Gheorghe Alexianu despre mareşalul Antonescu

alexianu2„Mareşalul Antonescu este un om căruia îi place să ia hotărâri repezi, consideră că orice militar trebuie să ia o hotărâre imediat şi este de părere că militarul este competent şi se pricepe în toate chestiunile, că el trebuie să fie pregătit pentru orice eveniment, să facă faţă tuturor împrejurărilor, economice, financiare, politice,  sociale, culturale. Greşeala lui se datoreşte numai acestui defect, de a lua o hotărâre repede şi de a nu permite şi altuia posibilitatea de discuţie, şi francezii spun că acolo unde vorbeşte un singur om, nu vorbeşte nimeni. Aceasta este caracteristica dictatorilor când ajung la putere şi atunci se produc toate aceste lucruri.

Ca om politic, Antonescu a fost un mare om, cu toate greşelile făcute. Noi nu putem să-l judecăm, să-l judece Istoria. Era, însă, din nenorocire, prins între evenimente şi n-a avut suficientă posibilitate sau tărie ca să lase evenimentele şi împrejurările în mers şi în curs normal. Ideea lui de dreptate era o idee de dreptate primitivă. De exemplu, Antonescu era un om foarte credul. Dacă venea cienva şi îi spunea un lucru, el lua ca literă de evanghelie că este exact. Este suficient ca să vină cineva să spună că este invers pentru ca ră revie complect. De aci, inconsecvenţa hotărârilor luate în toate domeniile şi, în special, în domeniul vieţii economice şi administrative.

Neavând noţiuni exacte despre Justiţie şi despre Drept, era lăsată să se instituie un fel de guvernare personală, în care s-a creat un nume în jurul lui la Preşedenţia Consiliului de Miniştri. Era suficient să vie un inspector sau o notă informativă ca să dărâme un om, ca să-i aresteze, chit că după aceea revenea. Acestea sunt marile defecte <pe> care le-a avut din punctul de vedere al dreptăţii.

În ceea ce priveşte <pe> d-na Mareşal Antonescu, cred că a avut foarte mari defecte, dar a fost un suflet de femeie care, la suferinţa altora, a intervenit, de cele mai multe ori, la Antonescu, şi l-a îndupelcat. Se poate spune că, dacă mareşalul Antonescu şi-a schimbat atitudinea faţă de evrei şi a îmblânzit măsurile luate faţă de evreii din Transnistria, acest lucru este datorit şi d-nei Mareşal Antonescu. Mareşalul Antonescu era, la început, neînduplecat pe chestiunea evreiască. D-na Antonescu, cu toate defectele ei, a ajutat mult în această chestiune.

14-19 aprilie 1946, interogatoriu luat de anchetatorii Stroescu, Săracu şi Nicolschi în timpul instrucţiei procesului, interogatoriul din 14 aprilie

@ Procesul Mareşalului Antonescu. Documente, Marcel-Dumitru Ciucă (ed.), Ed.Saeculum, vol.III, 1998, pp.461-462. Sursa: Arhiva S.R.I., fond documentar, ds. 40.010, vol. 45, f.305-312: text dactilografiat, fără modificări făcute de acuzăţ şi fără ca fiecare filă să fie semnată de acesta.

alexianu

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s