Tratat pentru indiferenţă

Text scris de Crina Stanciu Alexandra, elevă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional “Gheorghe Lazăr” şi voluntară în proiectul „Let’s Do it, Romania!”, pentru curăţarea gliei naţionale [*].

Ne place tuturor să mergem la pădure, să facem un picnic, să ne jucăm împreună sau pur şi simplu să dormim. Ne place să mergem pe ape cristaline şi pline de peşti. Ne plac plimbările de seară pe bulevarde proaspăt curăţate, împrejmuită de străjerii stejari. Ne place natura pentru că a fost întotdeauna lângă noi. Până acum…Se înmulţeşte numărul copiilor care iau contact doar cu natura unui peisaj surprins în câteva imagini şi nu cu cea a cărei inimi bate prin pământul de sub picioare. Din spatele unor frunze de un verde atât de adânc precum o cortină , ea vibrează prin cântecul unei ciocârlii neobosite. Ea este locul unde eternitatea rămâne captivă în stele şi o poţi vedea cu ochiul liber. Toate acestea vor rămâne doar simple amintiri ale unui scriitor excentric care îşi doreşte nişte semeni responsabili.

„De ce eu? Nu sunt oameni plătiţi să facă asta?” Sunt întrebări frecvente ale oamenilor. Semi adaugă desigur şi un egoist “Şi mie ce îmi iese?”. Ce vă iese ?! Vă iese că pajiştea aceea minunată de lângă pârâu va rămâne locul nostru verde unde să campaţi şi să ascultaţi manele la un grătărel cu mititei. Vă iese că ţara asta pe care voi o numiţi murdară poate deveni la fel de frumoasă şi curată ca ţări la care râvniţi pentru următorul concediu. Dar ce le pasă lor atâta timp cât frunzele copacilor nu sunt direct proporţionale cu banii din portofel.

„Lasă ca pentru asta sunt nebunii ăia de ecologişti, tot un fel de gunoieri. Lasă că se găsesc destui voluntari care să fie protectori pentru pădurea tuturor. Lasă că oricum eu nu am timp şi nu mă înjosesc să pun mâna pe gunoaiele altora”. Acest “lasă” pe care până şi părinţii mei îl iau în braţe şi-l glorifică ca pe o lege…

Nu este nimic în neregulă cu ţara aceasta din punct de vedere geografic şi demografic, la noi este o problemă de civilizaţie, de educaţie şi de iubire. Ne canalizăm toată iubirea într-o imagine a familiei perfecte, pentru că ea este tot ce contează, dar uităm că ceea ne înconjoară ne reprezintă la fel de mult ca şi numele de familie…după noi potopul.

Speranţe încă sunt în lăstarii răsăriţi ici şi colo, dar care nu primesc atenţia cuvenită. Ei nu apar la televizor atunci cănd igienizează o pajişte, o pădure sau un lac, nici dacă reîmpăduresc hectare întregi. Sunt puţini, dar au curaj să spună ca lor nu le este ruşine să recunoască ca-şi iubesc cu adevărat patria. Poate că nu cântă ei imnul naţional şi nu slavesc prea mult istoria de mult apusă, dar le pasă de viitorul ţării şi aceasta este o dovadă de afecţiune. Îşi răpesc zile întregi pentru a merge să facă lucruri mari, lucruri pe care adulţii mici le consideră o înjosire. Este un sacrificiu pe care ei îl fac zâmbind si cu care se mândresc. Şi ei se sacrifică pentru România… aşa cum pot.

Aşa că lăsa-ţi-vă copii să cureţe gunoaiele pe care voi le-aţi facut. Să fii voluntar nu este o ruşine şi nu se mai numeşte de foarte mult timp muncă patriotică, dragi părinţi.

_______________

[*] „Let’s do it, Romania!”, este un eveniment inspirat de iniţiativa “Let’s Do It, World!”, pornită în Estonia în 2008, când 50.000 de persoane s-au mobilizat pentru a strânge 10.000 de tone de gunoi aruncat ilegal, în 5 ore, într-o singură zi! În prezent, “Let’s Do It” este o manifestaţie civică anuală răspândită şi Lituania, Portugalia, India, Slovenia, Serbia, Finlanda, România, Bulgaria, Moldovia, Ucraina, Cambodgia, Rusia, Ungaria şi Brazilia. În 2010, la 25 septembrie („Ziua Curăţeniei Naţionale”), proiectul din România a adunat 200.000 de voluntari.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Crina Alexandra Stanciu, Domnişoara Luni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s