NU desfiinţării Institutului Cantacuzino!

Sâmbătă, 14 martie 2015, ora 15:30, are loc o adunarea a tinerilor pentru susținerea Institutului ”Cantacuzino”, în faţa clădirii acestuia (Splaiul Independenței nr. 103, metrou: Izvor / Eroilor).

cantacuzino

Înfiinţat în 1921 la iniţiativa profesorului Ioan Cantacuzino, prin decretul dat de Regele Ferdinand I, Institutul Cantacuzino are drept scop imunizarea populaţiei contra pandemiilor şi epidemiilor. Producţia de vaccinuri a Institutului Cantacuzino a funcţionat neîntrerupt, imunizând milioane de români de-a lungul istoriei sale. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, standardele europene au cerut dotarea institutului cu o aparatură modernă.
Ministerul Sănătăţii a împrumutat 11,5 milioane de euro de la Banca Mondială (ce vor fi plătiţi în rate până în 2022!), banii au fost cheltuiţi, dar proiectul de modernizare a aparaturii Institutului nu s-a finalizat. În 2010, Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţiile de producere şi vânzare a oricărui tip de vaccin. La finalul anului 2013, o defecţiune în sistem a dus la sistarea totală a producţiei de vaccinuri. Linia de producție este bună şi poate să producă vaccin de calitate, dar sunt necesare câteva ajustări.
În prezent, Institutul Cantacuzino are datorii de 5 milioane €.

Institutul Cantacuzino se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume. Din februarie 2012 însă, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie, institututul a blocat producţia de fiole.
Din acest motiv, autorităţile au fost nevoite să importe vaccinurile de imunizare. În 2013, producţia a fost reluată, dar pentru puţin timp. La sfârşitul aceluiaşi an, ANM a anunţat că vaccinul antigripal produs la Institut nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. De atunci producţia a fost oprită.

Situaţia deplorabilă în care a ajuns Institutul Cantacuzino nu este o întâmplare:
– terenurile Institutului şi ale biobazei sale se află într-o zonă valoroasă, devenind ţinta unor investitori imobiliari, precum Remus Truică (fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase); de asemenea, Paul Lambrino a revendicat un teren de 2 ha aflat pe amplasamentele Biobazei.
– interesul companiilor farmaceutice este de a scăpa de concurenţa mai ieftină, situaţie în care vor putea creşte preţul vaccinurilor produse de ei: „Dacă noi nu mai suntem, al lor o să fie mai scump. S-a întâmplat în cazul altor produse pe care le produceam noi. În momentul în care nu am mai produs, cei din afară au venit cu prețuri foarte mari.” (angajat)

Care este soluţia?
(1) deblocarea fondurilor pentru realizarea ajustărilor necesare funcţionării optime a liniei de producţie a Institutului Cantacuzino
Problema Institutului Cantacuzino este nefinalizarea liniei de producţie a vaccinurilor, pentru care s-a realizat împrumutul din 2007. Ea se poate realiza prin fonduri europene, dar fondurile europene pentru aceasta au fost constant blocate de Ministerul Sănătăţii.
(2) numirea unui manager, eficient şi nepolitic, al Institutului Cantacuzino
În decursul anilor, Ministerul Sănătăţii a schimbat directorii până la 4 pe an, făcând nu rareori alegeri nefericite. Când schimbi directori de patru ori pe an, cum poţi să realizezi un plan de management sau să ai continuitate în acțiune?

Românii datorează viaţa acestui Institutut, care timp de 70 de ani, le-a vaccinat părinţii şi bunicii şi, uneori, le-a salvat vieţile.
Institutul Cantacuzino poate fi linia întâi de apărare a epidemiilor. „Natura nu are pauză. Virușii se dezvoltă, bacteriile se dezvoltă”. Şi noi trebuie să ţinem pasul cu natura, dacă vrem să dăinuim. Când, în 2015, terorismul biologic nu este o fantezie, ci o ameninţare reală, desfiinţarea celui mai mare institut de vaccinuri din Europa de Sud-Est constituie nu doar o problemă de securitate naţională, ci va avea consecinţe regionale semnificative.
Pentru sănătatea românilor – NU desfiinţării Institutului Cantacuzino!

Anunțuri

2 comentarii

Din categoria Atitudini

2 răspunsuri la „NU desfiinţării Institutului Cantacuzino!

  1. Pingback: Salvând Institutul Cantacuzino, o moştenire regală | tudorvisanmiu

  2. Pingback: Salvând Institutul Cantacuzino, o moştenire regală | Organizaţia de tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s