Cu Şerban Broché despre Monarhie şi problemele actuale ale României şi ale lumii

Sâmbăta trecută (3 mai), am discutat cu dl. Şerban Broché, prieten de familie, despre Monarhie, Familia Regală (Regele Mihai, Principesa Margareta, Principele Nicolae), Federaţia Rusă şi tendinţele ei neo-imperialiste, chestiunea Basarabiei (atingând problema unirii cu Republica Moldova) şi alte lucruri ce ţin, în general, de situaţia României sau probleme internaţionale de semnificativă importanţă.

Şerban Broché, expert al Centrului de Studii Complexe, este, printre altele, traducător din limba franceză în limba română al capodoperei lui Neagu Djuvara, “Civilizaţii şi Tipare Istorice. Un Studiu Comparat al Civilizaţiilor” (Ed. Humanitas, 1999).‎

***

„Cea mai simplă soluţie pentru Republica Moldova este unirea cu România. Basarabia însă (am fost acolo) este o regiune săracă, cu o populaţie rusificată îmbătrânită […]. Pentru o viitoare unire, România ar trebui să fie un stat cu o economie performantă pentru ca să-şi asume reforma economică, socială şi instituţională a acestei regiuni.”

***

Între cei doi şefi de stat ai României, unul „în legitimate” (Regele Mihai), altul „în funcţiune” (preşedintele Băsescu), dl. Broché, care nu are partizanate politice, nu se jenează să caute asemănări, deşi, conform oricărei intuiţii, cei doi sunt atât de deosebiţi:

Regele Mihai şi preşedintele Băsescu, deşi nu se simpatizează, au ceva fundamental în comun: cunosc România, cunosc duşmanii ei din exterior şi exterior şi, cel mai important, au o viziune strategică despre cum România ar trebui să se comporte ca să supravieţuiască ca stat şi ca naţiune într-o epocă de mari turbulenţe economice şi de reînviere a tendinţelor imperialiste ale ruşilor. […]

Mai e ceva comun între Regele Mihai şi Traian Băsescu: amândoi au înţeles prejudecăţile şi lipsa de intuiţie pe care occidentalii o au în raport cu ruşii. Un bun exemplu: reproşul pe care l-a făcut cu eleganţă Mihai când am intrat în NATO: că ţările europene sunt datoare moral României pentru că au lăsat-o pradă invaziei comuniste; iar de partea cealaltă, a lui Traian Băsescu, este avertismentul pe care l-a dat cu un an în urmă, că Rusia vrea să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc şi nu se va opri decât până la gurile Dunării, iar renunţarea la NABUCO a fost o imensă eroare a Uniunii Europene.”

***

Detalii mai puţin cunoscute:

– Bogdan Aurescu a reprezentat România în procesul cu Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. Litigiul a fost soluţionat de Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, prin hotărârea din 2009: „recunoaște drepturile suverane de exploatare ale României pentru o suprafață exclusivă de 9.700 de km pătrați, adică 79,34% din zona în disputa cu Ucraina”.

Scrie un comentariu

Din categoria Jurnal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s