Motivul metaraţional al eşecului căsătoriei prinţesei Elena cu prinţul Carol al II-lea

Căsătoria Prinţesei Elena a Greciei şi Danemarcei cu Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost anunţată în acelaşi timp cu căsătoria fratelui ei, Prinţul Moştenitor (Diadohul) George, cu Prinţesa Elisabeta a României, sora lui Carol.

„… s-au găsit voci care au obiectat în legătură cu nunta, căci, imediat ce s-au anunţat cele două logodne, s-a ridicat problema respectării unei recomandări a Bisericii Ortodoxe a Greciei, de care aparţineau ambele familii regale – că, dacă o soră şi un frate se căsătoreau cu un frate şi o soră, cununiile trebuiau să aibă loc fie simultan, în aceeaşi biserică, fie, dacă acest lucru nu era posibil, măcar la aceaşi oră (s.m.).

Dar regina Maria a vrut să asiste la ambele nunţi, aşa că Biserica a acordat o dispensă care permitea desfăşurara nunţilor la o săptămână distanţă una faţă de alta (27 februarie / 10 martie 1921 – n.m.). În Grecia, însă, mai ales printre ţărani, s-au ridicat obiecţii în această privinţă. Ei spuneau că o să fie cu ghinion, că nici una dintre căsătorii n-o să fie fericită (s.m.).”

(Arthur Gould Lee, „Regina-Mamă Elena a României. Prinţesă de Grecia şi Danemarca. O biografie autorizată”, Humanitas, trad: Liana Alecu, 2000. ed.II – 2005, p.85)

Previziunea s-a adeverit:

Căsătoria lui Carol cu Elena a fost una nefericită – asta o ştim toţi.

Dar şi căsătoria lui George cu Elisabeta a fost la fel – au divorţat în iulie 1935, câteva luni înainte ca George să redevină rege al Greciei (3 noiembrie 1935 – d. 1 aprilie 1947). Elisabeta şi-a recăpătat cetăţenia română şi s-a mutat în ţară, până ce comuniştii au exilat-o, silind-o să părăsească ţara (alături de prinţesa Ileana), o săptămână după plecarea în exil a regelui Mihai (3 ianuarie).

georgeandelizabethwedding

George şi Elisabeta, căsătoriţi la 27 februarie 1921

Sursă: http://goddesssaintnoblewomannun.blogspot.ro/2013/02/february-27-2013.html

Carol al II-lea şi Elena

Carol şi Elena, căsătoriţi la 10 martie 1921

Sursă: http://static2.libertatea.ro/typo3temp/pics/8-3Carol-II-si-Elena-a-Greciei_la_inceputul_casniciei_fc196a2602.jpg

Reclame

3 comentarii

Din categoria Istorie si Civilizatie, Jurnal

3 răspunsuri la „Motivul metaraţional al eşecului căsătoriei prinţesei Elena cu prinţul Carol al II-lea

 1. Marian

  Motivul casatoriei simultane nu este scris nicaieri în regulamentele de nunti ortodoxe (sau grec-ortodoxe).

  Motivul este unul extrem de banal: daca o pereche se casatorea, cealalta nu mai avea voie sa se casatoreasca, pentru ca biserica interzicea casatoriile între cumnati. Prin urmare gaselnita era sa se casatoreasca simultan, pentru ca în momentul propriu-zis al casatoriei, cealalta pereche sa nu fi fost casatorita, cu alte cuvinte sa devina cumnati simultan. Daca biserica nu are prevederi în acest sens, e relativ absurd sa pretinzi ca poporul, needucat, ca orice popor ortodox, ar fi stiut de acest lucru (sau de gaselnita juridica).

  Întrucât era cunoscut în popor ca n-ai voie sa te casatoresti în familie, probabil ca reactia poporului ar fi fost aceeasi si daca se oficiau odata. De altfel, formularea în limba româna este vaga, „aceasta privinta” se refera la casatoria dubla sau la decalarea în timp. Probabil originalul în engleza ar aduce mici lamuriri de semantica, iar studiul ziarelor elene ar aduce probabil clarificarea istorica (ziarele nu sunt un instrument istoric precis, dar în acest caz sunt relevante pentru ca descriu atitudinea poporului).

 2. Marian

  Uite aici si alte motive metarationale ale esecului unei casnicii
  [IMG]http://i59.tinypic.com/2nw07xw.png[/IMG]

  Si comentariul socialistilor francezi, putin mai înainte
  [IMG]http://i61.tinypic.com/s1lwmd.png[/IMG]

 3. Pingback: “Regina-Mamă Elena a României” | Biblioteca regală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s