„Nu nazismul ca atare este cel care a provocat războiul: în spatele lui Hitler se aflau Germania – o anume idee despre Germania – şi o geopolitică germană”

„Dacă un alt şef naţionalist decât Adolf Hitler ar fi luat puterea la Berlin în 1933, este posibil ca scenariul care s-a desfăşurat până în 1939 să fi fost acelaşi. Nu nazismul ca atare este cel care a provocat războiul: în spatele lui Hitler se aflau Germania – o anume idee despre Germania – şi o geopolitică germană.”

Genocidul evreilor este produsul Germaniei naziste […] Nazismul este cel care a conceput şi a pus în aplicare genocidul evreilor, crimă în masă care s-a oprit la frontierele statelor ocupate de Germania. Este posibil să fi existat state antimsemite şi unde nu erau germani, dar genocidul evreilor din anii 1941-1945 nu a avut loc decât în state ocupate de germani. […] nazismul nu este rezultanta firească a istoriei germane. Există însă în nazismul şi antisemitismul lui Hitler surse culturale adânc înrădăcinate în istoria germană.

[…] pentru a relua ipoteza evocată la începutul acestui capitol, dacă un alt dictator decât Hitler, lipsit de ura sa împotriva evreilor, s-ar fi aflat în fruntea Germaniei, desfăşurarea războiului, din 1940 până în 1945, ar fi fost probabil identică. Atacarea şi sfârtecarea Poloniei, războiul împotriva Franţei şi Angliei, războiul din Est, atacul japonez împotriva Statelor Unite care a provocat inrarea americanilor în conflict, debarcarea aliată din Europa, până la victoria obţinută alături de ruşi…”

Jean Sévillia

“Incorectitudinea istorică”, Humanitas, 2012 (trad.: Ileana Cantuniari), p.153 / 179

Reclame

2 comentarii

Din categoria La Mintea Dictatorilor, Lecţia Secolului XX

2 răspunsuri la „„Nu nazismul ca atare este cel care a provocat războiul: în spatele lui Hitler se aflau Germania – o anume idee despre Germania – şi o geopolitică germană”

 1. Marian

  Corolarul afirmatiilor este ca poporul german ar fi cauzat uciderea celor aproape 2000000 de oameni, din care mare parte evrei, oricum, oricând si oricine ar fi venit la putere. Cu alte cuvinte, „gena antisemita” este activa în nemti.
  Interesant e doar cum de s-a „reactivat” asa, deodata, în 1933.

  Eu mi-as permite sa-l citez pe Bernand Lazare cu doua pasaje din L’antisémitisme, în care, citez din memorie, scrie:
  1. ca oriunde apare evreul aduce cu el antisemitismul
  2. cauzele antisemitismului sunt generate de acelasi evreu.

  Solutia simpla la problemele lor si ale altora este evident trimiterea lor înapoi de unde au venit – desigur asta ridica alte probleme, poate mai spinoase, la destinatie. Dar, vorba boxerilor, mai bine sa plânga ma-sa decât mama.

 2. „Solutia simpla la problemele lor si ale altora este evident trimiterea lor înapoi de unde au venit.” -> Păi nu vezi că în Israel aceiaşi oameni care i-ar fi trimis acolo îi acuză, mai mult sau mai puţin justificat, că îi asupresc pe palestinieni?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s