10 mai 1877: Ordinul Steaua României – primul act de independenţă al României

ordinul steaua romanieiFiindcă argumentele anterioare privind considerarea zilei de 10 mai 1877 ca ziua independenţei nu au convins pe toată lumea, revin cu unul nou:

Într-adevăr, nu a existat o „declaraţie de independenţă” sub forma unui document (v. Nichita Adăniloaie, „Data proclamării independenţei naţionale a României”, în Studii şi articole de istorie, LXVI, Bucureşti, 2001, Ed. Curtea Veche):

„La 9 mai 1877 [….], Adunarea a votat moţiunea prin care “ia act că resbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. Tot în aceeaşi zi, de 9 mai, Senatul a votat, tot în unanimitate, o moţiune asemănătoare.” Surse în Monitorul Oficial: M.O.109/14.05.1877 si M.O.118/27.05.1877.

A existat, însă, un document, care a fost promugat de principele Carol I la 10 mai 1877: legea prin care s-a instituit Ordinul „Steaua României”, “ca prim act de suveranitate faţă de Poarta Otomană”. Legea a fost votată în Senat la 9 mai 1877, de Adunarea Deputaţilor – camera decizională – la 10 mai 1877, şi promulgată de principele Carol I la 10 mai 1877.

În lucrarea Ordine, cruci şi medalii române. Istoric, legi şi regulamente, întocmit de Vintilă Ivănceanu, consul general, Petre Ionescu, consul, Petre P. Sterescu şi C. Tâmpeanu, subdirectori generali în Ministerul de Interne, Bucureşti, Imprimeria Statului, 1927 (vezi ediţia digizitată de www.dacoromanica.ro), la paginile 25-28, puteţi găsi legea (vezi mai jos).

Legea Ordinului „Steaua României” este, în opinia mea, un argument că varianta în care Adunarea Deputaţilor şi Senatul proclamă independenţa la 9 mai 1877, şi trimit apoi o delegaţie care doar îl salută, la împlinirea a 11 ani de domnie, pe principele Carol, la 10 mai 1877 – este incompletă: primul act de suveranitate al României, realizat la 10 mai 1877, a fost consfinţit de Domnul Românilor, la 10 mai 1877.

Este, deci, corect să socotim ziua de 10 mai drept Ziua Independenţei.

Ordinul Steaua Romaniei

10 comentarii

Din categoria Universale

10 răspunsuri la „10 mai 1877: Ordinul Steaua României – primul act de independenţă al României

 1. Pingback: Nu sunt bani pentru 10 mai, ziua când România a intrat în Europa? | tudorvisanmiu

 2. Pingback: Ce s-a întâmplat la 9 mai 1877 şi de ce 10 mai este Ziua Independenţei României | tudorvisanmiu

 3. Pingback: O lecţie de istorie pentru Klaus Iohannis: Ziua Independenţei este 10 mai | tudorvisanmiu

 4. Pingback: De ce 10 Mai şi nu 9 mai a fost, este şi trebuie să fie ziua în care sărbătorim Independenţa | tudorvisanmiu

 5. Pingback: De ce 10 Mai şi nu 9 mai a fost, este şi trebuie să fie ziua în care sărbătorim Independenţa | Organizaţia de tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei

 6. Pingback: 10 mai 2017 – 140 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României | Monarhia Salvează România

 7. Pingback: De ce 10 Mai şi nu 9 mai a fost, este şi trebuie să fie ziua în care sărbătorim Independenţa – Organizaţia de tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei | Rezistența Creștină

 8. Pingback: De ce 10 Mai şi nu 9 mai a fost, este şi trebuie să fie ziua în care sărbătorim Independenţa  | Rezistența Creștină

 9. Pingback: Uitare peste 10 mai: preşedintele şi prim-ministrul serbează 140 de independenţă pe 9 mai. | Monarhia Salvează România

 10. Marian

  Aceeasi veche poveste, 9 mai, 10 mai

  Primul act de independenta nu este instituirea unei decoratii (este drept ca atât ordinele cât si altele asemenea, de exemplu baterea de monede sau semnarea de tratate politice, militare, comerciale sunt ELEMENTE DE INDEPENDENTA), ci legea ce a transformat tributul în buget al Ministerului de razboi.

  Ambele legi au fost într-adevar promulgate a doua zi de principe. Dar independenta, cea care a facut posibile aceste legi, nu.
  De altfel, Principatele au avut si astfel de manifestari de independenta, cum ar fi baterea de monede, conventia economica cu Austroungaria, cea militara cu Rusia, cea a Dunarii etc etc etc.

  De altfel, la 9 mai independenta numai a fost declarat. Obtinerea de facto si apoi recunoasterea de de jura au venit mai târziu.

  Conform Constitutiei, domnitorul avea drept de contrasemnare si promulgare numai asupra legilor. Motiunile sunt elemente de procedura interna a parlamentului.

  Vad ca au început sa dispara vechile fraze cu „independenta a fost semnata a doua zi când a fost consacrata oficial” si înlocuite cu altele, indirecte, de genul prezentat în articol (independenta a fost consacrata prin faptul ca principelel a semnat legea medaliei). Semne bune anul are! La anul poate ca mai vedem o îmbunatatire…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s