Mircea Ionniţiu despre cum aveau loc la Palat întrevederile secrete cu reprezentanţii partidelor politice pentru planificarea încheierii armistiţiului

„Cu ajutorul lui Buzeşti şi a lui Stârcea, se alegea o dată care convenea tuturor şi pentru care exista o justificare plauzibilă ca Regele să vină la Bucureşti. Aceasta putea fi o zi de vînătoare în bălţile Dunării sau lecţii de zbor, sau ceva similar. Buzeşti îl vedea des pe Maniu cînd vizita pe Barbu Ştirbey şi verifica dacă era o seară liberă; Ionel Stârcea la început făcea contactul cu Lucreţiu Pătrăşcanu prin colonelul Octav Ullea, care era Maestrul de Ceremonii (se ocupa de protocol) şi care era într-un fel înrudit cu Pătrăşcanu. Mai tîrziu, cred căla cererea lui Pătrăşcanu, Ionel lua legătura cu el prin Gh. Ionescu-Bălăceanu (cancelarul Palatului) şi Safianu (negustor de covoare? care trăieşte în Glorida). Titel Petrescu era în legătură cu Pătrăşcanu, iar Maniu cu Brătianu. Nu a existat vreodată o complicaţie pentru a stabili data consfătuirii.

Pregătirile care se făceau la Palat pentru a menţine secretul întîlnirilor nu erau neobişnuite. Regele trăia o viaţă foarte modestă şi deci serile erau petrecute, dacă era la Sinaia, în micul castel Foişor, iar dacă era la Bucureşti, în Casa Nouă. Amîndouă aceste locuinţe erau foarte simple, chiar dacă nu ne referim la palate sau castele. De pildă, Casa Nouă, care astăzi nu mai există (a fost distrusă la 23 august de atacurile aeriene nemţeşti) avea la parter apartamentul Regelui, constituit dintr-o cameră de dormit, un birou şi o cameră de baie, şi apoi sufrageria şi Salonul Galben. La etaj se afla şi apartamentul fostului rege Carol, acum folosit de Regina-Mamă şi vestitul seif pentru timbre. Aît. Nu erau apartamente somptuoase, în comparaţie cu locuinţe luxoase pe care le-am văzut înainte de război în Capitală.

La ora zece seara, personalul de serviciu, puţin cît era, se retrăgea, şi doar valetul Regelui mai rămînea dacă era nevoie. Gheorghe Olteanu a fost unul din oamenii de încredere şi foarte discret. Cum intrările la Palat erau păzite de santinele din Batalionul de Gardă al Regelui, oricine care voia să intre în incintă urma să fie identificat. Cu ajutorul lui Ionel Stârcea, a lui Bălăceanu sau al meu, toţi demnitari ai Palatului, puteam aduce vizitatori fără a-i identifica. Adică musafirii se aflau într-una din maşinile pe care noi le foloseam obişnuit în treburile noastre zilnice şi care erau recunoscute ca făcînd parte din maşinile Palatului. Eu, de pildă, foloseam maşina Siguranţei, care era detaşată la Palat pentru a asigura siguranţa Regelui în deplasări. De fapt, erau două maşini (100-B şi 101-B) care făceau cu schimbul escorta Regelui sau a Reginei cînd ieşeau din incinta Palatului. Şoferii acestora făceau serviciul la Palat de ani de zile, încă de pe vremea cînd mergeam la şcoală şi deci îi cunoşteam bine. Amîndoi erau numiţi Nae şi erau oameni oameni de absolută încredere. Foloseam pe unul sau altul pentru drumurile mele secrete şi pentru a aduce pe unul sau altul din reprezentanţii partidelor politice la Palat. Îmi amintesc că pe Pătrăşcanu, ca şi pe Titel Petrescu îl întîlneam la o oră dinainte fixată la un colţ de stradă. Acolo el se urca de grabă în maşină şi ne asigurăm că nu era urmărit şi apoi ne îndreptam direct la Palat. La intrare (de obicei pe la Sf. Ionică), santinela verifica că avea de a face cu o maşină a Palatului, şi ne dădea drumul fără a legitima pe pasageri. De se întîmpla ca unul din soldaţi să fie mai strict, eu aveam legitimaţia mea de secretar al Regelui, care justifica admiterea mea la orice oră.

Cu Maniu sau Brătianu era mai simplu. Maniu venea deseori la Barbu Ştirbey la cină. Ştirbey locuia pe Calea Victoriei şi casa bătrînească avea mai multe ieşiri. Una din ele pe strada Banului. Şeful Partidului Naţional-Ţărănesc, care era urmărit de agenţii Siguranţei, folosea această ieşire pentru a intra neurmărit în maşina mea, pe cînd agenţii guvernului aşteptau în maşina lor parcată pe Calea Victoriei. La terminarea şedinţei îl aduceam din nou la poarta de pe strada Banului.

O dată ce toţi erau adunaţi, în prezenţa Regelui, adică cei patru, Maniu, Brătianu, Pătrăşcanu şi Titel Petrescu, plus Buzeşti, Stârcea şi cu mine, luam loc în jurul mesei din camera de cină a Casei Noi. Generalul Sănătescu a asistat la unele şedinţe. Discuţiile duse erau într-un ton civilizat şi problemele existente erau examinate cu amănuntul. Nu exista protocol. Cine avea ceva de spus îşi spunea părerea, aşteptînd ca să termine cel care vorbea. Cu toate că eu eram secretarul Regelui, nu ţineam note pe marginea discuţiilor sau hotărârilor luate (s.m.). Din această cauză, după atîţia ani, îmi vine greu să îmi amintesc de multe detalii pe care aş fi dorit să le fi însemnat. Dar pe acea vreme, ne era teamă ca orice document, însemnare, notiţă, să fie descoperită de vreunul din agenţii Siguranţei sau al Gestapoului, care ştiam că mişunau în jurul nostru. În acest caz, dacă nu ne puneam viaţa noastră în pericol, fără îndoailă alţii ar fi fost sacrificaţi, şi întreaga acţiune de a scoate România din război ar fi fost anulată. Poate că am fost excesiv de prudenţi, dar s-a menţinut secretul. Toate antenele noastre la Ministerul de Interne şi la Preşedenţia Consiliului au verificat că nu se ştia nimic de întrevederile Regelui cu cei patru politicieni. Pe avea vreme circulau o mulţime de zvonuri în Bucureşti cu privire la un probabil armistiţiu, dar numele Regelui nu era asociat cu negocierile pe care unii politicieni se lăudau că le duc în străinătate.”

(Mircea Ionniţiu, Amintiri şi reflecţiuni, Ed.Enciclopedică, 1993, pp.67-69).

Reclame

Un comentariu

Din categoria Istorie si Civilizatie

Un răspuns la „Mircea Ionniţiu despre cum aveau loc la Palat întrevederile secrete cu reprezentanţii partidelor politice pentru planificarea încheierii armistiţiului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s