George Coşbuc: „La 1881, domnia noastră a fost ridicată în vaza lumii şi pusă alături de stăpânirile străine.”

Coşbuc s-a născut în 1866 (la venirea lui Carol I) şi a murit în 1918, de 9 mai. A apucat momentul reunirii cu Basarabia, nu însă şi cel al unirii cu Transilvania.

„[…] la 1881, domnia noastră a fost ridicată în vaza lumii şi pusă alături de stăpânirile străine cele de treaptă mijlocie. […] Rostul acestui lucru e aşa. Precum într-un sat, să zicem, la un ospăţ, fruntaşii satului […] stau în fruntea mesei, iar acei mai mijlocii cu starea stau pe la mijloc, cei mai codaşi stau mai către uşe, tot aşa stăpânirile ţărilor din lume. Când s-adună stăpânirile şi când e săşi rosteascăvorba, împăraţii stau în fruntea mesei, regii la mijloc, prinţii sau voievozii şi ducii, ori cum se mai numesc ei altfel, stau mai la coadă.

Până-naintea războiului, noi nici n-aveam loc în casa unde erau adunate stăpânirile. Stăteam prin tindă, ca slujitorii, căci eram robiţi turcului, iar turcul sta la masă ca stăpân şi el vorbea în numele nostru. După ce prin război ne-am rostit domnirea neatârnată de-a turcului, am intrat în casa stăpânilor şi ni s-a dat loc mai către uşe, căci domnia ne era principat. La 1881, stăpânirile cele mai cu putere, văzându-ne vrednicia, ne-au chemat mai la mijlocul mesei.”

(George Coşbuc, Povestea unei coroane de oţel. Restatornicirea domniei româneşti şi războiul nostru pentru neatârnare, scrisă anume pentru ţărănime, ed. îngrijită de Gh. Chivu, Nemira, 2007, pp.226-227)

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Universale

3 răspunsuri la „George Coşbuc: „La 1881, domnia noastră a fost ridicată în vaza lumii şi pusă alături de stăpânirile străine.”

  1. Pingback: “Povestea unei coroane de oţel” | Biblioteca regală

  2. Pingback: Nu sunt bani pentru 10 mai, ziua când România a intrat în Europa? | tudorvisanmiu

  3. Pingback: George Coşbuc: „În 1866, am ales domnul străin de bunăvoie.” | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s