Monarhia şi valorile

Motto: „Stejarul creşte numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” (Mihai Eminescu)

Cu o anumită ocazie publică [*], m-am pronunţat în privinţa unei asocieri între monarhia românească (1866-1947) şi valorile date de România în această perioadă. În acest sens, am propus un exerciţiu simplu, cel al „bancnotelor republicii”: aşa cum observa prietenul Dan Ghenea, toate personalităţile de acolo provin din perioada monarhiei şi sunt legate de Casa Regală –

bancnote1 leu – Nicolae Iorga, profesor al Principelui Mostenitor Carol si apoi al Regelui Mihai.

5 lei – George Enescu, descoperit si protejat de Regina Elisabeta, careia i-a purtat mereu recunostinta

10 lei – Nicolae Grigorescu, pictorul oficial al Razboiului de Independenta, beneficiind de sprijinul Reginei Elisabeta.

50 de lei – Aurel Vlaicu, remarcat de Principele Mostenitor Ferdinand, a primit un post de inginer la Arsenal; a primit din partea Regelui Carol I un premiu de 50 000 de lei (suma echivalenta cu cea acordata castigatorilor Premiului Nobel) pentru demonstratia sa de folosire a avionului ca mijloc de comunicatie militara (a zburat intre Bucuresti si Piatra-Olt pentru a simula transmiterea unei directive de lupta).

100 de lei – I.L. Caragiale, numit director al teatrelor de catre ministrul Titu Maiorescu, un apropiat al Reginei Elisabeta. Este solicitat, in 1888 sa se ocupe de programul teatral prezentat, la Peles,  Printului de Wales (fiul reginei Victoria, viitorul Eduard al VII-lea). Desi initial a fost un critic al lui Carol I, incepand cu anii 1880, Caragiale schimba tonul, devenind un suporter al Dinastiei.

200 de lei – Lucian Blaga, diplomat in slujba Regelui Ferdinand, a Regelui Mihai I (sub Regenta) si a lui Carol al II-lea, intre anii 1926-1939.

500 de lei – Mihai Eminescu. Cea mai valoroasa bancnota a republicii ilustrata cu figura unui antirepublican convins. Desi a refuzat sprijinul Reginei Elisabeta, aceasta a donat bani (sub anonimat) pentru intretinerea sa in conditii foarte bune la sanatoriul din Viena. Iar Titu Maiorescu, una dintre figurile tutelare ale Junimii si protectorul lui Eminescu era, totusi, un apropiat al reginei.

„Respingerea a tot ce este republică, mai mult sau mai puțin deghizată, și conservarea Constituției cu monarhia constituțională ce avem, iată statornicile noastre principii„, Mihai Eminescu (ziarul „Timpul”, 1878)

Am primit din sală replica că Eminescu nu era monarhist (ba chiar, urmărind mobilizarea studenţilor pentru o campanie în Ardeal, a fost asasinat printr-un complot masonic în care, în mod necesar, a fost implicat şi regele Carol I), că monarhia era „mediul natural” de atunci, că şi în perioada republicii au existat mari valori (a dat exemplul marelui poet Nichita Stănescu), iar, în concluzie, nu forma de guvernământ este problema societăţii contemporane: „Trebuie să investim în educaţie şi cercetare şi, atunci, vom da din nou mari valori” (citat aproximativ).

Lăsând la o parte faptul că Nichita Stănescu şi-a trăit adolescenţa în perioada monarhică (1933-1947), tot din sală au venit câteva replici pentru respectivul domn:

  • Eminescu era monarhist şi conservator;
  • Fundaţiile Regale au susţinut, prin burse, multe personalităţi care s-au dovedit valoroase;
  • Republica, formă de guvernământ impusă de sovietici, reprezintă şi astăzi o încrengătură de interese;
  • că ce a fost bun în perioada comunistă provenea din mare parte din perioada dinainte, sau, mai precis, ce a mai rămas din ea (ex. profesorii);

Marele nostru poet spunea că Stejarul creşte numai unde-i pământul bun.

Dacă solul republicii este atât de fertil, unde ne sunt, deci, stejarii?

____

Notă: [*] Conferinţa „Personalitatea filosofică a lui Mihai Eminescu”, susţinută de prietenul Tudor Petcu în Sala Stoicescu a Facultăţii de Drept la 15 ianuarie 2015, de ziua poetului (eveniment organizat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei).

Un comentariu

Din categoria Universale

Un răspuns la „Monarhia şi valorile

  1. Un reproş

    Coincidenta nu înseamna cauzalitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s