3 zile până la normalitate

Mâine, 16 noiembrie, sunt „alegeri”.

Pe 17 noiembrie dimineaţa ne vom trezi în aceeaşi Românie nervoasă şi dezbinată. Chiar mai nervoasă şi mai dezbinată după luni de campanie electorală.

Pe 19 noiembrie veţi putea vedea, la balconul Palatului Elisabeta, alternativa la minciuna “alegeţi răul cel mai mic”. Trei generaţii ale Familiei Regale a României care chiar ar putea aduce ţării demnitate, continuitate, stabilitate. Plus exemplul de moralitate şi politeţe de care România are nevoie ca de aer.

Dan Ghenea

http://www.romaniaregala.ro/jurnal/regele-mihai-i-invita-romanii-la-porti-deschise-la-palatul-elisabeta/

nicolaemihaimargareta_81898400 porti deschise

Reclame

Un comentariu

Din categoria Universale

Un răspuns la „3 zile până la normalitate

 1. Sorin Ștefan

  Monarhia, ca instituție, prin caracterul ei politic neutru, este singura în măsură să adune în jurul său o națiune răvășită de rupturi, între diversele straturi ale societății, dar și regiuni, care votează una împotriva celorlalte… este asemenea unui pol vindecător, care oferă un liman ne-conflictual, intens pozitiv, o idee generoasă și luminoasă, de solidarizare…

  Doar prin revenirea la monarhie a reușit Spania să-și refacă mult-traumatizata societate, după anii de dictatură franchistă, stingând astfel
  definitiv memoria otrăvită a Războiului civil. Câte răni n-ar fi fost închise poate în societatea română, câte pasiuni politice nocive stinse, dacă imediat după 90 s-ar fi revenit la monarhie?

  Cel mai bun exemplu rămâne totuși Marea Britanie. Cu o societate profund divizată, între bogați și săraci(nicăieri în lume nu există o mai mare ruptură între aceste două clase), ancorată mult timp într-o tradiție înghețată în tipare care refuzau să accepte modernitatea, angoasată de sciziunea dintre caracterul insular al țării și destinul ei european(mai precis continental), pe care în bună măsură și-l refuză acum(de aici dorința de a se retrage din Uniunea Europeană), aspirând la statutul imperial(pe care nu poate accepta nici în ruptul capului, în sinea ei, că l-a pierdut, iremediabil), Marea Britanie are totuși o ancoră de stabilitate care-i oferă o coeziune internă demnă de invidiat: instituția monarhică.

  Indiferent de jocurile politice, tocmai fiindcă le e străină, monarhia britanică este acea oază unificatoare, acel far călăuzitor care singur ține vie în mănunchiurile sale luminoase aspirația la solidaritate a unei întregi nații.

  Iar republicanii ar trebui să-și pună foarte serios întrebarea: de ce britanicii, cu spiritul lor pragmatic fără egal, care a dat lumii Revoluția Industrială, și cu ajutorul căruia au cucerit o bună parte din restul lumii, de ce nu renunță deci la monarhie?

  Dacă nu o fac este deoarece știu cât se poate de bine că rolul ei, unic, de confluență a diverselor amprente ale identității naționale, nu poate fi înlocuit prin nimic.

  Au dovedit-o din plin cele patru zile cât a durat sărbătoarea Jubileului și multele miliarde de lire cheltuite cu acel prilej. De la mic la mare, „câtă frunză, câtă iarbă”, și-au dovedit atașamentul față de monarhie. Și nu e vorbă-n vânt. Oameni din familii modeste, în cartiere sărace, își pavoazaseră până la refuz sufrageriile cu drapele britanice, cu chipul Reginei… chiar republican înrăit să fi fost, nu aveai cum să scapi entuziasmului general…

  Și dacă nici așa n-am fost suficient de convingător, trebuie să spun că nici măcar Scoția independentistă nu aspira la statutul de republică, ci voia să-și păstreze drept șef de stat tot pe Regina Elisabeta a doua…

  The monarchy is there to stay, for a long, long, long, very long time…

  Aviz deci republicanilor orbi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s