S-a semnat un acord de încetare a focului româno-sovietic la 24 august?

patrascanuAm citit în lucrarea lui Jacques de Launay, Mari decizii ale celui de-al doilea război mondial (Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Vol. II, 1988), o informaţie deosebit de interesantă:

„… unul dintre cei patru miniştri de stat ai guvernului Sănătescu, Lucreţiu Pătrăşcanu, reprezentând Partidul Comunist, pleacă pe front, într-o maşină specială.

El va fi primit la 24 august, în zori, de către mareşalul Malinovski, care va semna, împreună cu el, un acord de încetare a focului.

Mareşalul declară că armistiţiul solicitat trebuie să fie semnat la Moscova şi se oferă să-l conducă pe Pătrăşcanu, cu avionul, în capitala sovietică. Ministrul acceptă.

[…] Încetarea focului dintre trupele româneşti şi cele sovietice s-a produs la ora 4 dimineaţa pe întregul front.

[…] Pătrăscanu zboară deasupra Ucrainei, făcând o escală la Kiev, şi apoi aterizează la Moscova, unde este instalat la hotelul «Metropol».” (op.cit, p.241)

Jacques de Launay prezintă, ca surse, discuţiile cu Lucreţiu Pătrăşcanu (Paris, 7 şi 8 septembrie 1946) şi Grigore Niculescu-Buzeşti (Paris, 11 octombrie 1947).

Informaţia acordului de încetare a focului înaintea armistiţiului este nouă pentru mine. Dacă este reală, mă întreb: ce conţinea acest acord?

„Focul”, într-adevăr, s-a încetat şi din partea sovietică (nu doar unilateral), însă starea de beligeranţă a încetat doar la 12 septembrie 1944, la semnarea armistiţiului.

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Universale

3 răspunsuri la „S-a semnat un acord de încetare a focului româno-sovietic la 24 august?

  1. Nu s-a semnat nimic! S-a semnat la 24 septembrie la o lună după ce Armata Roșie a ocupat România și apoi s-au semnat în condițiile impuse de sovietici asta pentru că am avut niște politicieni lipsiți de personalitate! A se vedea în cartea lui Mihail Sturdza – România și sfârșitul Europei adevărul istoric care ne este ascuns și azi!

  2. Mihail Sturdza a fost ministru de externe o scurtă perioadă (1940-1941). Nu ştiu ce informaţii a cunoscut în mod nemijlocit. Cred că, din apropiaţii mareşalului, o sursă mai valoroasă e Gheorghe Barbul, „Al treilea om al Axei”.
    Armistiţiul s-a semnat, totuşi, la 12 septembrie 1944, nu la 24. N-a trecut o lună, ci 19 de zile.

  3. Mai sunt surse de la Neagu Djuvara care vorbește despre Mareșal, iar atâta timp cât mareșalul a fost trădat, nu cred că Sturdza nu a cunoscut informații… cât despre dată da, am greșit eu. Și nu contează până la urmă cât a trecut atâta timp cât am semnat un armistițiu total în defavoarea noastră! Și chiar dacă Sturdza a fost ministru de externe pentru a scurtă perioadă, era foarte activ în viața politică la vremea respectivă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s