Succesiunea în Dinastia Română. Răspunsul lui Dan Ghenea pentru Bogdan Duca: „Acest tip de monarhism a făcut posibilă A Treia Republică Franceză.”

Bogdan Duca a reluat ieri (10 oct.), într-un articol de pe ActiveNews, consideraţiile sale despre succesiunea dinastică, intitulat „Despre Monarhie, Dinastie și alte Dinastii”.

Astfel, după răspunsul pe care eu însumi am încercat să i-l ofer („Succesiunea în Dinastia Română„) – construit sub forma a două raţionamente diferite (al d-lui. Duca şi al meu) -, preiau într-un articol răspunsul d-lui. Dan Ghenea pentru el, din 9 oct.:

„Domnul Duca se declară monarhist şi nu pot eu să îl contrazic. Pot doar să spun că acest tip de monarhism a făcut posibilă A Treia Republică Franceză. Timp de un deceniu, monarhiştii, majoritari la vreme respectivă în corpul electoral, au rămas scindaţi între facţiunea legitimistă şi facţiunea orleanistă şi s-au blocat reciproc.
Nu mi-e clar cum reuşeşte domnul Duca să fie şi liberal şi conservator, dar asta e o altă discuţie.


Revenind la discuţia pe tema legitimităţii Casei Regale a României, domnul Duca se situează pe o poziţie marginală, poate chiar singulară, in cadrul curentului monarhist, contestând inclusiv legitimitatea Regelui Mihai.
În acest punct mi-e foarte greu să înţeleg ce fel de monarhist este domnul Duca. Adică un monarhist e de conceput fără o minimă loialitate faţă de regele sau? Sau şi domnul Duca îl va numi pe Mihai I al României “ex-rege”, ca şi feseniştii?
Unde are dreptate domnul Duca? Statutul Casei Regale trebuie aprobat de Parlament. De Parlamentul Regatului României.
Până când un asemenea parlament se va întruni, Statutul nu are valoare legală. Dar NU Regele Mihai este în ilegalitate (e prerogativa MS să propună schimbarea statutului!), ci eu şi domnul Duca trăim în ilegalitate pentru că nu avem un asemenea parlament, care să recunoască legea fundamentală din 1923.
Daca Parlamentul Regatului României va dori să menţină legea salica (în pofida evoluţiilor contrare din ţările vestice), atunci va putea să constate că nu exista succesiune, dar va trebui să permită Regelui (în viaţă fiind) să indice un succesor dintr-o dinastie europeană (art.78) – poate fi Principele Nicolae (aflat în succesiune la tronul britanic).
Nu inţeleg deloc ideea cu Romanovii. Domnul Duca pare hotărât să dea la o parte tocmai varianta cu cele mai mari şanse de succes (Familia Regală a României) pentru a ne-o propune pe cea mai utopică, chiar ciudată. Si sustine că e realist, pragmatic. Unui pragmatic nu pot sa nu-i pun intrebarea:
Cui prodest?”

În articolul din ActiveNews, dl. Duca scrie:

„De câțiva ani de zile, de când urmăresc implicat fenomenul, monarhiștii din România au făcut dovada unei tot mai bune organizări pe partea de societate civilă. A apărut Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), au apărut Cluburile Monarhiste, au apărut diverse ONG-uri. Oameni, din resursele proprii, de cele mai multe ori modeste, au investit în crezul lor politic, tipărind pliante pentru cauză, investind în organizarea de evenimente, cumpărându-și sau chiar fabricând steaguri ale României Regale, insigne și simboluri ale crezului lor monarhist. S-au organizat congrese, dezbateri, întruniri, s-a încercat construcția unor strategii naționale, au fost ”recrutați” politicieni loiali cauzei și s-a făcut un frumos și meritat zid viu în jurul Regelui Mihai și familiei sale.

Casa de România a ignorat tot acest efort. Ba chiar l-a descurajat. Monarhiștii s-au dovedit buni doar cât să asigure ”umplutura”  la diverse manifestații publice, să aplaude la diverse și foarte puțin importante ca impact ceremonii. Deși în posesia unei averi frumoase, familia Regelui nu a ajutat financiar cauza monarhistă, deși oamenii aceștia nu se zbăteau pentru alt scop decât întoarcerea Regelui pe tronul României. Nu a ajutat-o nici măcar la nivel simbolic. Diversele și multele decorații conferite de Casa Regală au ajuns pe piepturi de politicieni republicani, spotivi sau vedete glossy (știați, nu? că doamna Mihaela Rădulescu, de exemplu, este decorată de Casa Regală), rar alunecând câte o astfel de tinichea pe câte un piept de monarhist.

Îmi permit, în numele celor care susţin cauza monarhistă, să-i răspund astfel:

Noi nu am făcut şi nu facem nimic pentru Casa Regală!

TOT CE FACEM ESTE PENTRU POPORUL ROMÂN!

Într-un interviu acordat lui Stelian Tănase în 2009, în timpul tentativei de a candida la alegeri, Principele Radu a scăpat un gând:

Tănase: Veţi aduce monarhia?

Radu: Nu voi încerca să fac asta, pentru că nu merită nici România, nici monarhia aşa ceva.”

Oare, în 1866, România şi Karl de Hohenzollern-Sigmaringen „meritau” «aşa ceva»? Însă Carol şi-a dus misiunea la îndeplinire „cu brio” (deşi ar fi renunţat de multe ori), iar România, dacă nu s-a ridicat la înălţimea dimensiunii monarhice europene, măcar a ajuns la nivelul unei minime înţelegere a ei 🙂

Noi trebuie, deci, să încercăm să aducem monarhia, nu Casa Regală, şi să dovedim că o merităm.

Reclame

2 comentarii

Din categoria Universale

2 răspunsuri la „Succesiunea în Dinastia Română. Răspunsul lui Dan Ghenea pentru Bogdan Duca: „Acest tip de monarhism a făcut posibilă A Treia Republică Franceză.”

  1. Pingback: “Îi rog, politicos, pe toți cei ce au dubii în ce privește forma de guvernământ, să se întrebe și să-și răspundă sinceri, care este perioada din istoria României spre care generațiile viitoare vor privi înapoi cu…mândrie?” |

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s