Alexandru Palelologu despre prostie

«… Căci asta e Diavolul: Prostia. El nu este, cum credea lumea, deştept, subtil, ironic, „mefistofelic” etc. Nu. E prost. „Inteligenţă diabolică»: sintagma asta e stupidă, e un non-sens. Diabolică e numai prostia (răutatea şi Răul sunt efectele ei secundare). […]

Priviţi (ocaziile sunt nenumărate) cât de vicleni pot să fie imbecilii, ce tertipuri le dau prin cap, pe care inteligenţa nu le imaginează, nu fiindcă ar fi incapabilă, ci fiindcă nu-şi pierde vremea cu stupidele scopuri ale tertirpurilor (tertipurile nu au decât scopuri stupide şi, fireşte, rele, distrugătoare). Prostia este eternă şi invincibilă: e o hidră cu nenumărate capete care cresc la loc de câte ori le tai, de aceea trebuiesc tăiate mereu cu acizii inteligenţei, pentru a o ţine în şah: e tot ce se poate face contra ei.

Aţi observat că, de câte ori se vorbeşte despre prostie, aşa, în general, se supără foarte multă lume? E greşit a crede că proştii nu-şi dau seama că sunt proşti. Ştiu foarte bine că sunt şi au un instinct infailibil în a detecta inteligenţa şi în a se mobiliza împotriva ei, spontan şi organic, sistematic şi înverşunat. De aceea, există la noi, manifestată fie direct, fie disimulat, atâta ostilitate faţă de Caragiale, abisalul Caragiale, geniul inteligenţei radicale, cel mai eficient dintre marii români demascatori ai Prostiei.

Sunt prea mulţi proşti pe lume, dar din fericire sunt şi mulţi români care ştiu că: mai bine cu un deştept la pagubă, decât cu un prost la câştig!

„Proştii sub clar de lună” sau sub lumina sălilor de şedinţe au groază de râs. Or fi ştiind ei de ce.”

Alexandru PALEOLOGU

„Despre lucrurile cu adevărat importante”, Ed. Cartea Românească, ed.III, 2006, pp.8-9

Reclame

Un comentariu

Din categoria Jurnal

Un răspuns la „Alexandru Palelologu despre prostie

 1. Marian

  Sociologii si psihologii au descoperit demult acest fenomen de care vorbeste Paleologu (el vorbeste de mai multe, la gramada).
  În prima parte, acea inteligenta diabolica, este motorul rautatii. Acelasi rau poate fi facut accidental (si aici trebuie sa identificam prostia sau nestiinta, desi legea nu face diferenta între cele 2 aspecte, numai nebunii sunt crutati) sau intentionat (si aici trebuie sa identificam inteligenta, adica gândirea care a descoperit, prin algoritmi logici, cum sa se faca acel lucru, al carei consecinta este raul sus-pomenit).
  În a doua parte, Paleologu se refera la acea inteligenta sociala.
  Prostii absoluti sunt rari, si medical nu pot fi recuperati.
  În plus nu e totdeauna rau sa fii prost, poarta Raiului îti e deschisa automat (fara a trece prin chinurile comune, destinate desteptilor), cerintele sunt deseori limitate (e prost, saracu’, ce poti sa-i pretinzi), ce mai, trai pe vatrai, nu e de mirare ca multi încearca sa faca pe prostii (chiar vineri am întâlnit unul).

  Transmite-i domnului Paleologu, când îl vezi, ca si geniile sunt considerate deseori prosti (de o masa statistic relevanta de prosti, evident, pentru ca vorba Lapusneanului, prosti dar multi).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s