceea ce se cheamă, a curtsey, ca toate celelalte femei… o aplecare, ca un gest special, de politețe. Regina, bineînțeles, îi întinsese deja mâna, dar Erica s-a împiedicat în tocuri, și era cât pe-aci să cadă.

Așa că Regina a strâns-o viguros de mână și a tras-o spre ea, îți dai seama, situație nemaiîntâlnită. În primul moment toată audiența a amuțit, foarte stânjenită, după care toată lumea a izbucnit în râs… Erica se înroșise ca focul, de rușine, iar Regina, ca să-i ia din stânjeneală, a întrebat-o cu ce se ocupă, cu un surâs. La care Erica s-a înroșit și mai tare și i-a pierit cu totul graiul. Ca s-o ajute să iasă din impas, Regina i-a adresat ea din nou, câteva cuvinte, spunându-i ce știa ea despre oganizația respectivă de caritate.

La care Erica în fine și-a regăsit puterea, a rostit și ea ceva, dar a întrerupt-o pe Regină, încălcând astfel protocolul. Erica și-a dat seama ce gafă făcuse, a dat ochii peste cap, îi venea să intre în pământ de rușine. dar tot Regina a salvat-o, cu un nou surâs, adăugând câteva cuvinte foarte frumoase de încurajare.

Cu alte cuvinte, s-a purtat ca un adevărat suveran…”

De această relatare mi-am adus aminte văzând următoarea scenă din filmul The Queen:

A scene from The Queen directed by Stephen Frears.

Helen Mirren as Queen Elizabeth II
Michael Sheen as Tony Blair
Helen McCrory as Cherie Blair
Roger Allam as Robin Janvrin

Reclame

Un comentariu

Din categoria Universale

Un răspuns la „The Queen sau despre cum se poartă un suveran

  1. Pingback: The Queen sau despre cum se comportă supuşii în faţa suveranului | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s