M.S. Regina Ana: „Nu o Europă fără hotare, ci una nedespărţită de ură, intoleranţă.”

„Ura dintre oameni şi etnii e cumplită. Când vorbesc despre Marea Europă, nu mă gândesc la o Europă fără hotare, în care ţările şi-ar pierde identitatea naţională şi teritorială şi s-ar reface imperiile defuncte. Visez o Europă pe care să n-o despartă hotarele urii, ale intoleranţei, ale şovinismului şi xenofobismului.” – Majestatea Sa Regina Ana a României, în dialog cu Doina Uricariu („Maxilarul inferior”, vol. II, Polirom, 2011, p.87)

Cred că afirmaţiile Reginei Ana sunt de natură să explice şi completeze convingerile exprimate în „Declaraţia de la Budapesta” (16 iunie 1989) a mai multor intelectuali, aprobată de Majestatatea Sa Regele Mihai I al României:

Noi, români şi unguri,

Considerăm că libertatea şi propăşirea celor două popoare pot fi realizate şi garantate numai într-un cadru politic pluralist de respectare integrală a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. […]

Dată fiind configuraţia hărţii etnice, soluţionarea conflictelor nu poate veni în nici un caz din revizuirea frontierelor, ci din schimbarea rolului lor în sensul liberei circulaţii a persoanelor, a informaţiei şi a ideilor […] Situăm deci îmbunătăţirea relaţiilor româno-maghiare în perspectiva procesului de restructurare democratică general-europeană […]

Transilvania a fost şi este un spaţiu de complementaritate şi trebuie să devină un model de pluralism cultural şi religios. Este în folosul popoarelor noastre ca diversitatea culturală, religioasă şi de tradiţii care a făcut specificul Transilvaniei să fie prezervată.Dreptul la o reprezentare politică autonomă şi la autonomie culturală a fiecărei naţiuni trebuie garantat.”

Nu este însă vorba aici şi de autonomia teritorială, aşa cum explică Doina Uricariu:

„Propaganda antimonarhistă acerbă […] vrea să ne convingă că singura noastră problemă şi spaimă este legată de Transilvania, pe care ungurii vor să ne-o ia. Or, Transilvania a fost întotdeauna pământ românesc pentru monarhia constituţională din România. Marea Unire a avut loc în 1918, sub monarhie, în timp ce, sub comunişti, am avut Regiunea Autonomă Maghiară.” (op.cit, p.88)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s