Crime care nu se prescriu

Am asistat aseară la o dezbatere deosebit de interesantă, organizată de Frontline Club Bucharest: De ce sunt mineriadele un fenomen românesc? Dezbaterea a fost moderată de Liviu Mihaiu, iar invitaţi au fost: Dan Voinea, procuror militar, cel care a instrumentat dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi al „revoluţiei”; Romulus Cristea, jurnalist, autor a numeroase articole despre mineriadă; Diana-Olivia Hătneanu, avocat, specialistă în drepturile omului; şi… „Luceafărul huilei”, Miron Cozma, lider sindical al minerilor din Valea Jiului.

iliescu-multumind-minerilor

Pe scurt despre mineriada din 13-15 iunie, a treia (după 29 ianuarie şi 18 februarie 1990):

 • Represiunea din Piaţa Universităţii a fost decisă la cel mai înalt nivel, într-o şedinţă de guvern (la care a participat, printre alţii, procurorul general de la vremea aceea) şi alta a Consiliului Frontului Salvării Naţionale.
 • Miron Cozma a fost, în mod indubitabil, complice (fără voia lui, afirmă el). Minerii au lipsit pe 13 iunie, dar au venit pe 14 iunie, iar intervenţia lor a fost combinată cu intervenţia unor agenţi ai puterii, deghizaţi în mineri (după cum afirmă procurorul Dan Voinea).
 • Represiunea a fost coordonată de aceaşi agenţi ai securităţii responsabili pentru crimele din decembrie 1989.

 • Miron Cozma a declarat că nu are nicio remuşcare. Procurorul Dan Voinea a precizat că aceasta este situaţia tuturor celor anchetaţi, Liviu Mihai adăugând că există două excepţii: Postelnicu s-a numit „dobitoc”, Păunescu „porc”.
 • Dan Voinea – deşi acuzat de îngroparea celor două dosare – a dovedit o conştiinciozitate pe care n-a avut-o nimeni într-un parchet militar din 1990 încoace: susţinut de Constantinescu în 1997-2000 (recomandat fiind de Petre Mihai Băcanu), a realizat dosarul mineriadei, care conţine peste 200 de volume. I-a interogat şi pe minerii din Valea Jiului, formându-se un dosar în 2005 (deschis sub preşedintele Băsescu). După interogarea lui Iliescu, acesta s-a plâns Parchetului General şi Curţii Constituţionale, iar decizia lui Codruţa Kovesi, în 2007, a fost că un parchet militar nu poate ancheta un civil, astfel că dosarul a fost mutat în fondul civil (astăzi se află din nou în fondul militar, sub hotărârea că poate ancheta şi civili şi militari). Dan Voinea s-a pensionat şi nu a mai fost reprimit în Parchetul Militar – unde, din 1990 încoace, nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea acestor momente tragice din istoria ţării noastre. Ba din contră: s-a încercat distrugerea dosarului din cauza vechimii sale (peste 8 ani); dl. Voinea a reuşit să salveze dosarul numai prin realizarea unei copii de către CEDO!
 • CEDO a declarat, de curând, că mineriadele sunt crime împotriva umanităţii (fiind înfăptuite împotriva adversarilor politici), care nu se prescriu, statul român fiind obligat să găsească modalităţile de trimitere în judecată a făptaşilor. Diana Hătneanu este însă pesimistă: deşi a intrat în vigoare noul cod de procedură penală, iar dosarul mineriadei este realizat. Trebuia doar încadrat corect (crime împotriva umanităţii) şi să înceapă judecarea lui. Din 2007 nu s-a înfăptuit însă nimic. Astfel, există doar două deznodământuri: ori se dă o soluţie; ori dispar acuzaţii prin moarte naturală.

Mineriadele din 13-15 iunie 1990 au distrus solidaritatea creată în decembrie 1989 şi orice simpatie a străinătăţii pentru România. Au fost nu doar o crimă împotriva oamenilor, ci, în fapt, una împotriva naţiunii….

Crimele împotriva umanităţii nu se prescriu. Dar, mai important decât atât, NU SE UITĂ!

Reclame

Un comentariu

Din categoria Atitudini, Istorie si Civilizatie

Un răspuns la „Crime care nu se prescriu

 1. Rezumatul pe Frontline Press
  https://www.facebook.com/events/1414025408898216

  Concluzii de la dezbaterea de aseară despre mineriade:

  Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului susține că el este dușmanul declarat al lui Ion Iliescu și că nu regretă nimic din ce a făcut atât în 1990 cât și în mineriadele care au urmat. El a spus că își asumă doar mișcările sindicale dar nimic altceva.
  Liderul minerilor susține că în 1991 l-a arestat pe Ion Iliescu și i-a cerut demisia iar acesta a fost salvat tocmai de opoziție care, iată, se face vinovată pentru prelungirea regimului Iliescu.
  De nenumărate ori în timpul serii, Miron Cozma i-a cerut confirmări generelului procuror Dan Voinea, în privința lucrurilor afirmate. Generalul Voinea a confirmat afirmațiile lui Cozma în privința organizatorilor represiunii din 14-15 iunie la care au luat parte minerii. Cozma a spus că a colaborat cu Virgil Măgureanu și că în iunie au venit în Valea Jiului să racoleze mineri Cazimir Ionescu și Gelu Voican Voiculescu. Miron Cozma susține că el nu a știut de aceste acțiuni, căci el nu făcea parte din grupul de la Aninoasa și era la Lonea de unde a fost adus cu forța la București de mineri.
  Aceștia-conform declarațiilor lui Cozma-trebuiau să ajungă, de fapt, pe 13 iunie la București dar au fost sabotați și întârziați cu o zi. Cozma spune că nu toți minerii sunt răi și că armata este cea care se face vinovată pentru devastările de la sediile partidelor istorice. El susține-având confirmarea procurorului Voinea-că nu minerii ci colonelul Ion Nicolae este cel care i-a spart casa lui Ion Rațiu. Miron Cozma susține că armata condusă de Cuchi Borislavschi este cea care a devastat liga studenților și urma să intre în regie, nu minerii. Cozma spune că dacă nu era el Marian Munteanu ar fi murit și el este salvatorul lui, acest lucru fiind demonstrat de relația cordială pe care o au.

  Procurorul Voinea care a primit dosarul în 2005, împreună cu dosarul Revoluției, spune că sunt presiuni enorme ca acest dosar să nu fie soluționat.
  Sunt 210 volume de declarații și peste 1000 de persoane în dosarul 13-15 iunie care spun că au fost duse la unitățile militare de la Măgurele și Băneasa și supuse la tratamente inumane: femeile au fost violate, bărbații bătuți crunt, cu toții privați de hrană. Țiganii din Voluntari au fost luați cu basculanta și răsturnați în curtea UM Băneasa.Jurnalistul Romulus Cristea spune că s-au făcut razii în cartiere și arestări la domiciliu mult timp după aceste evenimente, chiar el s-a ascuns timp de trei zile de frica persecuțiilor.
  Toată lumea a fost de acord că intervenția din 14 și 15 în care au fost implicați mineri a fost oper grupului care controla CFSN-ul, în frunte cu Ion Iliescu.

  Avocata APADOR-CH Diana Hătneanu a spus că puterea, oricare ar fi fost ea (regimul Iliescu, Constantinescu, Băsescu), nu a fost interesată să soluționeze dosarele. S-a încercat, și chiar obținut, prescrierea unor fapte pâna la intervenția CEDO de anul trecut, care a cerut redeschiderea dosarelor. Chiar și așa, în acest moment deschidere nu înseamnă mare lucru pentru că acum depinde de încadrearea juridică pe care o dau procurorii. Doamna Hătneanu spune că este foarte posibil să se tragă de timp pentru ca cei implicați în acest dosar să scape ”onorabil” prin deces.

  Generalul Voinea spune că în 2007, după ce l-a citat pe Ion Iliescu, și acesta i-a făcut o plângere la procurorul general Laura Codruța Kovesi, aceasta i-a luat dosarul. Deasemenea, în același an, la presiuni politice, expertiza tehnică, ceruta de procurorul Voinea, cu privire la pagubele economice ale mineriadei din iunie a fost întreruptă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s