25 de ani de libertate şi democraţie în România: Interviu cu Alteţa Sa Regală Principele Radu al României

„Absolut nimic din ceea ce Casa Regală a făcut notabil între 1866 şi 1891 sau între 1989 şi 2014 nu a fost posibil fără concursul generos sau măcar vizionar al omului cu putere politică, chiar dacă acest om a fost republican sau dacă prin ideologia lui (cum au fost perioadele în care stânga a guvernat România) se opunea principiilor sau identităţii Casei. Şi invers. Niciodată eşecul unui proiect al nostru nu a fost mai mare decât atunci când cei pe care speram să-i avem alături nu s-ar fi retras din tot felul de motive de ordin moral sau principial.” – ASR Principele Radu al României

Vlad Badea

În ultimele zile ale verii acestui an am avut plăcerea, onoarea şi privilegiul de a fi intervievat pe Alteţa Sa Regală Principele Radu la Palatul Elisabeta.

Discuţia noastră din 27 august 2014 s-a petrecut în contextul proiectului România 2039 şi s-a concentrat pe interpretarea semnificaţiilor pe care ultimul sfert de secol le poartă pentru prezent şi viitor. Am încercat să pătrund în concepţia pe care această străveche şi respectabilă instituţie, Casa Regală, o are faţă de parcursul României în segmentul de timp care s-a scurs din 1989. În mod special, am căutat să aflu cum vede un membru al Familiei Regale o serie de subiecte care ţin de provocările actualităţii, de la edificarea statului de drept şi recuperarea identităţii naţionale, la chestiuni mai aplicate, precum legea fundamentală din 1991, structura parlamentului, bicefalismul puterii executive, proasta gestionare a banului public, prezenţa României în UE, relaţia cu Republica Moldova, rostul monarhiei ş.a.

Vezi articol original 6.378 de cuvinte mai mult

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s