9 răspunsuri la „Nevoia de Hitler

 1. Marian

  Am spus-o si o repet pentru ca pe acest forum n-am spus-o:

  democratia este rampa de lansare a dictaturilor – si nu de ieiri de azi, ci înca cu Atena secolului de aur, cu Roma de acum 2000 de ani, cu cele 5 republici franceze, cu Germania interbelica, si cu sute de alte exemple.

  Echivalentul economic este liberalismul.

  Dar scaparea din greseala fata a democratiei nu o furnizeaza numai regalitatea. Una dintre alternative este elitismul, o democratie (pentru ca sunt alesi, intern, dar alesi) peste democratie. Monarhia este un caz special de elitism (nobilimea). O alta clasa elitista, prin definitie electiva, este biserica catolica (cacofonie permisa 🙂 ).

  Deci, ca alternativa la democratie putem alege elitele, fie bisericesti, fie laice (academicieni, tehnocrati) sau de ce nu chiar „anticristii” (masonii si alte societati elitiste secrete).

  Food for thoughts 🙂

 2. Dar Casa Regală e cea mai populară 🙂

 3. Marian

  Cred ca statistic biserica are mai multi aderenti, si daca numar bine lojele masonice din România s-ar putea sa nu se stie cine cade pe locul 3 🙂

 4. Din cite stiu eu, parlamentul face legile iar presedintele trebuie sa se asigure ca se executa, nu? In cazul monarhiei, care este rolul regelui?

 5. Marian

  Întrucât blogul nu permite corectarea greselilor de ortografie (am mai precizat o data ca sunt datorita tehnicii) iar eu sunt obisnuit sa dau un PREVIEW (de aceea apas din greseala SEND !) trebuie sa mentionez aici ca:
  greseala e „fatala” 😉
  iar denumirile provenite din democratia antica sunt si azi relevante (despot din Grecia, dictator din Roma, fascist/nazist din Germania/Italia etc).

 6. Dragă Cristina,
  E prea complicat 🙂
  De fapt, sunt eu prea limitat 🙂 – iar capacitatea mea de sinteză încă nu are performanţa de a exprima enormul în esenţial 😀

 7. Dragă Marian,
  Ai folosit undeva un termen care mă bucură nespus: „forum”. De la Roma vine, luată de la greci (agora), nu? 🙂

 8. Marian

  Monarhia constitutionala insinueaza notiunea de perfectiune pentru ca toata lumea asociaza constitutia cu ceva pozitiv.
  De fapt, e numai un joc de cuvinte. Toti regi au fost constitutionali, pentru ca notiunea de constitutie reprezinta legea de baza a unei tari. Ca o gluma, constitutia lui Ludovic XIV avea ca articol unic L’etat c’est moi :).

  Monarhia a devenit constitutionala atunci când n-a mai avut putere si a trebuit sa se incline majoritatii, aristoteliene sau motociene, pentru a-si pastra o umbra de privilegii.

  Prefer sa aleg o data la 4, 5 ani un despot care sa ma conduca decât sa accept orbeste ca unul nascut dintr-o anumita familie are automat acest post. Macar cel care ma fraiereste sa-l votez se chinuie putin sa ajunga sus, dovedind macar ca are inteligenta sociala, si nu nimereste dintr-o greseala a berzei în patul care trebuie.

 9. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s