Salvând Institutul Cantacuzino, o moştenire regală

Sâmbătă, 14 martie 2015, studenţii de la Facultatea de Medicină au apărat o moştenire din România Regală: Institutul Cantacuzino (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”), înfiinţat, prin eforturile lui Ioan Cantacuzino, în urma unui decret regal dat de Majestatea Sa Regele Ferdinand în 1921.
„Trebuie să ne asigurăm că Institutul dăinuie și va dăinui. Este vorba de moștenirea noastră.” Şi ce mod mai frumos de a exprima această idee decât prin cuvintele nepotului Suveranului sub care s-a înfiinţat acest institut: Majestatea Sa Regele Mihai I al României după 90 de ani, în 2011, în Parlamentul României: „Nu văd România de astăzi ca pe o ţară pe care am moştenit-o de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copii Noştri.”
La protest se vede şi steagul cu stema Regatului, pe care am avut bucuria şi onoarea să o port alături de studenţi.


Au apărut deja primele reacţii:

 • 16 martie, V. Ponta: Căutăm soluţii pentru Institutul Cantacuzino
 • „E o preocupare extrem de serioasă. Încercăm să găsim soluții în măsura în care nu avem voie să dăm bani direct de la buget, pentru că este ajutor de stat, și în măsura în care, din păcate, acolo nu s-au produs, deși s-au investit bani publici, nu s-au produs vaccinuri omologate.” (Victor Ponta)
 • 17 martie, Ministerul Finanţelor ia în calcul ştergerea datoriilor Institutului Cantacuzino
 • „Este nevoie de un studiu, care ştiu că deja a fost cerut de către Ministerul Educaţiei şi a şi început. Acest studiu va sta la baza avizului pe care trebuie să îl dea Consiliul Concurenţei. Dacă obţinem acest aviz, noi nu avem nicio reţinere pentru a aviza ştergerea tuturor datoriilor Institutului Cantacuzino”, a spus secretarul de stat Attila Gyorgy în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.
 • Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a spus că studiul de audit a început deja de o săptămână şi ar trebui încheiat în patru săptămâni, însă compania care îl face a anunţat că încearcă să finalizeze până la sfârşitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.
 • Directorul de producţie al Institutului, Francisc Czobor, a arătat că există un plan de afaceri gândit de specialiştii de la Cantacuzino. „Încă se mai poate face vaccin la Cantacuzino, dar trebuie luată o măsură în timp scurt, pentru că oamenii pleacă, iar tehnologia se degradează. Dacă depăşim un milion de doze, Institutul devine profitabil”, a spus Francisc Czobor, subliniind că acest lucru s-ar putea întâmpla în doi ani. Francisc Czobor a mai spus că, din calculele făcute, în primul an ar fi necesar un buget de 17 milioane de lei […]. În opinia sa, dacă s-ar face acest lucru, în cel de-al doilea an, Institutul Cantacuzino ar putea înregistra o producţie profitabilă. „Această investiţie s-ar putea recupera în patru-cinci ani”, a adăugat Czobor.

Mai pe larg despre situaţia Institutului puteţi citi într-o postare anterioară.

 

Reclame

3 comentarii

Din categoria Atitudini

3 răspunsuri la „Salvând Institutul Cantacuzino, o moştenire regală

 1. Dragă Tudor,
  Nu știu cum mai lucrează cei de la Cantacuzino.
  Tata a fost un imunolog apreciat. Lucra la Institutul N. Gh. Lupu, Colentina, în cercetare. Publica în reviste din afară, din Occident.
  Știi ce părere avea despre antiserurile pe care le preparau cei de la Cantacuzino? Că nu făceau nici două parale.
  Nu știu dacă, după 1989, situația s-a schimbat.
  Dar îmi place că le iei apărarea. Pentru că alți tineri o fac. Pentru solidaritatea ta. Pentru că ești, înainte de toate, generos. pentru că nu ești om de știință. Nu încă… 🙂

 2. Dragă Răsvan,
  Îţi mulţumesc pentru aceste informaţii. Probabil situaţia până şi după 1989 este aşa cum ai descris-o.
  Dar, optimist fiind, uite cum văd lucrurile: cred că un institut românesc poate, dacă are oamenii şi tehnologia potrivită, produce vaccinuri cel puţin la fel de bune ca cele produse de companiile străine. Iar, dacă nu poate, existenţa unor vaccinuri ieftine de producţie românească va preveni scumpirea celor de import – odată concurenţa dispărută. Aşa, cel puţin, mi-au explicat situaţia prietenii studenţi la medicină.
  Admit, gestul meu este în primul rând unul de solidaritate faţă de cei din generaţia mea şi mai puţin faţă de institut.

 3. Pingback: Salvând Institutul Cantacuzino, o moştenire regală: 4 aprilie 2015 | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s