“Cum învăţa a-şi cunoaşte ţara Măria Sa Mihai”, Prof. Ion Conea (4) De la Biserica Sf. Maria Orlea. Lecţia despre oraşul şi Ţara Haţegului

„Din nou discuţii aprinse între elevi: între cei cari preferă şi iubesc mai mult istoria şi între cei care susţin cu ardoare geografia şi cari numără în rândul lor şi pe Marele Voevod. Discuţia se aprinde tot mai mult, până ce Mavrus Dan, sărind în ajutorul Voevodului care se găseşte în aprigă dispută cu Dan Cernovodeanu, cel mai înflăcărat istoriofil, ca să spunem aşa, pune capăt discuţiei: De ce te zbaţi tu degeaba, Cernovodeanu? Tu nu ştii că chiar Napoleon, însuşi Napoleon “al tău”, care iubea istoria şa de mult, a spus chiar el odată: “La Geografie… c’est la mère de l’histoire”? Argumentul acesta îi taie lui Cernovodeanu tot avântul.”

Clasa palatină

Ion Conea, “Cum învăţa a-şi cunoaşte ţara Măria Sa Mihai”, Ed. Cartea Românească, 1936, pp.52-64:

DE LA BISERICA SF. MARIA ORLEA

LECŢIA DESPRE ORAŞUL ŞI ŢARA HAŢEGULUI.

Ziua a doua, 11 iunie

Plecăm de dimineaţă să vizităm biserica din satul Sf. Maria-Orlea. Ieri, cum am văzut, am vizitat-o pe cea din Dânsuş. Până ce vom părăsi Ţara Haţegului, vom mai vedea cel puţin una, pe lângă cea de azi: biserica mănăstirii Prislopului. Toa trei sunt declarate – şi cu prea drept cuvânt – monumente istorice.

Cea din Sfânta Maria-Orlea, de pildă, este – în ceea ce priveşte vârsta – şi mai veche decât biserica din Dânsuş (dacă o considerăm pe aceasta din urmă, aşa cum o consideră N. Iorga, ca fiind fost zidită de domniţa Zamfira, fiica Domnului muntean Moise Vodă din secolul XVI).

Este aşezată pe un tăpşan în marginea satului, lângă drumul care duce din gara Subcetate spre…

Vezi articol original 3.812 cuvinte mai mult

Scrie un comentariu

Din categoria Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s