Lansarea colecţiei „Istorie cu blazon” (Jockey Club, 2 aprilie 2015, ora 18:00)

blazon

“Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligenţă, bun-gust şi subtilitatea conversaţiei din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântaţi nu numai cu avere şi ranguri, ci şi cu patriotism, spirit de sacrificiu şi simţul datoriei.
Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură „cu ştaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică şi plină de farmec a vechilor elite româneşti sau de pe alte meleaguri.
Purtaţi de dorinţa de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon şi să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

„Iasii de odinioara” de Rudolf Sutu, prima carte din colectia „Istorie cu blazon” de la Editura Corint. Dupa aproape un veac de la prima publicare. Editia este ingrijita chiar de nepotul de fiica al autorului, scriitorul Radu Negrescu-Sutu.

Editura Corint vă invită la o călătorie tihnită şi plină de farmec prin Iaşii de odinioară. Călăuza este Rudolf Suţu (1880-1949), prinţ român dintr-o veche familie fanariotă, strănepot în linie dreaptă al lui Alexandru-Vodă Suţu, domn atât al Moldovei, cât şi al Ţării Româneşti, în prima parte a secolului al XIX-lea. Rudolf Suţu îşi iubeşte oraşul, care nu înseamnă pentru el doar o colecţie de case frumoase, de străzi, de grădini, ci şi un mănunchi de amintiri personale şi de istorii preluate de la bunici, de la părinţi, de la rude. Cronicar îndrăgostit de oraşul lui, Rudolf Suţu îi cunoaşte trecutul şi îi înţelege până în cele mai rafinate detalii mecanica socială. Datorită lui, ne putem şi noi astăzi întâlni cu notabilii Iaşiului de altădată, cu boieri de viţă veche şi cu oameni de litere, cu acele elite reale care au construit civilizaţie. De la Familia Regală la Badea Cârţan sau Barbu Lăutarul, de la moşieri la francmasoni şi la artişti, de la frumuseţile epocii, reginele seratelor strălucitoare, la profesorii sobri de altădată, de la beizadele la membri ai Jockey Clubului, Iaşiul trecutului ne devine nouă, celor de azi, familiar prin oamenii vii şi interesanţi care l-au locuit sau l-au vizitat. Vom găsi la Rudolf Suţu evocări ale unor personalitaţi precum Mihai Eminescu, George Enescu, Spiru Haret, Costache Negruzzi, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Matei Millo şi, fireşte, multe nume mari ale boierimii moldovene.

Al doilea titlu din colectia „Istorie cu blazon” de la Editura Corint: „Lumea era toata a mea. Amintirile unei printese” de Ana-Maria Callimachi (1892-1970). Memoriile descendentei boierilor Vacaresti si Manesti, maritata in familia Callimachi, vorbesc cu umor si luciditate despre viata aristocratica dinaintea Primului Razboi Mondial: istoria de familie, viata la mosie, balurile din Bucuresti, Viena sau Paris, personalitati cunoscute (printre care Regina Maria, Imparateasa Eugenie a Frantei, dar si rudele autoarei, Elena Vacarescu sau Martha Bibescu), calatorii. Cartea e plina de portrete amuzante, de povesti nostalgice, duioase sau pline de dramatism. Aparute in 1949 in Marea Britanie, in limba engleza, memoriile printesei Ana-Maria Callimachi apar acum pentru prima data si in limba romana, insotite de o prefata a Acad. Dan Berindei, iar pe coperta a patra de cuvantul nepoatei autoarei, Alexandra Reininger-Callimaki.

Va astept joi, 2 aprilie, de la ora 18, la Jockey Club (str. Episcopiei nr. 9, langa Ateneul Roman, in cladirea cu restaurantul „La Mama”), la evenimentul de lansare a colectiei initiate si coordonate de mine la Editura Corint, „Istorie cu blazon”. Vor vorbi acad. Dan Berindei (prefatatorul memoriilor printesei Anei-Maria Callimachi), Radu Negrescu-Sutu (nepotul printului Rudolf Sutu, ingrijitorul noii editii a „Iasilor de odinioara”) si Ana Antonescu (redactor-sef al Editurii Corint). Intrarea este libera.”

Un comentariu

Din categoria Istorie si Civilizatie

Un răspuns la „Lansarea colecţiei „Istorie cu blazon” (Jockey Club, 2 aprilie 2015, ora 18:00)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s