40 de ani de la instituirea funcţiei de preşedinte în România – 28 martie (1974-2014)

Presedintii_RomanieiA se compara cu:

regi

Ce galerie aţi continua mai degrabă?

Reclame

Un comentariu

Din categoria Universale

Un răspuns la „40 de ani de la instituirea funcţiei de preşedinte în România – 28 martie (1974-2014)

 1. Sorin Ștefan

  Gânduri foarte incomode, dar care trebuie, măcar din când în când, rostite…

  „Ștefan cel Mare și Sfânt și urmașii săi tătari”

  Îți propun să faci și mai interesant fotomontajul tău…

  Eu l-aș completa cu un altul, avându-l în partea de sus pe domnitorul nostru, cel mai glorios dintre toți…Ștefan cel Mare

  Alături de el, parcă străjuindu-l, un stejar, hai să ne imaginăm că e chiar din Borzești…

  Iar undeva, dedesubt, cei trei(de fapt patru) urmași, nedemni, de obârșie asiatică, pe care poporul suveran i-a adus(sau îi ține) la putere cu o suavă veselie…

  Nicolae Ceaușescu – turco-tătar din satul Tătărăi(„primul președinte al României cu sceptru”, după cum îl persifla Salvador Dali, în telegrama de „felicitare”, pe care idioții de la Scânteia i-au publicat-o la loc de frunte).

  Traian Băsescu, (aproape) tătar, dobrogean

  Victor Ponta… tătar și el, pe undeva, de pribeag…

  (la care trebuie adăugat și oacheșul pucist Ion Iliescu, cu studii la Moscova)

  Ăștia patru – mai mult sau mai puțin asiatici – sunt reprezentanții românismului, ai daco-romanilor, ai latinității, pe mâinile lor, vărgate la unghii, a căzut destinul Daciei Felix?

  Unde ești tu Eminescu, să vezi cum „toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian… tot Fanarul, toți iloții, toți se strânseră aicea și formează patrioții…” …la care trebuie adăugat o bună parte din Punjab și stepele Asiei centrale…

  De ce nu figurează printre ei nici un ardelean, get beget, chiar cu un prenume latin, dacă se poate? Dacă nu, și dacă românii ardeleni, după cum se vede treaba, nu ne prea plac, dovadă fiind foarte multele bancuri cu ei, deloc flatante, măcar dacă galeriei tale i-ar fi adăugată figura germanului Klaus Johannis… în sfârșit, un central-european în fruntea țării… La urma urmei, moștenirea latină a fost superb continuată de Carol cel Mare… iar urmașii săi franco-germani, din Europa de apus, îl țin la loc de frunte, pe un piedestal de nezdruncinat… de ce n-am avea și noi un german la cârma corăbiei Daciei Felix, poate o va purta, sper eu, pe ape mai liniștite și mai norocoase…

  Poporul român este covârșitor latin, detaliu pe care, din păcate, prea adesea îl uită, președinții săi turco-tătari-asiatici… ce interesant!… cât e de sublim!… cred că și Ștefan cel Mare, și Matei Basarab, și Vasile Lupu, și Mihai Viteazul, și Iancu de Hunedoara, și Avram Iancu, și Nicolae Bălcescu, și toți ceilalți mari patrioți români, inclusiv reprezentanții Școlii Ardelene, se pregătesc din nou, duminică, să se întoarcă în mormânt.

  Ți se pare nedrept comentariul de mai sus? O să mă întrebi poate cum se potrivește cu punctul meu de vedere, exprimat în „Best of Romania, Worst of Romania”, în care susțin că poate fi bun român orice persoană, indiferent de culoare, etnie sau religie?

  Îmi susțin ferm în continuare acest punct de vedere, numai că nici unul din cei patru cavaleri apocaliptici de care vorbim nu s-a dovedit bun român, ci doar câte un biet venetic, parvenit, smulgând la piept aurul Daciei Felix, iar în cazul lui Ponta, pregătindu-se, cu o veselie criminală, să-l înstrăineze…

  Nu vreau să exclud aici pe nimeni, dar ceea ce am eu în vedere de astă dată este identitatea noastră, ca nație.

  Nevoia de ardeleni(de orice etnie) sau

  România Europei Centrale și cea a Balcanilor

  Dragă Tudor,

  Dacă ai să ai vreodată ocazia să călătorești în Asia Centrală, te sfătuiesc să faci un popas la Samarkand, în Uzbekistan… arhitectura platonică a moscheilor te învăluie numaidecât, îți întoarce ființa către lumină și îți aruncă sufletul la un pas de nemărginire…

  Dar nu ezita să vizitezi nici celelalte țări… numai că drumul de la aeroportul din Bișkek, capitala Kârgâstanului, până în centrul orașului, o să constituie probabil o mare surpriză… ai impresia că străbați o zonă rurală din sudul României… același gen de case, cu un singur cât, destul de răsfirate, aceleași șanțuri, unde stau pâlcuri oamenii… senzația e de mare stranietate, fiindcă deodată îți dai seama cât au lăsat în urma lor invadatorii… câte din obiceiurile turco-tătărăști stau adânc înrădăcinate în etosul nostru… al celor din sudul țării, dar și dintr-o bună parte din Moldova…

  Regatul, mai precis Muntenia și sudul Moldovei se află mult, mult mai departe de Ardeal, în ce privește tradiția românismului, decât o arată hărțile.

  De ce de fiecare dată când pășesc în Ardeal, am profundul sentiment că pătrund într-o altă țară, mult mai civilizată, de oameni care vorbesc românește, cu un accent pe care eu îl ador, și care nu scuipă pe jos, nu-și suflă nasul(adică mucii, mai pe șleau), cu dosul palmei, pe stradă, și care nu aruncă pe jos toate spurcăciunile… de ce la Sibiu, în librăria Eminescu, o tânără vânzătoare(asta era înainte de 89), m-a condus politicos și zâmbitor până la ușă, poftindu-mă să le calc din nou pragul, așa cum aveam să constat doar la Dresda?

  Haideți să încercăm să fim toți ardeleni… haideți ca în acea Românie, față de care nu poți avea decât a love-hate relationship, să facem un pas hotărâtor în Europa Centrală…

  Chiar nu îngrijorează pe nimeni faptul că ardelenii au votat, în majoritatea lor covârșitoare, și aici e vorba atât de ardelenii români cât și de cei germani și unguri, altfel decât vechiul Regat?

  Ardelenii nu au votat, majoritar, la dreapta, fiindcă Klaus Johannis este liberal, au făcut-o fiindcă văd în el un ardelean, mult mai susceptibil să le apere interesele. Nu pot sublinia îndeajuns acest adevăr elementar, în același timp foarte complicat și deosebit de grav!…

  Într-un an al separatismelor, în care autonomia ținutului secuiesc planează, amenințătoare asupra integrității României, nu ne mai putem permite distincția dintre Ardeal și Vechiul Regat.

  Trebuie să devenim toți ardeleni, să ne recăpătăm conștiința latinității, iar România, să se confunde, în conștiința tuturor, cu Ardealul.

  Capitala României, în inima Transilvaniei

  Măcar simbolic, trebuie mutată în Ardeal. O să-mi spui că necesită o investiție enormă, pe care România nu și-o poate permite nici în cele mai fastuoase vise.

  Procesul trebuie însă să aibă loc treptat, cum este și firesc și rațional, economic, dar, printr-un act al Parlamentului, câteva instituții pot și trebuie mutate rapid, și nu numai simbolic, în Ardeal, cel mai strategic ar fi la Brașov, deși aș prefera capitala Marii Uniri, Albă Iulia: Ministerul Apărării, cel de Interne, Serviciile de informații, Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională. Este un pas care trebuie făcut pentru integritatea României, ca stat unitar.

  Nu mai avem nevoie de diviziunea psihologică, Vechiul Regat-Ardeal, din momentul în care capitala se va muta în inima Transilvaniei.

  Să avem din nou mândria să spunem că suntem români. Nu – „din Transilvania”, așa cum fac mulți, ajunși în Occident, din disperarea de a nu se vedea batjocoriți și respinși, ci din România, cu capitala în Transilvania.

  Iar ungurii care ar îndrăzni să ne arunce în față, „la anul o să veniți cu pașaport”, or să primească replica, „în Ardeal toți românii ne aflăm acasă, doar aici ne e, încă din timpuri daco-romane, capitala!”

  Dacă nu avem (încă) îndrăzneala să-i recunoaștem statutul de suveran de drept Regelui Mihai, cred că ar trebui măcar atâta curaj să avem, să lăsăm un pic soarta României pe mâna unui ardelean, german, în cazul nostru.

  Au tot încercat unii să-l prezinte, pervers, drept „străin intereselor românești”.

  Eu cred, din contră, că reprezintă în cel mai nobil sens al termenului, și în cel mai înalt grad, interesele românești, de țară puternic și definitiv ancorată în Europa centrală și de apus, ale cărei rădăcini carolingiene la aminteam mai sus.

  Îți amintești de acel Sabin Gherman cu pamfletul său, „M-am săturat de România”?

  Deși nu pot fi deloc de acord cu tonul lui brutal, până la un punct îi înțeleg disperarea. Ceea ce cred eu că avea el în vedere este nu atât România, ci exact această cloacă balcanică, cu spuma de corupție și hahalerism, fumegândă, care este creuzetul politic bucureștean și regățenesc, turco-fanariot, al Cațavencilor și Agamenonilor Dandanache, al oportunistului tipic Constantin Argetoianu, prototipul lichelei fără nici un fel de rușine.

  Cred că înainte de a fi fost condamnat, Sabin Gherman ar fi trebuit înțeles.

  Și pentru că nu s-a întâmplat așa, din nebăgare de seamă, inconștiență, dintr-o iresponsabilitate care nu ține cont de păsurile ardelenilor, dintr-o pudoare greșit înțeleasă, care ne-a împiedicat să rostim adevăruri grave și incomode, iată-ne ajunși în situația în care Ardealul votează altfel decât vechiul Regat… nu, dragă Tudor, îți repet, Ardealul nu votează „la dreapta” fiindcă Johannis este liberal, ci pentru că este ardelean… ăsta este mesajul pe care ni-l trimite Ardealul, nouă celorlalți, pentru cine vrea să-l priceapă.

  Să ne ferească Sfântul ca și alți ardeleni, sătui și de bancurile despre ei, și de nepăsarea, ba chiar disprețul regățean, să înceapă și ei să gândească precum Sabin Gherman… să ne ferească Dumnezeu să ajungă ardelenii să se sature de noi, ceilalți… nevrednici de patria-mumă, latină…

  Cu niște ani în urmă, am făcut un amplu serial despre Ecologie, pe vremea când lucram la BBC… am stat de vorbă, printre mulți alții, cu șeful unei mari regii… era un foarte mândru ardelean, din Hațeg… s-a întrerupt la un moment dat ca să răspundă la telefon… „domnul … (urma un nume unguresc), vorbim între noi ardelenește sau regățenește?… apăi dacă vorbim ardelenește, să faceți bine și să veniți la ora convenită, nu admit nici o întârziere…”

  Tu nu ai cum să știi, dar dictatorul fascistoid Ceaușescu nu era deloc iubit în Ardeal. Era perceput drept un apărător al intereselor regățenești…

  L-am întrebat odată pe domnul Coposu, cu oarecare sfială, unde a fost tratat Iuliu Maniu mai decent, în Parlamentul de la Budapesta sau în cel de la București?

  Nici măcar o fracțiune de secundă n-a întârziat răspunsul… „ah, în Parlamentul de la Budapesta, fără doar și poate… la București mai toți îl ridiculizau și încercau să-l marginalizeze…” nu-i de mirare că unul din artizanii României Mari era privit cu dispreț, atâta vreme cât pe același deal al Mitropoliei răsunaseră strigăte de „vrem Ardealul fără ardeleni…”

  Eu nu cred că frații noștri transilvăneni au fost foarte încântați de strigătele miticilor bucureșteni.

  Cred că puțini m-ar contrazice dacă spun că ardelenii sunt cei mai buni dintre români, iar maramureșenii, cei mai buni dintre ardeleni. Chiar nu-și pune nimeni întrebarea, de ce până și cei mai puri urmași ai geto-dacilor, cu graiul lor de aur, tradițiile lor statornice ca stânca munților, până și ei deci au votat acum cu germanul Klaus Johannis?

  Ei, cei mai autentici și mai buni dintre români, își pun, cel puțin de astă dată, mai degrabă nădejdea într-un neamț, decât în grotesca clasă politică bucureșteană, altoită cu sânge țigănesc, tătărăsc, sau mai știu eu de unde? Trebuie ca cineva să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume…

  Votul din primul tur este cea mai gravă scindare a societății românești,
  de câteva decenii bune încoace, și mă surprinde foarte tare că nimeni nu o observă, la adevărata ei dimensiune…

  Mi-ai putea reproșa, „bine, dar tocmai într-un astfel de context politic, nu delicat, ci exploziv, faci afirmații care nu fac altceva decât să întețească vâlvătaia, fiindcă, oricare ar fi adevărul, am face mai bine să-l lăsăm nerostit, la stadiul de „mocnit”, tocmai pentru a evita o scindare și mai mare a națiunii române?”

  Nu, dacă încercăm să vedem lucrurile la adevărata lor dimensiune, de moment crucial pentru România.

  Mă îndoiesc că Klaus Johannis se va uita cu îngăduință la mofturile separatiste ale ungurilor. Va fi privit cu mult mai multă înțelegere, în cancelariile europene decât Victor Ponta, atât de disprețuit și compromis în propria țara. Ce credibilitate va avea în exterior un astfel de om, pus să apere cu dinții integritatea teritorială a României?

  România are nevoie ca de aer de sprijinul Germaniei, cea care a susținut, din păcate, dezintegrarea fostei Iugoslavii. Trebuie să avem prieteni, și încă unii deosebit de puternici.

  Nu surprinde pe nimeni de ce premierului Viktor Orban i se îngăduie atât de multe grosolănii, anti-semitismul, extremismul, asocierea cu fasciștii de la Jobbik, care contestă Trianonul?

  Orban este văzut în cancelariile europene drept unul „de-ai lor”, căruia îi pot fi îngăduite și jocuri mai năstrușnice, pe principiul „il faut que jeunesse se passe”…

  Mă îndoiesc tare că un premier român ar fi privit cu tot atâtea priviri complice, și să fi comis numai un sfert din greșelile sale…

  Să fim bine înțeleși… cu cărțile pe față… autonomia Ținutului Secuiesc(care Ținut Secuiesc, nu există o astfel de noțiune, eu am auzit doar de Ardeal și de România Mare), nu poate fi acceptată nici măcar ca subiect de discuție. Cum mai întotdeauna, în istorie, aceleași cauze produc efecte similare, autonomia este primul pas către independență, indiferent de minciunile pe care le proferează reprezentanții maghiarimii.

  Așa s-a întâmplat cu Scoția – unde chestiunea independenței este departe de a fi fost abandonată, din contră, un ultim sondaj de opinie arată că dacă un nou referendum ar avea loc astăzi, majoritatea ar vota pentru independență. Mai mult, Scoția vrea putere de veto la viitorul referendum privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. În caz că majoritatea, care sunt englezi, vor decide părăsirea UE, Scoția va organiza foarte probabil un nou referendum și va ieși și ea din Regatul Unit.

  Iar Catalonia, tocmai a votat masiv în favoarea independenței, și în ciuda contorsiunilor juridice și amenințărilor la care se dedă Madridul, nu mai poate fi oprită din drum.

  Odată ce ai făcut impardonabila greșeală de a le fi acordat autonomia, trebuie să suporți urmările propriei naivități și nesăbuințe.

  Își face cineva vreo iluzie că autonomiștii secui, împinși puternic de la spate de Budapesta, și sub privirile tenace, perfide, din umbră, care aduc chiar a surâs, ale Moscovei, se vor lovi de o prevedere constituțională, care apără integritatea țării?

  La urmei urmei și Iugoslavia avea o constituție, admirabilă, înainte de destrămarea sa sângeroasă…

  Nu, politicienii români nu au ce negocia, deoarece Ținutul Secuiesc nu există.

  Iar ca să-ți susții cauza în afara țării ai nevoie de Klaus Johannis și de Germania, nu de valul de turbare și de corupție cu care s-a înconjurat numitul Ponta.

  Fiindcă vorbim de real-politik, și nu de vise cu ochii deschiși, tot Klaus Johannis va fi cinstit și va organiza un referendum privind monarhia, în timp ce Ponta va mânji cu noroi ideea de îndată ce s-ar furișa la Cotroceni…

  Eu nu m-am săturat de România, precum Sabin Gherman, dar m-am săturat de balcanismul asiatic bucureștean.

  Vreau o Românie definitiv, a Europei Centrale.

  După cum foarte bine știi, Monarhia Românească, prin Carol I, Ferdinand, Carol al doilea și Regele Mihai, au mutat România, psihologic, în spațiul Europei Centrale și de apus.

  Ăsta este sentimentul intens de bucurie și mândrie pe care l-am avut la Palatul Sandringham, văzând tabloul oficial, în care, alături de celelalte capete încoronate ale Europei, apare și KING MICHAEL OF ROMANIA!!!

  Frauda republicano-sovietică a împins România în stepele Asiei…

  Românii au ocazia, pe 16 noiembrie, să-și aleagă definitiv identitatea și, de ce nu, să-și influențeze destinul.

  Vor avea de ales nu între Klaus Johannis și Victor Ponta, ci între Europa Centrală, căreia România îi aparține de drept, în calitate de păstrătoare a latinității, și bulboana balcanico-asiatică…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s