“Cum învăţa a-şi cunoaşte ţara Măria Sa Mihai”, Prof. Ion Conea (9) Sarmizegethusa

Pe Marele Voevod, cum sare din maşină, Îl întâmpină profesorul Daicovici, cel care de zece ani dezgroapă ruinele Ulpiei Traiane. Principele Moştenitor îi întinde un pachet: Domnule Profesor, vă dăruiesc o sută de mii de lei de la mine, pentru continuarea săpăturilor. La orice se aştepta profesorul Daicovici, numai la asta nu. De două ori emoţionat, drept aceea, urează bun sosit şi mulţumeşte în foarte frumoase cuvinte pentru darul Prinţului. În clipa când Marele Voevod înmâna suma de ajutor pentru continuarea glorioaselor săpături, cineva din noi aminteşte cuvintele pe care acum un al le rostea Regele, când a vizitat săpăturile: “Fibiş şi Sarmizegethusa vor fi de aci înainte cele două drumuri cardinale ale activităţii şi vieţii mele”.

Clasa palatină

Ion Conea, “Cum învăţa a-şi cunoaşte ţara Măria Sa Mihai”, Ed. Cartea Românească, 1936, pp.125-140:

SARMIZEGETHUSA

(Ziua IX), 18 iunie.

Plecăm pe un timp posomorât spre Sarmizegethusa. N’am făcut nici 5 km şi începe o ploaie năpraznică. Nu mai cad picuri, ci pare că fire lungi de apă curg fără ‘ncetare de sus, dintr’un izvor nesecat. Bine a spus franţuzul: il pleut à cordes. A propos: e cu noi, astăzi, şi domnul (Leon) Thévenin, profesorul de franceză. Avem impresia că înotăm prin apă şi că maşina de abea îşi taie drumul prin ea. Totuşi, ce repede aleargă! E la volan Măria Sa. Privim spre munţii Retezatului şi nu vedem nimic: s’au îngropat în nouri şi ‘n potop.

Şi totuşi, când ajungem în Sarmizegethusa, nu mai plouă. Şi lume multă e la porţi, îmbrăcată în haine de sărbătoare. Intrăm pe poarta Muzeului, în curte.

Pe Marele Voevod, cum sare din maşină…

Vezi articol original 3.569 de cuvinte mai mult

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s