Martie – Luna Regatului României (4)

Cum începe «1907 din primăvară până’n toamnă»: „Europa era deprinsă de atîția ani să știe că tînărul Regat Romîn e cel mai solid element de civilizație între Statele balcanice, iubitor de pace și bună înțelegere, atît în relațiile claselor sale sociale, cît și în relațiile internaționale, – un Stat de ordine par excellence. Anul trecut, și-a serbat acest tînăr Regat patruzeci de ani de domnie pacinică și glorioasă a înțeleptului său suveran; ca o încoronare a operei de progres săvîrșit în acest timp, el a făcut o frumoasă expoziție jubiliară, care a repurtat atîta succes față de representanții Europei civilizate. A fost un adevărat triumf al muncii și al păcii; Regele a avut de ce să fie mîndru și fericit.”

Contra republicii minciunii: Regatul României

Pe 4 martie 1907 au loc ciocniri sângeroase la Botoşani între ţăranii răsculaţi şi armată. Era începutul unui episod tragic din istoria României.

Răscoala de la 1907 a fost folosită ca mijloc de propagandă de către regimul comunist pentru a ilustra înapoierea „statului burghezo-moşieresc”.

Trec peste manipulările grosolane referitoare la numărul victimelor şi mă opresc asupra unui titlu mult invocat de propaganda comunistă: 1907 din primăvară până’n toamnă.

4 mar 07

E vorba de un articol de Caragiale, publicat initial într-un ziar german, chiar în timpul evenimentelor, şi republicat în română, câteva luni mai târziu, cu adăugirile autorului, în revista Convorbiri literare. Titlul ne era repetat până la saturaţie la orele de istorie, română sau învăţământ politic, dar de citit articolul nu aveai de unde să-l citeşti. Şi nu era dat nici măcar un citat, fie şi trunchiat, din acest articol.

Azi ştiu şi de ce. În articolul lui Caragiale este, într-adevăr…

Vezi articol original 218 cuvinte mai mult

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s