30 octombrie 2014 – record de evenimente dedicate regalităţii, pe Calea Victoriei!

Prezentarea publică a emisiunii filatelice dedicată Majestății Sale Regele Mihai, realizată de Romfilatelia.

Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”

joi, 30 octombrie, ora 16.00

 • Camerata Regală va suţine un recital de muzică clasică. În foaierul Aulei, Romfilatelia va organiza un stand cu mărci poștale, iar Curtea Veche Publishing va fi prezentă cu un stand de carte regală cu cele mai noi apariţii editoriale.
 • Vor lua parte Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu. La eveniment au fost invitaţi membri ai Corpului Diplomatic, ai Guvernului României, precum şi personalităţi marcante ale vieţii publice româneşti.
 • Accesul presei este liber.

Vernisajului expoziţiei şi ceremoniei de premiere a concursului de pictură şi grafică „Un rege, o regină”, pentru copiii cu vârste între 6-14 ani, organizat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei

Salonul Jockey Club-ului

joi, 30 octombrie, ora 16.45

 • Intrarea în club se va face de la 16:45, pentru admirarea lucrărilor. Evenimentul va începe la ora 17:00, în salonul Jockey Club. Din partea juriului vor participa muzeograful Pia Paleologu, profesoara Mihaela Dumitru şi profesoara Aurora Ignat, iniţiatoarea concursului.

  Concursul de desene „Un rege, o regină” a fost organizat cu scopul promovării valorilor universale ale regalităţii. Într-un interval de o lună, de la aniversarea Majestăţii Sale Regina Ana a României (18 septembrie) la ziua de 18 octombrie, s-au primit 270 de lucrări din toată ţara şi din Basarabia.

  Prin acest concurs am oferit un exerciţiu de creativitate care să dezvolte imaginaţia copiilor şi să-i inspire pentru cultivarea talentelor lor artistice. În acest fel, s-au apropiat de o lume cu prinţi şi prinţese, cu regi şi regine, oferindu-le o bază pentru înţelegerea ulterioară a sistemului monarhic de guvernământ.

 •  Premiile vor fi acordate de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae.
 • Accesul este limitat, în baza unui email trimis la office@anrm.ro

Page1Vernisajul expoziţiei „Regele a murit! Trăiască Regele!”

Muzeul Naţional de Istorie a României

30 octombrie, ora 17:30

 • Prin intermediul acestei expoziţii, MNIR îşi propune să onoreze memoria primilor doi regi ai României, cu ocazia împlinirii unui secol de la încetarea din viaţă a regelui Carol I şi venirea la tronul României a regelui Ferdinand.
 • Demersul expoziţional este susţinut de numeroase obiecte originale, provenite din colecţiile muzeelor implicate, dar şi de un foarte bogat material iconografic şi informativ.
 • Expoziţia “Regele a murit! Trăiască Regele!”, realizată sub patronajul Ministerului Culturii, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul Naţional Cotroceni, va fi deschisă la MNIR în perioada 30 octombrie 2014 – 1 martie 2015 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00.

regele-a-murit-traiasca-regele-18496133

5 comentarii

Din categoria Universale

5 răspunsuri la „30 octombrie 2014 – record de evenimente dedicate regalităţii, pe Calea Victoriei!

 1. Automobilistul

  Poza e luata de aici-> http://www.romaniaregala.ro/jurnal/25-octombrie-2014-la-multi-ani-majestate/, unde se spune ca Mihai a prezentat Jeepul lui Patton la Nyon.
  Mihai avea parca ori 2 ori 4 Jeepuri.
  Un Jeep i-a fost trimis de catre Patton, într-adevar, la rugamintea principelui de Luxembourg.
  Dar nu este „jeepul lui Patton”.
  Jeepul lui Patton, este acesta

  Se vede clar ca are însemnele armatei a III-a americane (3A – third army), pe care Patton a condus-o la debarcarea din Normandia. De asemenea, penultima grupa indica clar headquarters, si numarul 1 ca este prima masina, deci a ofiterului „de ofiter”.

  Ceea ce are Mihai, dupa însemne, se pare ca nu e decât jeepul doctorului batalionului 649, care era de constructii (geniu).

  Sigur, se pare ca jeepul l-a primit dupa moartea acestuia (dec 1945), pentru ca era casatorit (iun 1948). Patton a avut în calitate de comandant al diverselor armate, mai multe jeepuri de comanda (HQ), ba chiar si unul comanda speciala, pe care nu l-a folosit niciodata. Însa toate acestea trebuiau sa poarte însemnul diviziei, a cartierului de comanda si stelele generalului. Niciuna dintre aceste nu se gaseste pe jeepul lui Mihai.

  În interiorul masinii este doar înscriptia „Masina oferita de gen Patton lui Felix”. Placuta se zice ca nu a fost scrisa de Patton, ci chiar de Mihai. Patton a devenit general plin (4 stele) la 14 aprilie 1945, deci masina a fost ori livrata înainte (adica în timpul razboiului), ori au încurcat gradele. Exista posibilitatea ca Patton sa-i fi zis vreunui sergent de la atelierul mecanic, vezi ca ma bâzâie unul la cap sa-i dau o masina, da-i si tu ce ai pe acolo, repar-o, spal-o, si zi-i ca-i a mea, civilii nu se pricep, da-i dracu’, eu trebuie sa ma duc sa-l scot pe Hitler din bunkar înaintea lui Jukov.

  Mai exista, ca si sfânta cruce, mai multe masini care se lauda ca ar fi fost masina lui Patton, dar au însemnele altor unitati care nu au fost niciodata conduse de Patton. Patton a folosit un Dodge blindat, by the way, model WC-57. Majoritatea jeepurilor care se pretind a fi a lui Patton au însemne de Signalling corps. (comunicatii), asta daca însemnele oficiale au fost pastrate.

 2. Pingback: 3 iunie 2015 – al doilea record de evenimente dedicate regalităţii, pe Calea Victoriei! | tudorvisanmiu

 3. Utile manifestarile de gen, pentru istorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s