Regele Mihai a plecat sărac din ţară la 3 ianuarie 1948! A fost cel mai sarac rege din exil!

Oana Demetriade, cercetător CNSAS:

„Am ales să punem un document, chiar din momentul plecării suitei regale în exil – un exil impus, trebuie să spunem – de la începutul lunii ianuarie 1948, unde poliția consemnează metodic, pe ore, tot ce s-a întâmplat în acea dimineață. Adică: suita a venit în gara Sinaia, unde erau câțiva ziariști străini, care aflaseră despre ce se întâmplă și voiau să facă anumite reportaje. Au fost îndepărtați.

A apărut Majestatea sa, însoțit de regina-mamă Elena, toate bagajele au fost verificate de agenții poliției; […]Majestatea sa a avut 12 sau 20 de geamantane și atât. Asta a fost „averea” cu care a plecat. La graniță trenul a fost oprit și s-a făcut o percheziție asupra suitei sale.

Majestatea sa a reușit să ia în exil 10-15 persoane, care făceau parte din suita regală. Toți aceștia, știind că pleacă în exil, au încercat să-și ia cu ei ce au putut: bani, bijuterii. Toți au fost confiscați. Sunt documentele semnate de aceste persoane: cum și ce li s-a confiscat.

EXPOZITIE | Doi cercetători fac lumină în cazul Regelui instrumentat de Securitate

http://www.radardemedia.ro/expozitie-doi-cercetatori-fac-lumina-in-cazul-regelui-instrumentat-de-securitate/

***

Agenții Securității scriu în rapoartele lor că: Mihai e cel mai sărac rege din exil. Regele avea parte de o mulțime de blocaje din partea Securității comuniste. Mai mult, acesta nu putea să participe la întâlniri oficiale, pentru că nu putea susține financiar protocolul.

Un fragment semnificativ dintr-o notă a Securităţii, din 8 ianuarie 1973, privind „situaţia actuală a lui Mihai de Hohenzollern”: „Sub aspectul situaţiei materiale, Mihai de Hohenzollern este considerat ca fiind unul dintre cei mai săraci foşti regi, aflaţi în emigraţie”. Documentul alcătuit, deci, chiar de cei care-l urmăreau surprinde „cariera profesională” a fostului suveran din momentul abdicării şi până la începutul anilor ’70. Iată:

„Până în anul 1957 a lucrat la Geneva în calitate de pilot de încercare şi demonstraţii de zbor fără vizibilitate, precum şi ca instructor de zbor în cadrul societăţii americane de aviaţie «Lear».

În 1957, filiala de la Geneva a societăţii «Lear» desfiinţându-se, Mihai de Hohenzollern a deschis, în coproprietate cu un elveţian, o reprezentanţă pentru desfacerea de aparate electronice.

Din 1968 lucrează la Lausanne ca reprezentant (agent) al firmei americane de bursă – «New-York Stockbrockers Drouila&Co» – având un salariu lunar de 4.000 de franci elveţieni. În această calitate se ocupă de tranzacţii de bursă ale unor foste familii regale, printre care şi cea a fostului rege Umberto al Italiei. Totodată, lucrează în calitate de inginer la reprezentanţa din Geneva a companiei de aviaţie «Scandinavia». (…)

La adresa la care locuieşte este proprietarul a două imobile vechi şi din salariu ca şi din dobânzile unor capitaluri depuse în bănci realizează un venit de circa 3-4000 de dolari SUA lunar, ceea ce determină ca el şi familia să ducă o existenţă modestă. Are un personal de serviciu redus (1-2 femei). Nu scrie şi nu-şi face niciun fel de publicitate personală, iar presa străină îl prezintă ca fiind un element muncitor şi modest, cu evidente preocupări pentru mecanică, automobilism, turism şi familie”.

http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/expozitie-eveniment-biblioteca-nationala-romaniei-regele-urmarit-mi

regele urmarit

Reclame

9 comentarii

Din categoria Universale

9 răspunsuri la „Regele Mihai a plecat sărac din ţară la 3 ianuarie 1948! A fost cel mai sarac rege din exil!

 1. R A P O R T
  asupra plecării fostului REGE MIHAI

  „În ziua de 3 ianuarie a.c la ora 17, au venit în gara Sinaia un convoi format din mașinile (sunt specificate numerele de înmatriculare) urmate de două camioane mari pline cu bagaje: cufere, geamantane și saci.
  Acest convoi era însoțit de maiorul Vergotti și personal de la Palat.
  Imediat a început îmbarcarea celor trei turisme în vagoanele ce se găseau garate în spatele fostei rampe regale – cât și a bagajelor sub directa supraveghere a lui Vergotti.
  La ora 18, a sosit de la București garnitura specială cu care pleca Mihai din țară.
  Paza trenului era asigurată de 25 de agenți de siguranță sub conducerea insp. Nicolski și comisar șef Vendel și de ostași și ofițeri din Divizia Tudor Vladimirescu.
  Fiecare ușă a vagonului era păzită de un agent și un soldat cu armă automată. (…)
  La ora 17.05 când au venit la gară camioanele cu bagaje, a sosit în fața gării auto A.C. 7942 American Press cu ziaristul englez Leonard Kirschen și încă trei ziariști americani, care sosiseră în Sinaia la ora 13.00.
  După sosirea garniturii agenții de ordine sub conducerea comisarului șef Tiroiu (…) au început evacuarea persoanelor.
  Leonard Kirschen și ziariștii americani au început să protesteze, cerând explicații din partea cui vine ordinul de evacuare.
  La ora 19.15 au sosit la gară cu mașinile: Mircea ioanițiu, Nelly Catargi, Dr. Bianu, Col. Stanciu, Lt.col. Bercea Niculae și c-dor Gherghel Arpad.
  Din informații am aflat că col. Stanciu însoțea trenul până la graniță.
  D-na Catargi s-a urcat imediat în vagonul suitei, pe peronul fostei gări regale rămânând ceilalți, care după 10 minute au urcat în vagon, în afară de Lt.col. Bercea, c-dor Gherghel și Col. Stanciu cari au rămas pe peron.
  Între timp în vagonul bucătăriei au fost încărcate un butoi cu brânză, saci cu cartofi, lăzi cu zahăr și pachete cu alimente.
  La ora 19.45 s-a dat dispoziții ca Leonard Kirschen și ziariștii americani să fie poftiți să se suie în mașină și să plece din preajma gării, ceea ce au și făcut.
  La ora 20.15 a sosit în gară Mihai cu mama sa și Jaques Vergotti. Mihai și Elena au trecut prin salonul gării și fără a sta de vorbă cu nimeni au suit în vagon.
  Odată cu Mihai au mai sosit și două mașini Willys Overland cu bagaje, care au fost suite în vagon sub supravegherea lui Vergotti, a valetului Olteanu și a șoferului Moldoveanu – șoferul lui Mihai.
  Olteanu valetu lui Mihai ducea două casete grele, de care s-a interesat special Vergotti întrebând de ele și dacă au fost duse în vagonul special al lui Mihai.
  La ora 20.30 trenul special cu fostul Rege Mihai și suita – au părăsit gara Sinaia, cu destinația Lausanne – Elveția. –
  Din Sinaia au plecat cu Mihai și Elena următorii: Mircea Ioanițiu, Nelly Catargi, Dr. Bianu, Jaques Vergotti, valetul Olteanu și șoferul Moldoveanu.
  Din informațiile obținute de la Isp.Gl.Paraschiv, s-au aflat următoarele: Insp.Gl.Paraschiv se afla de două zile la castelul din Sinaia și a făcut controlul bagajelor suitei ce urma să-l însoțească pe Mihai. –
  Bagajele lui Mihai nu au fost controlate și acesta a avut dreptul să aducă 12 valize ale sale, odată cu el la gară.
  Din cele observate de noi, valizele care au fost duse la gară de Mihai cu 15 minute înainte de plecare – au fost 30.
  Dl ministru Ghe. Gheorghiu Dej s-a interesat la telefon prin Secretarul General, dacă s-a respectat ordinul ca bagajele lui Mihai să nu fie controlate.
  După abdicare Mihai a stat foarte grav și izolat, iar Elena a plâns tot timpul.
  De la București au plecat cu trenul special ce a sosit la Sinaia 32 de persoane, printre care și Negroponte, ginerele lui Barbu Stirbey cu soția și cei (…) copii.
  Trenul special urma să se oprească la Săvârșin pentru a lua trei persoane.
  Polițiștii și ostașii fac paza trenului până la graniță. Garnitura merge până în Elveția, de unde se va înapoia în țară.

  Incidente – La ora 19.15 când a sosit în gară Mircea Ioanițiu, un elev de liceu care se afla sus pe șosea, crezând că Ioanițiu este Mihai, a strigat: TRĂIASCĂ REGELE!
  Elevul a fost imediat arestat de șeful Siguranței Tiron și, din informațiile culese de la gardian, acesta este fiul unui maior din fosta Gardă Regală.

  Imediat după acest incident au venit Leonard Kirschen și ziariștii americani, care s-au interesat de cele petrecute, luând note. (…)”

 2. Si de ce nu este acest raport transmis pe toate canalele de televiziune?

 3. Pingback: Exerciţiu de înţelegere: de ce a fost regele Mihai la Moscova | tudorvisanmiu

 4. jjj

  Probabil se va limpezi si problema asta, am vazut ca exista un proces pe rol din acest subiect, ca si cetatean obisnuit eu zic ca i se cuveneau dupa atatia ani de guvernare, concluzia celui care citeste informatiile pe net este ca regele n-a fost sarac deloc dar numai Dumnezeu stie adevarul.

 5. socrates1

  A reusit „altetea sa regala ” Duda sa repare acesta „greseala istorica ” !

 6. Roman Gruie

  Mare minciună!A plecat burduşit de averi,plus 10.000 dolari rentă lunară.

 7. YON_RIJKSADELAAR

  Neagu Djuvara, ca istoric a cules datele astea si a spus clar ca l au lasat „de vrajeala”, sanchi,…….. chiar fara controlul lucrurilor personale ale lui Mihai, ca si asa nu ajungeau sa treaca granita nimic din MINIMUL CE PUTUSE LUA MIHAI,asta fiind planul pervers al comunistilor,bolsevicilor de fapt,specializati in marsavii, ca doar Nicolschi era acolo bastanul manevrelor ticaloase!; deci, le dadura senzatia-iluzie, americanilor, ca totu i omeneste vorbind, corect, ca l lasa sa si ea cu el ce i apartine ca lucruri personale desi il detronasera cu forta, luandu i toate bunurile casei regale, ca regalitatea exista de ani si ani, iar Carol I cumparase o serie de domenii etc, )dar vagoanele atasate cu ce putuse lua familia regala, la Jimbolia, au fost detasate de locomotiva si de vagonul in care se afla familia regala, si a ramas TOTUL bine „merçi” in republica globanilor de tradatori de neam, mocofanii inculturii, Dej &Co………….si asa se explica dece si securitatea care i spiona Regelui , apoi, orice miscare, spunea in rapoartele ei desecretizate acum,, ca Regele Mihai,e cel mai sarac rege al exilului, fiind nevoit sa fie pilot de incercare, sa aiba o ferma de gaini etc etc IN SCHIMB DERBEDEII VOSTRII DE JAGARDELE COMUNISTE,INCULTI SI SLUGARNICI MOSKOVEI,SE LAFAIAU IN LUX,FARA A REUSI IN ATATIA ANI DE COMUNISM SA DUCA SI EI REPUBLICA PE UN LOC 4 IN EUROPA CUM FU CHIAR SI SUB REGELE CAROL II(burghezia comunista si urmasa ei,baronimea fsn ista au distrus tara asta cladita de regii aia strtaini dar mai romani decat haitele astea de caini rosii cu sange(ADN) si apucaturi de Kremlin!

 8. Pingback: Gheorghe Funar batjocoreşte istoria modernă a României în ajunul Centenarului Întregirii. Qui prodest? | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s