Horia Georgescu despre ieşirea României din tabăra Axei la 23 august 1944

Dinu Zamfirescu: Domnule Georgescu, eraţi în centrala Ministerului de Externe. Aveaţi vreun ecou până în acel moment, până în dimineaţa zilei de 23 august?
Horia Georgescu: Ministerul de Externe fusese evacuat în mai multe locuri. Eu mă aflam împreună cu majoritatea colegilor la Băile Herculane, în Banat. Lucram la Protocol şi eram însărcinat cu repartizarea diplomaţilor în caz de refugiu. Era o însărcinare secundară. Însă se ştia foarte bine ce se întâmplă, se cunoştea existenţa negocierilor, se cunoştea existenţa unui grup de la Palat, căruia i se spunea „camarila” – un grup compus din oameni tineri, a căror şefi erau foarte respectaţi, cum era fostul meu şef direct, Niculescu-Buzeşti, sau Piky pogoneanu. Termenul de „camarilă” era folosit în sens de glumă colegială. […] Ascultam radioul, ne întâlneam, discutam şi aşteptam cu înfrigurare şi cu speranţă.
D.Z.: Ştiaţi căse pregăteşte ceva?
H.G.: Sigur. Lucrurile se află. Eu lucrasem la Direcţia Cifrului şi la cabinetul lui Alexandru Cretzianu, în vremea când era secretar general. Aveam, aşadar, legături […] Majoritatea celor din Ministerul de Externe, care erau la Băile Herculane – alţii erau la Snagov -, aşteptau ceva. În aceeaşi zi, să nu uităm, a fost eliberarea Parisului – ceea ce pentru noi, românii, era un lucru important. […] am aşteptat până în seara zilei de 23 august, când am ascultat la radio […] noi aşteptam cu încredere, cu bucurie, cu teamă. Pentru că Mareşalul Antonescu fusese respectat şi stimat ca şef militar, dar […] Poporul român, la diferite nivele, nu-l iubea pe Antonescu. […] Şi căderea lui nu cred că a fost interpretată de nimeni altfel decât ca o necesitate.
(„Tragedia României, 1939-1947”, Ed.Pro Historia, Bucureşti, 2004, p.283, p.287, p.298; „Dialog”, nr.89-90, iulie-august 1988, pp.17-27, interviu luat de Dinu Zamfirescu lui Gheorghe Barbul, Mircea Ionniţiu şi Horia Georgescu)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s