Alina Mungiu-Pippidi: „Alternativa ca să nu ajungem să avem procurori generali direct numiţi de la Bruxelles ar fi o monarhie constituţională”

Monarhia Salvează România

Alina Mungiu Pippidi

„Ştiţi care e probema principală care ne-a încăierat şi a trezit spaima Europei? Că nu există nimeni independent, dar cu totul independent care să numească în ţara asta pe procurorii generali. […] Un preşedinte, oricare ar fi el, poate să aibă interese. […] Nu, e greu, dacă nu cu neputinţă să găseşti un preşedinte imparţial care să numeasca procurori.

Şi aici vedem marele avantaj al monarhiei. Nu de azi: a fost tradiţional rolul regilor să numească judecătorii, dintr-o lista avansată de consilieri sau Parlament. În Anglia persistă acest sistem şi azi, denunţat ca arhaic, dar e cel mai vechi şi mai bun, mai ales de când avem monarhii constituţionale şi monarhii nu mai sunt implicaţi în politica, ci deasupra şi înafara ei. Cum ar fi ca să ne avanseze un CSM ales de tot corpul judecătorilor, după un concurs public, o listă scurtă de cinci candidaţi, şi din ea suveranul să ne numească…

Vezi articolul original 130 de cuvinte mai mult

Reclame

2 comentarii

Din categoria Universale

2 răspunsuri la „Alina Mungiu-Pippidi: „Alternativa ca să nu ajungem să avem procurori generali direct numiţi de la Bruxelles ar fi o monarhie constituţională”

  1. Marian

    Si ca sa vezi coincidenta, Niculaie e chiar englez 🙂

    Ma întreb cum de alte tari reusesc sa nu primeasca procurori generali de la Bruxelles si fara a fi monarhii constitutionale, ci numai niste „pârlite” de republici, ma rog, tot constitutionale, daca are vreo importanta (am înteles ca monarhia e importanta în faza asta nu constitutionalitatea 🙂 ).

  2. Cristian. E.

    Traiasca Monarhia!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s