Ion Antonescu despre mişcarea legionară în 1933

În calitatea sa de şef ad-interim al Marelui Stat Major (1933-1934), Ion Antonescu „a dispus să se întocmească un studiu asupra Gărzii de Fier, pentru a putea avea o imagine exactă a efectelor pe care organizarea şi acţiunile acesteia le-ar putea avea asupra siguranţei naţionale.

Răspunsul dat de şeful Marelui Stat Major Regelui cu privire la Garda de Fier este extrem de interesant, sub aspectul opţiunii exprimate de general pentru ordine şi disciplină, pentru păstrarea coordonatelor comportamentului din viaţa politică în limitele celei mai stricte legalităţi:

„[…] Am răspuns Majestăţii Sale că nu cunosc programul politic al acestei organizaţii, sunt informat totuşi că vrea să ajungă la putere cu ajutorul revoluţiei. […] Sunt şi rămân partizan neînduplecat al menţinerii ordinii prin orice mijloace, chiar prin brutalitate. […] Nu contest patriotismul domnilro Codreanu, Cuza, Forţu etc., din contră, le dau circumstanţa favorabilă căsunt mai patrioţi ca mine, ceea ce nu cred posibil, totuşi, dacă ne împing la dezordini interne, nu va trebui să ezităm ca fruntariile câştigate cu sânge, la nevoie să le menţinem tot cu sânge împotriva lor. […] Ideologia trebuie sprijinită pe iubire de patrie, muncă şi ordine, nu pe revolver şi topor (s.m.)…

[apud. L. Watts, O Casandră a României. Ion Antonescu şi lupta pentru formă 1918-1941, Bucureşti, 1993, p.171-172].”

„[…] între Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară nu s-au stabilit, dacă putem spune astfel, raporturi de colaborare viabile şi explicaţia, în opinia noastră, constă tocmai în faptul că Mişcarea Legionară preconiza o transformare revoluţionară a societăţii, în timp ce generalul Antonescu s-a declarat dintotdeauna împotriva a tot ceea ce putea să însemne un act revoluţionar, dacă ar fi dezechilibrat status-quo-ul existent la acel moment în societatea românească şi în relaţiile acesteia cu exteriorul, chiar dacă ele nu erau perfecte. În opinia generalului, aceste raporturi trebuiau restructurate, perfecţionate prin metode absolut legale. Ion Antonescu nu credea în revoluţii, credea numai în reorganizare. Dispreţuia profund ideologiile (s.m.) […]”.

(Dana Beldiman, Mişcarea Legionară şi armata – în Mareşalul Antonescu la Judecata Istoriei, coordonator: Gheorghe Buzatu, Ed. Mica Valahie, Bucureşti, 2002, pp.94-95; 93-94)

Cu toate acestea, Ion Antonescu l-a apărat ca martor la proces pe Corneliu Zelea Codreanu în 1938:

„[…] generalul Ion Antonescu a compărut ca martor al apărării; după ce a protenergic faţă de învinuirile care i se aduceau liderului legionar, considerând acţiunea ca un abuz de putere di partea autorităţilor, iar din partea lui Nicolae Iorga un abuz de „privilegiu” nemeritat, el a subliniat că nu-l crede capabil pe Corneliu Codreanu de trădare.”

(op.cit., p.92)

Reclame

2 comentarii

Din categoria Istorie si Civilizatie

2 răspunsuri la „Ion Antonescu despre mişcarea legionară în 1933

  1. Marian

    Una din problemele românilor, care nu stiu cum poate fi rezolvata si nici daca poate fi rezolvata, este partizanatul. Impartial ca tot românul este probabil cea mai buna gluma a conului Iancu.

    Antonescu nu l-a aparat pe Codreanu sau pe altii, si nici n-a facut guvern legionar pentru ca avea simpatii sau antipatii – ci pentru ca acea miscare a avut la un moment dat o anumita linie politica corecta, o adeziune nationala (de uniune) în mase si o atitudine progresista. Atunci când a deraiat, Antonescu n-a pregetat decât o clipa (atât cât sa-l întrebe pe Hitler daca are voie sa-i rada) si i-a eliminat rapid.

    La fel, a continuat alianta cu Germania începuta de Carol II, tot pe criterii obiective (stim ca Anto avea stima pentru englezi si aproape nici un respect pentru nemti).

    Si si-a încheiat activitatea politica tot în acelasi spirit, a cerut respectarea regalitatii pâna si în tratativele de armistitiu, în ciuda faptului ca-l considera înca un mucos.

  2. Sunt prefect de acord 🙂 După ce am parcurs volumul editat de Gheorghe Buzatu, „Mareşalul Antonescu la judecata istoriei”, pot veni chiar cu informaţii în sprijinul acestor afirmaţii, dacă necesar…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s