Dacă Regele Mihai era omorât la 30 decembrie 1947, România nu mai avea viitor!

Am auzit adesea afirmaţia că Regele Mihai ar fi trebuit, conform dorinţelor unor conaţionali de-ai noştri, să nu abdice la 30 decembrie 1947, cu preţul vieţii Majestăţii Sale.

Într-un interviu acordat pentru filmul Dinastia. Ultimul rege. Abdicarea, difuzat ieri pe TVR2, istoricul Neagu Djuvara răspunde astfel acestei idei (citez din memorie): „Dacă Regele Mihai murea la 30 decembrie 1947, România nu mai avea viitor!”.

Între 1948-1989, Regele Mihai a fost o speranţă în exil.

De numele Majestăţii Sale se leagă iniţiativa de unificare politică a românilor din exil, Comitetul Naţional Român, numeroase proteste adresate forţelor occidentale faţă de abuzurile regimului comunist din România, mesajele pentru români difuzate prin „Europa liberă”…

Plecând în exil, Regele a putut asigura continuitatea Dinastiei Române.

***

Familia Regală a României a făcut atâtea pentru noi după 1990!

Principesa Margareta şi surorile ei erau primele care au venit cu convoaie umanitare în decembrie 1989.

Venind în ţară de Paştile anului 1992, Regele Mihai a răspuns speranţelor şi aşteptărilor a peste un milion de oameni.

Prin lobby-ul făcut de Regele Mihai şi Familia Regală din 1997, România a intrat mai repede şi mai demn în NATO (2004) şi în Uniunea Europeană (2007).

Astăzi, Familia Regală este un exemplu şi un model.

***

Când acuzăm Familia Regală că a venit în România să-şi recupereze proprietăţile, ar trebui să ne gândim: dacă doar pentru asta au venit, de ce nu le-au vândut iar, din banii obţinuţi, să trăiască o viaţă mult mai comodă şi liniştită în străinătate?

Câteva întrebări:

Un Rege căruia nu i-ar fi păsat de România ar fi denunţat abdicarea la care fusese silit ca „nulă şi neavenită” la 4 martie 1948 la Londra?

Un Rege căruia nu i-ar fi păsat de România ar fi ajuns chiar în conflict cu Papa Pius XII pentru a se putea căsători cu o romano-catolică, Ana de Bourbon-Parma în 1948, şi să-şi boteze copii în rit ortodox?

Un Rege căruia nu i-ar fi păsat de România s-ar fi implicat în Comitetul Naţional Român, s-ar fi întâlnit şi ar fi transmis scrisori liderilor occidentali în toată perioada exilului?

Un Rege căruia nu i-ar fi păsat de România ar mai fi transmis mesaje prin „Europa Liberă”, chiar cu riscul unor represalii din partea Securităţii?

Un Rege căruia nu i-ar fi păsat de România ar mai fi fost într-atât de temut de comunişti încât să-l urmărească din 1948 până în 1989*?

***

Când pretindem că Regele Mihai ar fi trebuit să moară la 30 decembrie 1947, să ne gândim, însă, la soarta familiei imperiale ruse, asasinată la 17 iulie 1918 – cu cele 4 fiice şi ţarevicul.

Oare Rusia de după 1918 nu a arătat aşa cum a arătat şi pentru că ruşii l-au omorât pe ţar şi pe familia lui?

Oare nu din acest motiv suferă ei de amnezie, iar după 1991 au început „tabula rasa”?

Russian_Imperial_Family_1911

_____________

* Mai multe dezvăluiri au apărut cu ocazia expoziţiei „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”.

Reclame

5 comentarii

Din categoria Universale

5 răspunsuri la „Dacă Regele Mihai era omorât la 30 decembrie 1947, România nu mai avea viitor!

  1. Pingback: Dacă Regele Mihai era omorât la 30 decembrie 1947, România nu mai avea viitor! | MAGAZIN CRITIC

  2. Nu pot sa cred ca aveau curajul sa IL omoare cu atat mai mult cu cat nici cei care preluasera conducera nu mai aveau viitor fiindca OCCIDENTUL prin personalitatzile sale categoric ar fi somat ,,non bis in idem ,, ; nu mai vorbesc despre decizia de exceptzie a Majestatzii Sale din 23 August 1944 care a insemnat sfarsitul razboiului . In concluzie a oferit ,,viitor ,, si aliatzilor , a demonstrat clementza cu pretzul sacrificiului personal . ileana lelia stancu

  3. Pingback: Dacă Regele Mihai era omorât la 30 decembrie 1947, România nu mai avea viitor! | gagaradu

  4. Eugen

    Ciudatenia care ma cam intriga, este aceasta cavalcada de declaratii, de materiale cu caracter istoric, ce abunda fb-ul, dar care nu starneste in randul celor care mai mult sau mai putin, pot avea o influenta informationala cu ajutorul media, nu o fac. Spiritul unei imense responsabilitati, din pozitia pe care unii dintre cei ce dezvalue adevarul despre beneficiul monarhiei in viata politica si economica a tarii, probabil ca nu o accepta acestia, neti and cont ca, „soldatii marunti” ai MS, ii vor sustine cu trup si suflet. Doar a se rezuma la dezvaluiri si comparatii, NICIODATA nu vom mai vedea o indreptare istorica in privinta nedreptatilor indreptate impotriva casei regale si implicit al poporului roman.

  5. Anda Comanescu

    Grozav acest articol! Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s