23 August, după 70 de ani

Revenire la 23 august:

TVR a difuzat toată ziua „producţii speciale” despre 23 august (ex: „Memorialul Durerii” – episodul despre 23 august 1944). Şi Digi 24, şi Realitatea Tv au avut toată ziua difuzări.

Într-un comunicat din 22 august, Klaus Iohannis a afirmat că, pentru înfăptuirea actului de la 23 august („gestul curajos care a condus în cele din urmă la victoria Aliaților”), Regele Mihai este „un erou adevărat”: „Momentul istoric prin care România a întors armele împotriva naziștilor, scurtând războiul cu cel puțin șase luni și evitând pierderi teritoriale și umane incomensurabile pentru țară și pentru întreaga Europă, rămâne probabil cel mai important eveniment din istoria noastră recentă”.

„Mâine se împlinesc 70 de ani de la evenimentele din 23 august 1944, a căror importanță pentru Statul român de astăzi nu este doar ignorată, ci și neînțeleasă ori disprețuită, uneori, în anii noștri„, notează autorii jurnalului „România Regală”, care publică un text scris de Ivor Porter, contribuţia sa la volumul „Lumea Regelui” (2011).

Revista Historia a dedicat un număr special momentului:

Conţinutul este foarte interesant: „Actul de la 23 August a schimbat cursul României. Cei care l-au înfăptuit au crezut că este esenţial ca ţara să iasă din războiul lui Hitler şi apoi vor vedea cum vor decurge lucruriel cu ruşii. 23 August trebuia făcut, ceea ce a urmat este o lecţie tragică a istoriei pe care a trăit-o jumătate e de continent până în 1989 (Ion M. Ioniţă, p.3). „Dictatura comunistă nu îşi are cauza în actul de la 23 august, ci în întreaga evoluţie a celei de-a doua conflagraţii mondiale” (Ciprian Stoleru, p.12). „Toate (negocierile) între aliaţi şi reprezentanţii României pentru încheierea unui armistiţiu nu au avut niciun rezultat până la 23 august 1944, când acţiunea fermă a regelui Mihai a scos ţara din Axă” (Iulian Sîmbeteanu, p.18), „Toate acuzele aduse autorilor loviturii de palat de la 23 august, în special Regelui Mihai I, că deciziile lor din aceea zi şi cele ulterioare au contribuit la instaurarea comunismului, sunt lipsite de vreun temei real” (Dan Falcan, p.55). Foarte interesant articolul lui Ion Cristoiu despre „Însemnările lui Antonescu din celulă” -preluat din „Dosarele Historia” – noiembrie 2004 (pp.29-31) şi „Actul de la 23 august 1944 în viziunea celui de-al doilea Reich” de Lucian Dobrovicescu (pp.34-42).

Apar şi nişte consideraţii despre prezumtiva înregistrare (stenogramă) a convorbirii dintre Regele Mihai şi Antoneşti, publicată la 18 august 2013 de Mircea Vâlcu-Mehedinţi în revista „Art-Emis”, „studiat” (sic!) într-o optică tendenţioasă şi cu o introducere legionaroidă („Astăzi, vă prezentăm un document inedit despre Marea Trădare Naţională de la 23 august 1944. Devin vizibile apucăturile de maidan şi ambiţiile nefaste ale unui rege infantil şi lipsit de demnitate”). Dan Falcan o respinge din start ca falsă: „n-au lipsit nici intenţiile de valorificare mediatică ale unor aşa-zise înregistrări ale întâlnirii dintre Rege şi Antonescu, inexistente de fapt şi oricum suspect de asemănătoare cu dialogurile emfatic-patriotarde ale peliculelor lui Sergiu Nicolaescu” (p.50). George Damian a studiat pe larg documentul într-un articol din revista „Magazin istoric” (11 noiembrie 2013) şi a conchis că este probabil neautentic.

***

Digi 24 a difuzat, ca şi anul trecut, o serie de „recuperare a istoriei” despre 23 august 1944. Un exemplu de emisiune: „Comunizarea imediată, amânată de 23 august 1944” (21 august 2014).

Antena 3 a difuzat ieri seară (joi, 21 august), la „Sinteza zilei”, interviul luat Regelui Mihai de Marilena Rotaru la Versoix, în 1994. Mihai Gâdea anunţase pe Facebook marţi, 19 august, cu mult mister: „Au trecut 70 de ani de când tânărul rege al României îi întorcea spatele celui mai sângeros dictator consemnat de istorie, Adolf Hitler. La împlinirea a 70 de ani de la 23 august 1944, Antena 3 oferă României cel mai frumos cadou: un interviu cu Majestatea Sa, Regele Mihai I. Cel mai iubit rege al României la cea mai iubita televiziune a țării!”. Difuzarea interviului a atras supărarea multora.

Marilena Rotaru a dat generoase explicaţii: „Nu este un interviu dat de Regele Mihai Antenei 3. Deși ar fi putut s-o facă fiind Regele tuturor românilor. Este interviul pe care i l-am solicitat și am avut onoarea de a mi-l fi dat în august 1994 la Versoix, când se împlineau 50 de ani de la actul de la 23 August. Un interviu, ca și altele făcute pe cont propriu, pentru care am toate drepturile. Antena 3 este singurul post de televiziune care mi-a solicitat acest interviu ( de cinci luni nu mai am acces la TVR1 și la ORA REGELUI) și am acceptat pentru că mi se pare important ca acum, când se împlinesc 70 de ani de la acele evenimente, să auzim cuvântul Regelui.” Aceste explicaţii, trimise şi Casei Regale, au atras următorul răspuns din partea Cancelarului Majestăţii Sale, Traian Sârcă: „Va multumim pentru ca ne ajutati sa intelegem decizia de a oferi postului de televiziune Antena 3 interviul pe care Majestatea Sa Regele Mihai vi l-a acordat, in urma cu douazeci de ani. Totodata, trebuie sa va ducem la cunostinta ca din momentul anuntului difuzarii interviului, Casa Majestatii Sale a fost agresata de o serie de jurnalisti care ne solicita lamuriri cu privire la transmiterea inregistrarii, pe acel post de televiziune, incercand, in acest fel, sa atraga Familia Regala intr-o disputa politica.” 

***

Eu am publicat un text al M.S. Regelui Mihai, emis „din partea biroului de presă al Majestăţii Sale” (2o august 1990) şi publicat în revista „22” (nr. 34 / 7 septembrie 1990).

Azi, 22 august, la 22:00, articolul a ajuns în Top 10 WordPress:

23 august 1944

***

Aveam în minte realizarea unui volum de mărturii despre 23 august 1944. Nu m-am învrednicit, însă, pentru finalizarea acestuia…

Vă promit, însă, un interviu cu nepotul unui militar (maior) implicat într-un moment foarte interesant legat de actul de la 23 august 1944: eliberarea celor „3” prizonieri englezi implicaţi în operaţiunea „Overlord”: Ivor Porter, Alfred George Gardyne de Chastelain şi românul Silviu Meţianu, eliberaţi la 23 august 1944 🙂

Reclame

2 comentarii

Din categoria Istorie si Civilizatie

2 răspunsuri la „23 August, după 70 de ani

  1. Pingback: 11 istorici despre 23 august | Monarhia Salvează România

  2. nu imi place ca au schimbat numele stadionului 23 august, este o data care trebuie mentionata si in ziua de azi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s