Despre falsa independenţă. Cazul comuniştilor români. O comparaţie cu situaţia otomană.

„Democraţiile populare au pornit toate de la obidienţă deplină faţă de Moscova. Unele au urmat calea spre autonomie, distanţându-se din punctul de vedere al politicii externe de ruşi, dar menţinându-se în cadrul aceloraşi structuri social-politice, practicând cea mai deplină ortodoxie internă din convingere, nu din necesitate. Autonomia nu înseamnă dreptul de a fi altfel, ci privilegiul de a chivernisi singur o ţară; independenţa nu se referă la aceasta, ci la clasa politică conducătoare care vrea să fie liberă a face ce crede de cuviinţă.
Drumul comuniştilor de la obedienţă la independenţă seamănă frapant cu situaţia din Imperiul Otoman la începutul secolului al XIX-lea; aianii, paşalele din provinciile balcanice sau din Egipt doreau să fie independenţi faţă de sultan, dar politica lor internă, structurile pe care le cultivau erau aceleaşi cu ale Porţii. Pentru raia era acelaşi lucru dacă politica era făcută de sultan, de Mehmet-Ali, de Ali paşa de Ianina, sau de Pasvant-Oglu al Vidului. Independenţa nu avea urmări pentru progresul general al ţării şi al poporului şi nici nu era un bun câştigat o dată pentru totdeauna, depinzând de raportul de forţe pe plan internaţional. Această cale poate duce din nou la dependenţă, iar dezavantajele pentru popor pot întrece câştigurile.”
(Vlad Georgescu, „Politică şi istorie. Cazul comuniştilor români. 1944-1977”, Humanitas, ed.II, 2008, ediţie îngrijită de Radu Popa, p.125)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s