Regat în 7 paşi (7): Dorinţa Regelui şi Voinţa Parlamentului

Contra republicii minciunii: Regatul României

Constituţia din 1923 (sau o variantă actualizată a ei) fiind în vigoare, problema succesiunii se poate rezolva în două feluri:

A. Mihai I prezintă Parlamentului noul Statut al Casei Regale a României (care cuprinde noile reguli de succesiune) şi Parlamentul  îl aprobă ca lege organică. Margareta de România este astfel acceptată drept Principesă Moştenitoare şi Custode al Coroanei României (exercitând prerogativele Regelui pâna la moartea MSR Mihai I)

B. Parlamentul nu aprobă noua regulă de succesiune şi constată că nu există un principe moştenitor eligibil conform art. 77 şi 78 alin 1 (Constituţia din 1923). Caz în care devine aplicabil art.78alin 2

„Regele va putea indica succesorul sau dintr’o dinastie suverana din Europa cu Primirea Reprezentatiunii nationale, data in forma prescrisa de art. 79”

Cum Principesa Margareta este în linia de succesiune la tronul britanic, eu cred că îndeplineşte singura condiţie pusă de art. 78.

Altminteri, mi-e…

Vezi articol original 30 de cuvinte mai mult

Reclame

7 comentarii

Din categoria Universale

7 răspunsuri la „Regat în 7 paşi (7): Dorinţa Regelui şi Voinţa Parlamentului

 1. Marian

  Un exercitiu interesant de logica, pentru ca
  1. constitutia din 1923 nu mai exista de mult, fiind daca nu ma însel la numarat înlocuita deja de 4 ori pâna acum

  2. chiar daca ne-am întoarce la constitutia din 1923, tot exista problema succesiunii feminine, pentru ca articolul 77 nu se refera la legea salica (dar o reprezinta) ci este un articol de sine statator. Adica valabil chiar daca legea salica este abrogata si chiar daca Mihai mai scrie vreo treizeci de regulamente regale.

  3. si daca coborâm si mai jos, la cea din 66, gasim acelasi lucru

  4. sau poate trebuie sa mergem pâna la Regulamentele organice, sau poate la Burebista si Dromihete

  Sunteti penibili, monser, serios

 2. Cred că, dragă Marian, n-ai simţ istoric 🙂 Eu vreau să mergem spre împăratul Traian (din dinastia Antoninilor care a făcut cel mai mare bine Romei), nu sinucigaşul de Decebal sau „blestematul” de Burebista (de druizi, la fel ca Cezar, nu în sensul cotidian 🙂 ). Nu fii dacoman 😀

 3. Marian

  Ce am vrut sa spun este ca Margareta nu are nici o sansa la tron, fara o schimbare drastica a constitutiei. În primul rând o schimbare de regim politic, si apoi o „emancipare” a femeilor la conducere.

 4. Ce preocupare! Parcă ai fi membru ANRM „in cognito” 😀

 5. Marian

  Logica articolului linkat (gasiti voi verbul corect) este hilara, si a fost bine punctat de domnul Aurelian. Ca sa priceapa si domnul Ghinea voi detalia un pic situatia:
  1. conform dreptului roman, baza sistemului juridic modern, legile nu sunt retroactive decât în cazuri exceptionale si numai cu mentiunea expresa si a conditiilor (adica pâna când, ce legi/articole sunt contrare si sunt anulate samd).
  2. constitutia din 1923 (care nu mai e valabila de 63 de ani, practic din 1938) are si un alt articol, articolul 79, „conveniently” uitat. Se vorbeste de un „rege” nu de un „rege sau regina”.
  3. Si va rog sa-mi explice cineva dintre regalisti, care e logica în a refuza dreptul de succesiune propriei tale odrasle daca are ghinionul sa fie femeie (ba chiar si urmasilor masculi ai acesteia) pentru a cauta o femeie prin cele tari streine. Pentru ca voda Securila von Dudestiburg nu e din familie dinastica europeana.

 6. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s