O lecţie de istorie pentru Klaus Iohannis: Ziua Independenţei este 10 mai

Cu ocazia unei recepții de Ziua Europei, preşedintele României a declarat la 9 mai 2015: „Marcăm Ziua Europei, dar şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această zi este, însă, una aparte şi pentru că se împlinesc 138 de ani de la momentul proclamării independenţei de stat a României, obţinută cu jertfa a mii de români. Toate acestea se cuvin a fi amintite şi onorate astăzi.”

mesajul-lui-klaus-iohannis-catre-majestatea-sa-regele-mihai-i-al-romaniei-sa-ne-indreptam-cu-totii-gandul-catre-rege-18499115

Dacă cu Ziua Europei sunt de acord (1950), cu celelalte nu sunt:

  1. Al doilea război mondial s-a încheiat, în Europa, la 8 mai ora Europei occidentale şi a României: după semnarea capitulării Germaniei, operaţiunile s-au încheiat la ora 23:01 în fusul orar CET UTC+02:00 (timp de vară). În România era tot ora 23:01, în fusul orar EET UTC+02:00 (timp nomal): România introdusese ora de vară în 1932 dar a suspendat-o în 1943, reluând-o după 1979. În URSS, ora Moscovei UTC+03:00, era ora 24:01, deci primul minut din 9 mai. Un eveniment istoric este raportat la timpul din acea zonă, dar Uniunea Sovietică a ales să sărbătorească ziua de 9 mai, depărtându-se de Europa.
  2. Independenţa României a fost proclamată în camerele Parlamentului la 9 mai 1877, dar independenţa DE STAT a României a fost proclamată printr-un gest concret: instituirea decoraţiei „Steaua României”, tot de către Parlament, printr-o lege promulgată de Regele Carol I la 10 mai 1877. Tot în aceea zi, în şedinţa Consiliului de Miniştri din 10 mai 1877 s-a decis oprirea plăţii tributului (moment care, în mod tradiţional, marchează ruperea legăturilor de vasalitate cu Imperiul Otoman) ş redirecţionarea sumelor de plată către Ministerul de Război.

Deci, pe 8 mai, marcăm sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, pe 9 mai, Ziua Europei, iar, pe 10 mai, Ziua Independenţei României.

Reclame

3 comentarii

Din categoria Universale

3 răspunsuri la „O lecţie de istorie pentru Klaus Iohannis: Ziua Independenţei este 10 mai

  1. Ioan C.

    Trebuie adus aminte românilor că în timpul Monarhiei şi cu efortul Monarhiei s-a făcut România Mare în 1918, deasemenea poporul trebuie să afle că republica ne-a fost impusă în locul Monarhiei de către netrebnicii de comunişti, sprijiniţi de sovietici.

  2. Victory in Europe Day este marcat pe 8 mai. Se pot vedea aici câteva surse oficiale chiar din acest an: UK – https://www.gov.uk/…/topical…/ve-day-70th-anniversary; Franţa – http://publicholidays.fr/victory-in-europe-day/.

  3. Pingback: Ce poate învăţa Preşedintele României de la un elev (eminent)? | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s